REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos vicepremjerė paskelbė skandalingą statistiką – šalyje „katastrofiškai mažėja gyventojų“. Maža to, buvo išaiškinta, kad regionai, norėdami „pagerinti“ savo statistiką ilgus metus slėpė tikrąsias mirtingumo priežastis.

Rusijos vicepremjerė paskelbė skandalingą statistiką – šalyje „katastrofiškai mažėja gyventojų“. Maža to, buvo išaiškinta, kad regionai, norėdami „pagerinti“ savo statistiką ilgus metus slėpė tikrąsias mirtingumo priežastis.

REKLAMA

Rusijos vicepremjerė Tatjana Golikova susitikimo su mokslininkais ir medikais metu perspėjo apie katastrofišką gyventojų skaičiaus mažėjimą šalyje. „Mums visiems, iš esmės, pagrindiniai yra du nacionaliniai tikslai – tai natūralus gyventojų prieaugis ir gyvenimo trukmės ilgis <...> Mes katastrofiškai netenkame gyventojų. Per keturis mėnesius gyventojų prieaugis buvo neigiamas – liko 149 tūkst. gyventojų mažiau. Tai reiškia, kad pas mus krito gimstamumas ir ne tokiu, kaip mes norėtume, tempu mažėja mirtingumas“, – TASS cituojama aukštas pareigas užimanti politikė.

Vicepremjerė taip pat atskleidė, kad daug Rusijos regionų sąmoningai mažino mirtingumo nuo onkologinių ir širdies bei kraujagyslių susirgimų, o taip pat žuvusiųjų kelių eismo nelaimėse skaičių. Tačiau toks duomenų falsifikavimas buvo pastebėtas, nes „kritiškai pradėjo augti kitų susirgimų skaičius“. „Netgi tokių ligų, nuo kurių žmonės paprastai nemiršta, rodikliai“, – cituojama T. Golikova „Newsru“.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai Rusijos Sveikatos apsaugos ministerija ir vyriausybės atstovai pradėjo kritikuoti išanalizuotus statistinius duomenis, mirtingumo rodikliai pradėjo keistis. Pavyzdžiui, Voronežo srityje mirtingumas nuo vėžinių susirgimų per 2018-uosius išaugo 1,2 proc., lyginant su 2017-aisiais, o vien per 4 šių metų mėnesius – net 20 proc. Ivanovsko srityje per keturis 2019-ųjų mėnesius mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičius išaugo net 35,9 proc. Pasak vicepremjerės, regionai susiduria ir su kadrų trūkumu, ir su kompetencijos trūkumu.

REKLAMA

Ekspertas: pragyvenimo sąlygos yra paprasčiausiai gėdingos

Oficialiais duomenimis, Rusijoje gyventojų skaičius jau kelerius metus yra teigiamas, tačiau tai pasiekti pavyksta tik migracijos dėka. 2016-2018 metais rusų skaičius išaugo 236 tūkst., į šalį atvyko 598 tūkst. naujų gyventojų, o natūralus prieaugis buvo neigiamas (-355 tūkst. gyventojų).

2019-ųjų pradžioje Rusijoje oficialiais duomenimis gyveno 146,7 mln. žmonių. Per paskutinius trejus metus buvo fiksuojamas gimstamumo mažėjimas, sulėtėjo mirtingumo mažėjimas, o taip pat buvo pastebėta neigiama migracija – mažiau žmonių atvyksta ir daugiau išvyksta, negu anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ekonomikos mokslų daktaras Sergejus Smirnovas portalui „mk.ru“ pasakojo, kad Rusijos visuomenė tampa vis labiau senstanti, o tai atsispindi bendroje gyventojų skaičiaus statistikoje. Situaciją dar labiau blogina ir aukštas mirtingumas nuo įvairių susirgimų: „importo prekių pakeitimo savos gamybos“ politika neduoda reikalingų rezultatų, o valdžia ir toliau riboja medicininės įrangos, technologijų ir vaistų iš Europos ar JAV importą.

Pasak eksperto, gimstamumo problemas galima būtų spręsti „protinga migracijos politika“ ir kardinaliai pagerinus rusų gyvenimo lygį. „Šiandien didžiosios dalies pragyvenimo sąlygos yra paprasčiausiai gėdingos“, – cituojamas S. Smirnovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų