REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brenda Ann Spencer vaikystėje nebuvo labai mylima ir apsupta rūpesčiu. Po tėvų skyrybų ją auklėjo tėvas, turėjęs problemų su alkoholio vartojimu. Be to jis dar buvo tikras ginklų fanas, todėl savo dukrai nuolat pasakojo smurto kupinas istorijas. Tačiau tuo auklėjimas iš esmės ir baigėsi – mergaitė didžiąją savo vaikystės dalį prižiūrėjo save pati. 

Brenda Ann Spencer vaikystėje nebuvo labai mylima ir apsupta rūpesčiu. Po tėvų skyrybų ją auklėjo tėvas, turėjęs problemų su alkoholio vartojimu. Be to jis dar buvo tikras ginklų fanas, todėl savo dukrai nuolat pasakojo smurto kupinas istorijas. Tačiau tuo auklėjimas iš esmės ir baigėsi – mergaitė didžiąją savo vaikystės dalį prižiūrėjo save pati. 

REKLAMA

Brenda augo skurde – teko dalintis vienu čiužiniu su tėvu, rašoma 1979-ųjų laikraščio „Journal Sentinel“ straipsnyje. Jau vaikystėje ji buvo prigauta vagiliaujanti iš parduotuvių, vėliau pradėjo girtuokliauti ir praleidinėti pamokas mokykloje. 16-os ji bandė žudytis, tačiau Brendą išgelbėjo, o socialinių tarnybų darbuotojai pasiūlė jai nuvykti į reabilitacijos kliniką. Tėvas, nesuvokdamas padarytos žalos masto, atsisakė. Vietoje to jis padovanojo jai šv. Kalėdų proga 22 kalibro pusiau automatinį šautuvą su optiniu taikikliu. Ir 500 kulkų. Sunku įsivaizduoti, kas darėsi tėvo galvoje, kuomet jis tai darė, tačiau prie gero tai neprivedė. 

Mergina vėliau pasakojo, kad „aš prašiau dovanų radijo aparato, o jis nupirko ginklą“. Paklausta, kodėl jis galėjo taip pasielgti, ji atsakė: „Aš maniau, jis norėjo, kad aš nusižudyčiau“. 

REKLAMA
REKLAMA

Tragedija mokykloje

Kas tuo metu dėjosi Brendos galvoje – dabar jau taip pat sunku paaiškinti, bet toks tėvo dėmesys kažkokių pozityvių pokyčių į jos gyvenimą neatnešė. Dar tais pačiais metais ji vėl buvo pagauta vagiliaujanti. Likus savaitei iki savo šiurpaus sumanymo įgyvendinimo ji klasiokams papasakojo, kad jai norisi padaryti kažką tokio, kas padėtų jai „patekti į televiziją ir išgarsėti“. 

REKLAMA

1979-ųjų sausio 29-ąją vienoje San Diego pradinėje mokykloje nugriaudėjo šūviai. Šaudė šešiolikmetė Brenda iš savo namų lango tuo pačiu šautuvu, kurį jai padovanojo tėvas. Viso ji spėjo atlikti 36 šūvius, žuvo du vyrai, sužeistas vienas pareigūnas ir aštuoni vaikai. Žuvo du mokytojai, kurie bandė išgelbėti vaikus. Pirmasis pasirodęs policininkas buvo sužeistas į kaklą. Daugiau aukų pareigūnams pavyko išvengti tik todėl, kad priešais šaulės namą buvo atvarytas šiukšlių išvežimo sunkvežimis. 

Po to Brenda septynias valandas išbuvo užsibarikadavusi savo namuose. Kuomet pareigūnai įsilaužė į vidų, aptiko ją vieną kambaryje, kuriame ant grindų voliojosi tuščia alaus skardinė ir tuščias viskio butelys. „The Mirror“ skelbiama, kad mergina sutiko pasiduoti policijai kuomet jai buvo pažadėtas mėsainis iš „Burger King“.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės neapykanta

Kodėl ji taip pasielgė? 16-metės atsakymas pribloškė visuomenę savo ciniškumu. Žurnalistui pavyko su ja susisiekti telefonu ir pakalbėti dar jai būnant namuose, iškart po nusikaltimo.

„Aš paprasčiausiai pradėjau šaudyti, štai ir viskas. Aš taip pasielgiau šiaip sau, norėjau pajuokauti. Paprasčiausiai aš nemėgstu pirmadienių. O ir šiaip – bent kažkokia pramoga. Niekas nemėgsta pirmadienių“, – cituojama šaulė. 

Teismo proceso metu paaiškėjo, kad mergina vaikystėje patyrė sunkią smegenų traumą važiuodama dviračiu.

Teismas ją pripažino kalta dėl žmogžudysčių ir ginkluoto užpuolimo. 1980-aisiais mergaitę, kuri surengė šaudynes mokykloje, nuteisė kalėjimu iki gyvos galvos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikti apeliaciją jai suteikė teisę tik po 25 metų. Ji buvo atmesta net 4 kartus, moteris kalėjime praleido jau 40 metų. Kitas jos apeliacijos svarstymas yra numatytas 2021-aisiais. 

Teisėjų neįtikina ir Brendos bandymas pasiteisinti tuo, kad nusikaltimo įvykdymo metu ji buvo apsvaigusi nuo narkotikų ir alkoholio. Žudynių tyrimo metu buvo atliktos kelios ekspertizės. Oficialioji parodė, kad šaudynių metu mergina buvo blaiva, tačiau tie patys kraujo mėginiai, kuriuos gynyba pateikė nepriklausomiems ekspertams, parodė, kad jos kraujyje buvo narkotikų ir alkoholio. 

Airijos grupė „The Boomtown Rats“ šiais istorijai paskyrė dainą „I don‘t like Mondays“ („Aš nemėgstu pirmadienių“), kuri net keturias savaites išsilaikė geriausių dainų viršūnėje ir sulaukė didelio populiarumo.

REKLAMA

Pleinfildo skerdiku vadinamas Edwardas Geinas išsiskyrė iš kitų maniakų ne savo aukų gausumu, o pribloškiančiu savo beprotystės šlykštumu. Dėl savo išskirtinio braižo tapo ne vieno siaubo filmo herojaus prototipu. Chrestomatinio maniako, jo šeimos ir „siaubo namų“ istorija šokiravo dar ir todėl, kad aplinkiniai „kvailelį Edą“ laikė visiškai nepavojingu ir net patikėdavo jam prižiūrėti savo vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų