Kaip įveikti peršalimo infekcijas, kurios šaltuoju metų periodu ilgam išlieka gyvybingos ir lengvai įsigali silpnesniame organizme? Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Astos Liubinaitės teigimu, geriausia profilaktinė priemonė prieš virusus - visavertė mityba, sustiprinanti žmogaus imuninės sistemos atsparumą. Suprantama, reikia žinoti, ką valgyti.
Pasak mitybos higienos gydytojos, per parą žmogus su maistu turi gauti reikalingą kiekį baltymų, riebalų ir angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Peršalimo ligos nebus baisios, jei organizmas pakankamai gaus vitaminų A, C, E. Visų ligų bėdos - vitamino C trūkumas. Daug jo turi citrinos, šaltalankio, kininio citrinvydžio uogos, svarainiai, spanguolės ir t. t. Vitamino C organizmas nekaupia, perteklių pašalina su šlapimu, todėl dažniau sergantiems, silpnesnio imuniteto, besimaitinantiems nevisaverčiu maistu asmenims rekomenduojami maisto papildai - vitamino C tabletės, polivitaminai, mikroelementai. Vitamino C paros norma suaugusiesiems - 60 mg, nėščiosioms ir maitinančioms motinoms - 80-100 mg.
Organizmo gebėjimui atsispirti infekcijoms labai kenkia neigiami pojūčiai, nuolatinė įtampa, stresai, kai organizme gaminasi streso hormonas adrenalinas. Tokiu atveju, kilus infekcijos pavojui, vitamino C reikia gerokai daugiau.
Sezoniniai pokyčiai ir šalčiai turės mažiau įtakos sveikatai, jei organizme pakaks cinko (paros norma - 15-30 mg), seleno ( paros norma - 60-70 , vyresniems žmonėms - iki 200 mkg), kalcio ir kitų mikroelementų. Cinko yra žuvyje, jautienoje, kviečių gemaluose, grūdiniuose produktuose, seleno - mėsoje, kopūstuose, svogūnuose, kviečių gemaluose, sėlenose, česnakuose.
Beje, česnakas didina atsparumą šalčiui, nuovargiui, susilpnina neigiamą radiacijos ir streso poveikį, veikia antialergiškai.
Gydytojos Astos Liubinaitės teigimu, žiemą nepatartina badauti, laikytis įvairių dietų, nes peršalimo ligoms neatspariausi badaujantys, nepakankamai valgantys ir nutukę žmonės. Valgydami per riebiai ne tik tunkame, bet ir kaupiame cholesterolį, silpniname imuninę sistemą. Taukus ir sviestą reikėtų riboti, geriau vartoti augalinės kilmės - sojų, linų, saulėgrąžų, riešutų, alyvuogių - aliejus.
Palankiai imuninę sistemą veikia fermentuoti pieno produktai: kefyras, jogurtai, pagaminti su tam tikromis bakterijomis - probiotikais.
Vaikams patartina neduoti saldumynų, juos geriau pakeisti šviežiais vaisiais ir daržovėmis, natūraliomis sultimis. Visą žiemą reikėtų turėti šviežių uogų. Jei vaikas kasdien suvalgytų po šaukštą trintų spanguolių su medumi ir dar išgertų stiklinę šviežiai spaustų morkų ar obuolių, burokėlių, apelsinų, truputį kopūstų sulčių, sergamumo tikimybė gerokai sumažėtų.