Salotas ir mišraines galima patiekti prie mėsos ar žuvies ir kaip pagrindinį patiekalą. Pagamintos iš šviežių ar virtų daržovių, įvairių kitų produktų, jos yra maistingos, žadina apetitą, be to, gražiai ir spalvingai atrodo ant stalo.
Morkų ir apelsinų salotos
500 g morkų, 2 apelsinai, pusė stiklinės citrinų sulčių, 1 šaukštas cukraus pudros, 2 šaukštai aliejaus, cinamono.
Morkas nuplauname ir nuvalome, supjaustome šiaudeliais. Apelsinus nulupame, padalijame skiltelėmis ir nulupame plėvelę. Apelsinų skilteles sumaišome su morkomis, apipilame sultimis, sumaišytomis su cukraus pudra, cinamonu ir aliejumi. Galima papuošti keliomis apelsino skiltelėmis ir petražolėmis.
Šviežių kopūstų salotos su paprika
1 nedidelis kopūstas, 1 raudona paprika, keli marinuoti arba rauginti agurkai (pagal skonį), krapų, salotų prieskonių (“Saldva”), 1 šaukštelis cukraus, druskos, 1 šaukštas garstyčių, alyvuogių aliejaus.
Agurkus 10 min. palaikyti vandenyje ir supjaustyti griežinėliais. Kopūstą, papriką ir krapus nuplauname. Kopūstą smulkiai supjaustome ir pagrūdame, kad atsirastų sulčių. Paprikas supjaustome juostelėmis, krapus susmulkiname. Viską sudedame į salotinę ir išmaišome. Iš garstyčių, cukraus, druskos, prieskonių ir aliejaus paruošiame padažą ir užpilame salotas.
Salotos su rūkyta šonine
1 didelė gūžė salotų, 100 g rūkytos šoninės, 1 šaukštas aliejaus, 200 g grietinės arba jogurto be priedų, 2 šaukštai citrinos sulčių, 1 šaukštelis medaus, druskos, pipirų.
Salotos lapus nuplauname, nusausiname ir suplėšome nedideliais gabaliukais. Grietinę sumaišome su medumi, citrinos sultimis, įdedame pipirų ir druskos. Salotas sudedame į salotinę ir užpilame padažu. Šoninę supjaustome kubeliais ir pakepiname aliejuje, sudedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Pakepintais šoninės gabaliukais apibarstome salotas. Valgome su juoda duona.