Kai streikuoja skrandis ir virškinimas (iš liaudies gydytojų patarimų)
Žmogui labai svarbu reguliuotis skrandžio rūgšties gamybą, nes jos perteklius patenka į dvylikapirštę žarną ir graužia gleivinę, kuri yra ne tokia atspari kaip skrandžio gleivinė. Sergant skrandžio opa, skausmai dažniausiai prasideda netrukus po valgio, o dvylikapirštės žarnos opaligei būdingas skausmas nevalgius - dažniau naktį.
Sergantiems opalige liaudies medicina siūlo daug receptų, rekomenduoja nemažai vaistažolių, kurias galima vartoti kartu su gydytojo paskirtais vaistais.
Spausdiname patarimų iš Lietuvoje žinomų vadinamųjų liaudies gydytojų, ligų "užkalbėtojų" Jadvygos Balvočiūtės, Janinos Danielienės, Rūtos Kučinskaitės ir Adelės Karaliūnaitės patirties, kurią jos sukaupusios savo receptynuose, dabar leidžiamuose atskiromis knygelėmis.
Nurimsite jūs - nurims skrandis
Pagrindinė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės priežastis - nervinė įtampa. Prasidėjusią ligą dar labiau skatina rūkymas, alkoholis, dažnas kavos vartojimas, aštrus ir labai karštas arba labai šaltas maistas.
* Pusę valandos iki valgio išgerkite stiklinę nervus raminančios arbatos: sumaišykite lygiomis dalimis apynio spurgų, kraujažolių, pelynų ir pipirmėčių. Šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite verdančio vandens stikline, uždenkite ir palikite 10 - 15 minučių prisitraukti. Galima mažais gurkšneliais gerti ir šiltą.
* Prieš miegą nervus nuraminti padės ir stiklinė valerijono šaknų arba jonažolių arbatos.
Linų sėmėnys - puiki pagalba
Gydant opaligę, puiki priemonė yra linų sėmenys. Vartojant jų nuovirą, stemplės ir skrandžio gleivinė pasidengia plonu gleivių sluoksniu, kuris ją apsaugo nuo dirginimo ir ramina. Linų sėmėnų nuoviras padės atgauti jėgas ir nusilpus po ligos.
* Pusę šaukšto linų sėmenų užpilkite stikline verdančio vandens ir pavirkite 15 minučių. Susidarys kisieliaus tirštumo nuoviras. Šio nuoviro gerkite po pusę stiklinės pusvalandį prieš valgį. Geriausiai veikia šviežias nuoviras. Į geriamą kiekį patartina įlašinti kelis lašus bičių pikio antpilo, kurį galima pasigaminti patiems: 5 gramus pikio užpilti 50 gramų spirito, 2 savaites palaikyti tamsioje vietoje ir nukošti.
* Šaukštelį maltų linų sėmenų užpilkite puse stiklinės šilto vandens, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti kelias minutes. Šią košelę reikia vartoti 2 - 3 kartus per dieną. Ją galima pagardinti pienu, vaisiais, sultimis, jogurtu, medumi ar žolelėmis.
* Turint virškinamojo trakto problemų, linų sėmenų aliejų patartina vartoti ryte ir vakare po valgomąjį šaukštą. Tai sušvelnina opų sukeltus skausmus, neleidžia opoms plėstis, ramina virškinamąjį traktą, gerina virškinimą, minkština vidurius.
Receptai nuo opaligės
* Vakarais truputį pakepinkite 3 - 4 šaukštus grikių kruopų, sudėkite į termosą ir užpilkite puse stiklinės verdančio vandens. Ryte kruopas suvalgykite. Taip gydykitės 1 - 2 savaites, kol pagerės sveikata.
* Pusę litro gysločių sulčių ir pusę kilogramo medaus sumaišykite ir pavirinkite 20 minučių ant silpnos ugnies. Atvėsinkite, uždenkite ir padėkite vėsioje vietoje. Vartokite po 2 - 3 šaukštus rytais, pusvalandį prieš valgį, ir vakarais prieš miegą. Taip pat patartina kuo dažniau gerti gysločių arbatą.
* 20 gramų medetkų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, 15 minučių pakaitinkite karšto vandens vonelėje, nukoškite ir gerkite po 1 - 2 šaukštus 2 - 3 kartus per dieną.
* 2 šaukštus susmulkintų gervuogių lapų suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaukite 3 valandas, kad prisitrauktų, nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės 3 - 4 kartus per dieną, likus 20 minučių prieš valgį.
* Skrandžio opai gydyti tinka gerti šviežių bulvių sultis - po stiklinę 3 - 4 kartus per dieną, likus valandai iki valgio.
* 2 valgomuosius šaukštus džiovintų salierų šaknų užpilkite stikline šalto virinto vandens, palikite 2 valandoms, nukoškite, nuspauskite ir gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną po valgio.
* Dvylikapirštės žarnos opaligę padės išgydyti toks receptas: gerai išplakite kiaušinio baltymą, arbatinį šaukštelį cukraus pudros ir šaukštą alyvuogių aliejaus. 10 dienų gerkite po šaukštą kiekvieną rytą prieš valgį.
* Valgomąjį šaukštą liepų medaus ištirpinkite stiklinėje šilto virinto vandens ir išgerkite likus pusantros valandos iki valgio. Per dieną - 3 - 4 stiklines.
* 3 kartus per dieną prieš valgį gerkite po arbatinį šaukštelį šaltalankių aliejaus.
* Esant opaligės paūmėjimui, sumalkite po pusę kilogramo (arba proporcingai mažiau) džiovintų persikų, razinų, graikinių riešutų branduolių ir 2,5 kilogramo citrinų su žieve. Įdėkite pusę kilogramo medaus. Valgykite po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį. Mišinį laikykite šaldytuve.
Kad rėmuo negraužtų
* Graužiant rėmeniui, rekomenduojama gerti gyvatžolės, linų sėmenų, pipirmėtės antpilą ir kelis kartus per dieną sukramtyti po kelis miežių arba avižų grūdus. Juos kramtykite pusvalandį, lėtai rydami seiles, o paskui išspjaukite.
* Kasdien suvalgykite po šaukštą susmulkintų migdolų arba graikinių riešutų.
* Kalkės, esančios kiaušinių lukštuose, mažina skrandžio rūgštingumą, todėl patartina išdžiovinti naminių kiaušinių lukštų, sumalti juo kavamale ir gautus miltelius vartoti valgant kartu su maistu.
Sudirgusiam skrandžiui nuraminti
* Lovoje ištieskite paklodę (geriausiai medvilninę), ant jos patieskite mažesnę ir ant dešinės pilvo pusės, po krūtine, uždėkite karštame vandenyje sudrėkintą storesnį rankšluostėlį, o ant jo - šildymo pagalvėlę. Stipriai apsivyniokite abiem paklodėmis, šiltai apsiklokite iki pat kaklo. Pagulėkite valandą, nuimkite kompresą ir dar pagulėkite - nurims nuo skausmų sudirgęs skrandis. Jei šią procedūrą darysite prieš miegą, greičiau užmigsite.
Parinko Irena ZUBRICKIENĖ