Žuvis lengvai paruošiama ir virškinama, naudojama šaltiems, karštiems patiekalams, sriuboms. Labai vertinama dėl maistinių savybių. Siūlome išbandyti kelis žuvies patiekalų receptus.
Menkės kepenėlių salotos
1 dėžutė menkės kepenėlių, 420 g konservuotų žirnelių, 3 virti kiaušiniai, 120 g žalių svogūno laiškų (gali būti ir galvutė), 1 nedidelė citrina, petražolių, maltų juodųjų pipirų.
Menkių kepenėles susmulkiname, sudedame žirnelius, susmulkintus kiaušinius ir svogūnus. Pusę citrinos supjaustome, sudedame viską kartu ir išmaišome su juodaisiais pipirais. Papuošiame likusia citrinos dalimi ir petražolėmis.
Jūros lydeka su daržovėmis (4 porcijos)
4 jūros lydekų filė, 2 morkos, 1 poras, 1 vidutinio dydžio salieras, žuvų prieskoniai “Saldva”, 2 bulvės, 100 ml balto vyno, 50 g sviesto, krapų ir petražolių.
Nuvalome morkas, bulves, porą ir salierą. Bulves supjaustome griežinėliais, o kitas daržoves - juostelėmis. Paruoštas daržoves ir žuvies filė apibarstome žuvų prieskoniais (pagal skonį galima įdėti šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų). Viską sudedame į kepimo formą su dangčiu. Ant žuvies ir daržovių supjaustome sviestą, užpilame vynu. Kepame 20 min. 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Pateikiame apibarstę susmulkintais krapais bei petražolėmis.
Sterko kepsnys
150 g sterko filė su oda, 30 g sviesto, aliejaus, pusė vidutinio saliero, 1 morka, 30 g cukinijos, 0,5 stiklinės apelsinų sulčių, 7 konservuotų svogūnėlių, petražolių, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Sterko filė nuplauname ir keliose vietose įpjauname odą, apibarstome druska bei pipirais ir, apvolioję miltuose, apkepame svieste ir aliejuje. Truputį įpilame apelsinų sulčių ir patroškiname. Morkas, cukiniją, salierą nuvalome ir, supjaustę juostelėmis, apkepiname aliejuje su prieskoniais. Užpilame trupučiu sulčių ir patroškiname. Svogūnėlius pakepiname svieste ir likusiose sultyse. Viską pakaitiname, kol sutirštės.