REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Jonas Valančiūnas (nuotr. SCANPIX)

Toronto „Raptors“ artėjant atkrintamosioms NBA varžyboms dar niekada nesijautė taip gerai - pirma vieta Rytų konferencijoje beveik garantuota, komanda turi bene geriausią lygoje atsarginių žaidėjų suolelį, o vidinė atsmosfera - aukštumose.

13

Toronto „Raptors“ artėjant atkrintamosioms NBA varžyboms dar niekada nesijautė taip gerai - pirma vieta Rytų konferencijoje beveik garantuota, komanda turi bene geriausią lygoje atsarginių žaidėjų suolelį, o vidinė atsmosfera - aukštumose.

REKLAMA

Vos kiek daugiau nei prieš metus tai skambėtų kaip išsigalvojimas, jeigu žinotumėte, kad kalbama apie „Raptors“.

Tačiau dabar jie yra viena karščiausių lygos komandų, sugebėjusių per trumpą laiką kardinaliai pakeisti savo veidą.

Viskas prasidėjo dar praėjusių metų atkrintamųjų varžybų metu. Tada Rytų konferencijos pusfinalyje Kanados komanda neturėjo jokių šansų - 0:4 nusileido Klivlando „Cavaliers“, rašo ESPN žurnalistas Zachas Lowe'as.

Tada „Raptors“ prezidentas Masai Ujiri komandai tepasakė: „Mums reikia pakeisti kultūrą“.

Niekas nesuprato, ką tai gali reikšti ir kokios pasekmės gali laukti. Galiausiai M.Ujiri neatleido nieko, pratęsė sutartis su Kyle’u Lowry ir Serge’u Ibaku.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūrinis pasikeitimas reiškė vieną: „Raptors“ puolimas visiškai neveikė atkrintamosiose. Metas buvo jį pakeisti.

M.Ujiri šį kartą davė suprasti aiškiai - jeigu tai neįvyks, laukia kardinalūs pokyčiai.

Noras keistis „Raptors“ buvo girdimas dar 2013 metais, kai ekipa pasamdė puolimo genijumi laikomą Nicką Nurse’ą, dirbusį NBA Plėtojimosi lygoje.

REKLAMA

Dar tada, prieš penkerius metus, jis pasakė - puolime reikia keisti viską.

„Tada kalbėjau apie tai, ką mes darome dabar. Tą užrašiau ant lentos“, - teigia N.Nurse’as.

Vyriausiam „Raptors“ treneriui Dwane’ui Casey patiko N.Nurse’o idėjos. Tačiau neaišku dėl kokių priežasčių, jis jų neperkėlė į aikštelę. Matyt niekas nejautė spaudimo to daryti, kol nepratrūko M.Ujiri.

N.Nurse’as garsėja įdomiomis pratybų taktikomis - jo komandose uždraudžiamas metimas iš vidutinio nuotolio. Reikia arba dėti į krepšį arba mesti tritaškius.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė to idėja - išmokyti žaidėjus dalintis kamuoliu ir ieškoti tinkamiausio atakos užbaigimo būdo.

„Raptors“ puolimas iki šio sezono rėmėsi DeMaro DeRozano ir Kyle’o Lowry žaidimu vienas prieš vieną. Už tai Kanados komanda buvo dažnai kritikuojama ir matė mažai sėkmės lemiamų kovų metu.

Prieš sezoną išgirdęs M.Ujiri žodžius D.Casey ėmėsi permainų - „Raptors“ puolimas dabar turėjo būti paremtas N.Nurse’o idėjomis, skatinančiomis kamuolio judėjimą ir komandinį žaidimą.

Įtikinti klubo žvaigždes keisti įpročius lengva nebuvo. Pavyzdžiui D.DeRozanas anksčiau puolime, kai neturėdavo kamuolio rankose, dažniausiai tiesiog stovėdavo aikštėje, nebandydavo įkirsti ir sulaukti perdavimo ar kitaip išjudinti žaidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nueikite pas bet kurią lygos žvaigždę ir pasakykite, kad keičiate žaidimą ir atimsite iš jų minutes. Daugelis jų pažiūrės į tavę kreivai ir pasakys atsipalaiduoti“, - pokyčių pradžią prisiminė D.Casey.

„Iš pradžių jie tam priešinosi. Net ir dabar, kartais tai pasimato“, - ilgą kelią pokyčių link pripažino ir N.Nurse’as.

Galiausiai visi pamatė, kad tai veikia ir priėmė naują žaidimo modelį. 58 proc. „Raptors“ pataikytų metimų seka po rezultatyvaus perdavimo - praėjusiame sezone šis skaičius siekė 47 proc. ir buvo blogiausias visoje lygoje.

Pasikeitimus įvertino ir Jonas Valančiūnas.

„Šis puolimas mano gyvenimą pavertė geresniu“, - pripažįsta lietuvis.

Belieka pamatyti, kaip „Raptors“ savo naujus kozirius perkels į atkrintamas varžybas. Čia pasimato tikrieji komandų veidai.

„Vieną dalyką mes žinome: žaidimas vien per K.Lowry ir D.DeRozaną nesuveikė nė karto“, - atviras D.Casey.

Šie jo žodžiai leidžia tikėtis, kad „Raptors“ nepamirš pokyčių, kurie kol kas juos verčia viena geriausių lygos komandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų