Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai ragina gyventojus nevartoti nevirinto pieno, tvenkinių vandens, žalios mėsos, ūkininkams pataria laiku valyti ir dezinfekuoti tvartus, o turėjus kontaktą su gyvuliais, būtinai su muilu nusiplauti rankas, nes ir Lietuvoje galima užsikrėsti sunkia liga, kuria serga žmonės bei gyvūnai ir nuo kurios mirštama - listerioze.
KVSC užkrečiamųjų ligų gydytojos epidemiologės Elenos Liakienės teigimu, Lietuvoje listerioze sergama retai, tačiau 2003 metų sausio mėnesį Kauno medicinos universiteto Neurochirurgijos klinikos Intensyviosios terapijos skyriuje nuo meningoencefalito, kurį sukėlė listeria monocytogenes, mirė Prienų rajono gyventojas, savo ūkyje laikęs daug naminių gyvulių: karvių, kiaulių, paukščių.
2002 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 4 listeriozės atvejai: Anykščiuose nuo šios ligos mirė 50 metų anykštietė, dirbusi valytoja, Vilniaus rajono gyventojai gimė negyvas vaisius. Medikai iš naujagimio ausytės ir nuo placentos paviršiaus išaugino listerijų.
Gydytojų epidemiologų teigimu, yra įtarimų, kad dalį neaiškios kilmės bakterinių žarnyno susirgimų, kurių Kauno apskrityje kasmet daugėja, priežastis taip pat gali būti listerijos.
Pasak gydytojų epidemiologų, listerioze serga ne tik žmonės, bet ir gyvūnai. Užkrato šaltinis - peliniai graužikai, vandens žiurkės, triušiai, kiškiai, infekciją perduodantys naminiams gyvūnams (karvėms, avims, ožkoms, kiaulėms, arkliams, kalakutams). Sergantis gyvūnas per šlapimą, išmatas, vaisiaus vandenimis, listerijomis užteršia aplinką, pavojinga gerti sergančio gyvulio nevirintą pieną, valgyti žalią mėsą.
Jei pažeista oda ar gleivinė, listerijomis galima užsikrėsti ir prižiūrint sergančius gyvulius. Daugelis infektologų nurodo, kad liga ypač pavojinga nėščiosioms (listerijos gali sukelti priešlaikinį gimdymą ir net vaisiaus žūtį). Motinai sergant listerioze naujagimių mirtingumas padidėja apie 50 procentų.
Pasak specialistų, listerijos gali užteršti dirvožemį ir vandenį. Tvenkinių vandenyje sukėlėjas išgyvena iki 3,5 mėnesių, ilgai nevalomuose tvartuose - iki 130 dienų. Sukėlėjas gali daugintis buitiniame šaldytuve laikomame piene, sūdytoje mėsoje gali išgyventi iki 400, kopūstų sultyse (+50 temperatūroje, esant PH - 5,5) - iki 25 dienų. Tačiau listerijos greitai žūva verdančiame vandenyje, jautrios dezinfekuojamosioms medžiagoms.
Specialistų teigimu, susirgus listerioze temperatūra pakyla iki 39 laipsnių C, skauda galvą, raumenis ir sąnarius, kankina nemiga, veido srityje kartais atsiranda "drugelio" formos išbėrimas. Liga gali pažeisti kepenis, blužnį, inkstus, nervų ir širdies-kraujagyslių sistemas. Sunkios ligos formos kartais baigiasi mirtimi.
Ši liga paplitusi visame pasaulyje. JAV kiekvienais metais listerioze suserga apie 2 000, o miršta iki 500 žmonių. 2002 metais Amerikoje listeriozės protrūkis apėmė keletą valstijų. Protrūkio metu mirė 7 žmonės, užregistruota priešlaikinių gimdymų. Įtarta, kad gyventojai užsikrėtė valgydami listerijomis užterštą kalakutieną.