Jei aktyviai sportuojate, jūsų organizmas gali pajusti magnio stygių. Todėl reikia pasirūpinti, kad valgiaraštyje netrūktų šio mikroelemento. Jo vartojant raumenys geriau dirba, po intensyvios treniruotės jų nemaudžia. Dienos norma - 360 mg magnio. Dubenėlyje dribsnių, kuriuos patariama valgyti pusryčiams, yra trečdalis šios normos.
Todėl dar reikia valgyti žirnių, bananų, kopūstų, žemuogių, rūgštynių, burokėlių, abrikosų, graikinių riešutų. Štai keli receptai iš šių produktų.
Rūgštynių salotos
200 g rūgštynių, 2 rūgštūs obuoliai, 1 svogūnas arba česnako skiltelė, 1 šaukštas susmulkintų petražolių, pusė stiklinės grietinės arba majonezo, citrinų sulčių.
Rūgštynes nuplauname, nusausiname, susmulkiname ir sumaišome su sutarkuotais obuoliais, susmulkintu svogūnu ar česnaku ir petražolėmis. Pagal skonį įdedame druskos, pašlakstome citrinos sultimis ir sumaišome su grietine ar majonezu.
Prašmatnios kopūstų salotos
1,2 mažos baltagūžio kopūsto galvutės (500 g), 1,4 raudongūžio kopūsto galvutės (250 g), 50 g razinų, didelis svogūnas, mažas majonezo stiklainis, petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Baltagūžį kopūstą nuplauname, nusausiname, supjaustome siauromis juostelėmis, įberiame šaukštelį druskos ir paliekame inde 1,2 val. Į kitą indą truputį pasūdytą ir panašiai supjaustytą raudongūžį kopūstą, taip pat atidedame. Svogūną nulupame ir susmulkiname. Petražoles nuplauname ir susmulkiname. Kopūstus išspaudžiame ir sumaišome su svogūnu bei nuplautomis ir nusausintomis razinomis. Paskaniname pipirais. Supilame majonezą, sumaišome ir apibarstome žalumynais. Paliekame 1-2 valandoms.
Burokėlių ir žirnelių mišrainė
3 virti burokėliai, 200 g konservuotų žirnelių, 2 šaukštai majonezo, druskos, 1 svogūno galvutė arba česnako skiltelė, maltų juodųjų pipirų, žalumynų.
Burokėlius nulupame ir sutarkuojame, sudedame žirnelius, susmulkintą svogūną ar česnaką, įdedame pagal skonį druskos, pipirų ir sumaišome su majonezu. Apibarstome petražolėmis ir krapais. Jei kam patinka, galima įpjaustyti dar virtą kiaušinį.