• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruoškitės pavasariui

Jei jūsų racione maža vaisių ir daržovių, galite justi silpnumą, būti pasyvus, mieguistas, greit pavargti, gali svaigti galva. Ypač šie neigiami pojūčiai sustiprėja pavasarį. Jei laiku nepadėsite organizmui, jums gali pamėlti lūpos, ausys, nosis, nagai, ištinti ir išopėti dantenos, pradėti klibėti ir kristi dantys. Jums trūksta vitamino C! Tuomet silpsta imunitetas, žmogus nebebūna toks darbingas.

REKLAMA
REKLAMA

Vitamino C mūsų organizmas turi gauti kasdien, nes jo atsargos kraujyje labai mažos, o sunaudojama labai daug.

REKLAMA

Ir vaikai žino, kad pagrindinis vitaminų šaltinis - vaisiai ir daržovės, t. y. augalinės kilmės produktai. Tačiau jei šiuos produktus netinkamai saugosite ir ruošite, galite sunaikinti visus vitaminus. Vitaminas C ypač neatsparus temperatūrų svyravimams, jis lengvai suyra kaitinant, veikiant deguoniui ir saulės šviesai, ilgai laikant. Verdant sunaikinama 50-60 procentų vitamino C.

REKLAMA
REKLAMA

Šviežiuose troškintuose kopūstuose, palaikytuose karštai 3 valandas, lieka 30 procentų vitaminų, po 6 valandų - vos 10 procentų, o pakartotinai pašildžius vitaminų apskritai nebelieka. Virtuose kopūstuose belieka pusė vitaminų, o troškintuose - vos 20 procentų.

Geriausia vartoti šviežias daržoves. Virti daržoves taip pat reikia mokėti. Jei užpilame šaltu vandeniu ir tik po to verdame, sunaikiname 25-35 procentus vitaminų, jei verdame atidengę dangtį - sunaikiname visus. Tačiau jei sudedame daržoves jau į verdantį vandenį, vitaminus beveik 100 procentų išsaugome. Geriausia daržoves virti neluptas ir nulupti prieš pat patiekiant ant stalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sūdyti ir marinuoti patiekalai taip pat beveik neturi vitaminų. Pavyzdžiui, rauginti kopūstai. Juos reikia laikyti pagal tam tikras taisykles, antraip galima sunaikinti visą vitaminą C.

- Rauginti kopūstai turi būti gerai sutrombuoti ir apsemti - tik tada juose išliks ne tik vitaminai, bet ir mineralai (kalis, kalcis ir t. t.).

REKLAMA

- Kopūstus reikia patiekti ant stalo prieš pat valgį, nes jie greitai netenka vitamino C.

- Vitaminas C suyra ne tik nuo šilumos, bet ir nuo šalčio, taigi nepatartina raugintų kopūstų laikyti balkone.

- Užšaldyti ir pamažu atitirpinti produktai netenka vitaminų, todėl ruošiant sriubą, troškinį, geriau sušalusias daržoves dėti į verdantį vandenį.

REKLAMA

- Puikus vitaminų šaltinis - džiovinti vaisiai. Ypač - erškėtuogės.

Į termosą įmeskite džiovintų erškėtuogių (arbatinį šaukštelį stiklinei vandens), užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palaikykite 10-12 valandų. Stiklinėje šio gėrimo - visos paros vitamino C norma!

Atminkite:

100 gramų erškėtuogių (ir šviežių, ir džiovintų), raudonosios ir žaliosios paprikos, juodųjų serbentų, petražolių, krapų - 100 ir daugiau mg vitamino C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

100 gramų žiedinių kopūstų, baltagūžių kopūstų, kaliaropių, rūgštynių, špinatų, šermukšnių, apelsinų, žemuogių, citrinų, baltųjų serbentų - 40-90 mg vitamino C.

100 gramų kepenėlių, svogūnų laiškų, žirnelių, pomidorų, ridikų, šviežių bulvių, salotų, aguročių, cukinijų, mandarinų, agrastų, sedulos uogų, aviečių, svarainių, bruknių, trešnių, vyšnių, spanguolių, raudonųjų serbentų, raugintų kopūstų - 15-39 mg vitamino C.

REKLAMA

100 gramų svogūnų gumbų, agurkų, burokų, moliūgų, morkų, baklažanų, arbūzų, abrikosų, bananų, obuolių, kiaušinių, slyvų, vynuogių - 5-14 mg vitamino C.

100 gramų sūrio, figų, sulčių, obuolių kompoto, slyvų, uogienės, džiovintų abrikosų - tik 1-4 mg vitamino C.

100 gramų varškės, pieno, kefyro, grietinės, razinų - vos 1 mg vitamino C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų