REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

COVID-19 pandemijai sukausčius viso pasaulio gyvenimą nutrūko arba buvo sustabdyti ir visi svarbiausi sporto renginiai. Kol futbolo ir krepšinio čempionatai kalba arba ruošiasi sugrįžimui, kai kurios sporto šakos savo turnyrus perkėlė į namus – štai jau šį savaitgalį geriausias Lietuvos smiginio žaidėjas Darius Labanauskas varžysis „PDC Home Tour“ turnyre. Lietuvis jau yra dalyvavęs turnyre iš namų, bet pirmasis bandymas, nors ir atnešęs antrąją vietą, paliko kartėlį.

COVID-19 pandemijai sukausčius viso pasaulio gyvenimą nutrūko arba buvo sustabdyti ir visi svarbiausi sporto renginiai. Kol futbolo ir krepšinio čempionatai kalba arba ruošiasi sugrįžimui, kai kurios sporto šakos savo turnyrus perkėlė į namus – štai jau šį savaitgalį geriausias Lietuvos smiginio žaidėjas Darius Labanauskas varžysis „PDC Home Tour“ turnyre. Lietuvis jau yra dalyvavęs turnyre iš namų, bet pirmasis bandymas, nors ir atnešęs antrąją vietą, paliko kartėlį.

REKLAMA

Paskutinį kartą varžybose D. Labanauskas strėlytes į smiginį svaidė prieš pat paskelbiant karantiną Lietuvoje – kovo 15 d. jis baigė pasirodymą Anglijoje vykusiame PDC „Players Championship 8“ turnyre.

Iš karto po to lietuvis grįžo į tėvynę ir į didžiąją sceną grįš sekmadienį. Tiesa, ta didžioji scena bus namuose Garliavoje.

REKLAMA
REKLAMA

„PDC Home Tour“ turnyre dalyvaus beveik visi geriausi planetos žaidėjai. Čia pasirodys 128 žaidėjai, suskirstyti į 32 grupes po keturis.

Grupės laimėtojai žengs į kitą etapą, kurio startas numatytas gegužės 19 d.

D. Labanauskui (PDC-50) burtai lėmė stiprią grupę – nuotoliniu būdu reikės kautis su lenku Krzysztofu Ratajskiu (PDC-18), anglu Jamie Hughesu (PDC-41) ir ispanu Toni Alcinu (PDC-61).

REKLAMA

„Pogrupis tikrai rimtas, jiems bus nelengva su manimi“, – bendraudamas su tv3.lt nusijuokė D. Labanauskas.

Pokalbis su šalies smiginio žvaigžde – apie pauzę karantino metu, technikos pokyčius ir artėjančio turnyro iš namų niuansus.

Dariau, ką veikėte karantino metu?, – tv3.lt paklausė D. Labanausko.

Kalbant apie smiginį, buvau pasidaręs pertrauką. Pagalvojau, kad turbūt per pastaruosius šešerius metus neturėjau tokios ilgos pertraukos, neskaitant sezono pabaigų. Net vasaromis turbūt nesu turėjęs tokios pertraukos.

Dabar jau pradedu vėl mėtyti, ruošiuosi. Kažko specialaus nedarau, tik mėtau į taikinį. Kartu aplink namus tvarkausi, nes gyvename sodyboje.

REKLAMA
REKLAMA

Kokio ilgio pertrauka smiginio sporte jau skaitosi ilga?

Žinoma, pamėtydavau truputį, kas antrą-trečią dieną, po 20-30 minučių. Nuo kovo 16 d. esu namuose ir ta pertrauka tęsėsi iki gegužės pradžios. Įprastai pertrauka vasarą trunka apie tris savaites.

Bet net ir pertraukos metu sportinę formą palaikai labiau, nes žinai, kada sezonas prasidės. Dabar tvyro visiškas neaiškumas. Vokietijoje, Danijoje vasaros pradžioje turėjusias vykti varžybas nukėlė rudens pradžiai, liko klaustukas ties anglais, kaip jie susitvarkys. Todėl nežinai grafiko, kada turi būti maksimaliai pasiruošęs.

Pusantro mėnesio pertrauka – ar labai sunku po jos grįžti į ritmą ir kas jos metu labiausiai nukenčia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas nukenčia – dabar, kai pradėjau mėtyti, jaučiu, kad raumenys kiek atrofavęsi. Labiau paskauda kojas ir rankas nuo judesių. Dingo taiklumas. Manau, kad pradėjus vėl žaisti bus didesnis ir jaudulys, nes išėjome iš rutinos. Kai grįžti po pertraukos ir nežinai, kokia tavo sportinė forma, atsiranda jauduliukas. Praktiškai viskas pakrito į blogąją pusę.

Aišku, kai ilgiau nemėtai, pasimiršta senoji metimo technika ir gali eksperimentuoti. Bet gali labai greitai prisižaisti ir neatsiminti senojo metimo. Tada būna bėda.

