Vaikystėje apelsinai kvepėjo egzotika, o šiandien parduotuvėse - jų įvairovė. Iš apelsinų galime pasigaminti ir puikių patiekalų, praturtinti po žiemos išsekusį organizmą vitaminais, apsisaugoti nuo kenksmingų medžiagų, aterosklerozės, vėžinių ląstelių formavimosi. Siūlome kelis paprastus receptus su apelsinais.
Apelsinų salotos
3 apelsinai, 500 g pankolių, 2 šaukštai aliejaus, 4 šaukštai acto, 3 šaukštai džino, 1 šaukštas cukraus, džiovintų maltų česnakų, druskos, baltųjų pipirų.
Pasigaminame pagardą. Viską sumaišome, išskyrus apelsinus ir pankolius. Pankolius nuplauname, supjaustome ir sudedame į pagardą. Apelsinus nulupame ir supjaustome griežinėliais. Sudedame į salotinę pankolius bei apelsinus ir užpilame pagardu.
Apelsinų salotos su špinatais
250 g špinatų, pusantro apelsino, 2 šaukštai citrinos sulčių, 2 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, cukraus, džiovintų čiobrelių.
Špinatus nuplauname ir nuvarviname. Nulupame apelsiną, žievelę įdedame į verdantį vandenį ir verdame 3 min., po to ją išimame ir nuovirą nukošiame. Iš acto, aliejaus, cukraus, pipirų, druskos, čiobrelių ir nuoviro pagaminame pagardą. Į jį sudedame susmulkintą apelsiną, užpilame ant špinatų ir patiekiame.
Varškės kremas su apelsinais
250 g varškės, 100 ml pieno, 1 didelis apelsinas, 50 g cukraus, 10 g želė.
Plaktuvu suplakame varškę su cukrumi, išmaišome su ištirpinta želatina, sumaišyta su pienu. Gautą masę atšaldome. Per konditerinį švirkštą išspaudžiame į desertinį indą ir papuošiame apelsino riekelėmis.