Ką išbandėte per šį laikotarpį, kalbant apie techniką?

Dabar metu truputį stipriau ir vieną iš pirštų ant strėlės dedu truputėlį kitoje vietoje. Metimas kiek kitoks, bet man nelabai tinka. Stovėseną taip pat truputį pakeičiau – anksčiau labai siubuodavau, dabar bandau atsistoti stabiliau. Kad stovėčiau stabiliau, visu kūnu grįžau atgal. Automatiškai, taikinys yra toliau ir reikia mesti stipriau, todėl išsikreipė rankos padėtis paleidimo metimu. Greičiausiai grįšiu prie senojo metimo.

REKLAMA

Tokių eksperimentų sezono metu negalėtumėte sau leisti?

Taip, sezono metu kažką keisti yra labai pavojinga, nes vėliau gali nesugaudyti savo stilių. Nespėsi grįžti atgal, jeigu kas.

Treniruočių sąlygos jums turbūt nepasikeitė dėl karantino – ir taip sportuodavote namuose?

Taip. Aš vesdavau užsiėmimus žmonėms Garliavoje, norintiems žaisti. Rinkdavomės klube kiekvieną savaitę, kartu treniruodavomės, bet vis tiek pagrindinės treniruotės vyksta namuose.

Jeigu nori labai rimtai pasiruošti, turi dirbti individualiai namie.

Ar tada, kai žaidėte Anglijoje, buvo mintis, kad tai paskutinis turnyras ir kuriam laikui reikės pamiršti keliones?

Tuo metu Anglijoje labai juokais žiūrėjo į viską, kaip į gripą. Kitą savaitę mums turėjo būti dar vienos varžybos. Su kolega latviu kalbėjome, jis dar svarstė likti, nes anglai planavo toliau daryti varžybas. Aš jau buvau nusprendęs grįžti namo.

REKLAMA

Tik grįžęs namo sužinojau, kad nevyks sekančios varžybos.

Dabar žaisite iš namų. Ar yra tekęs turėti bent panašios patirties?

Vieną kartą esu dalyvavęs – turiu ir trofėjų. 2011 m. dalyvavau turnyre iš namų ir užėmiau antrą vietą.

Tada žaidė daug šalių sportininkų – Kanados, Indijos ir kitur. Buvo įdomu, nes per savaitę reikėdavo susitarti ir sužaisti varžybas su varžovu. Teko tartis su kanadiečiu, kai pas jį paryčiai, o pas mane vakaras. Pasiekiau finalą, kuriame pralaimėjau anglui. O vėliau nežaidžiau, nes man nelabai patiko.

Kodėl?

Nes finale žaidžiau su varžovu, žaidusiu nesąžiningai. Akivaizdžiai mačiau, kad jis nepataiko į tai, ką užrašo. Bandai jam tą parašyti, bet jis jau būna strėles išėmęs ir sako, kad pataikė. Gal triskart susidūriau su tuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie dabar bus keliami reikalavimai, norint išvengti sukčiavimo?

Turi stovėti kamera, namiškaii išsijungti internetą, kad nebūtų sutrikimų, o patalpoje negalės būti kitų asmenų ar gyvūnų. Iš esmės čia yra paties tavo sąžiningumas. Dabar tave stebės daug žmonių ir jeigu tu sukčiausi, tą pastebės.

Yra minimalūs reikalavimai. Kad taikinys būtų kokybiškas, nesudaužytas, geros kokybės vaizdas. Šeštadienį bus kontrolinis skambutis, žiūrės ar tinkama kokybė.

Kaip vertinate kliuvusią grupę?

Varžovai stiprūs. Bus įdomu pažiūrėti, kaip žmonės jaučiasi namuose. Pagal kitų turnyrų vidurkius matosi, kad geriausi žaidėjai irgi pasidarę pauzes. Nes tokie vidurkiai nematyti, ganėtinai prasti – trimis strėlytėmis surenka 70-80 taškų. Manau, kad ne top lygio žaidėjai bus pasiruošę geriau. Pogrupis tikrai rimtas, jiems bus nelengva su manimi (juokiasi).

REKLAMA

Daugelis sporto šakų kalba apie nežmoniškus sunkumus dėl pasaulyje susidariusios situacijos. Kaip sekasi smiginio sportui šios pandemijos akivaizdoje?

Pasekmes pajusime kitais metais. Pagrindinės pajamos dabar turbūt bus iš lažybų kontorų. Nežinau, iš kur dabar jos gauna pajamas, matyt, jos ženkliai sumažėjusios. Kitais metais, gali būti, kad mažės priziniai fondai. Net nežinome, kada atsigausime ir grįšime. Kaip ir sakiau, nemažai turnyrų atšaukti ar perkelti.

Kaip papulti į pasaulio čempionatą irgi neaišku – jis artėja, bet niekas nevyksta. Dabar viskas įšaldyta be jokių prognozių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų