Gal laukiate gandro? Būsimai mamai organizmą privalu aprūpinti folio rūgštimi. Tai tirpus B grupės vitaminas, kurio kasdien reikia suvalgyti po 400 mg. Jei laikysitės šios sveikos mitybos taisyklės, sumažės rizika, kad vaikelis į pasaulį ateis su įgimtu negalavimu. Folio rūgšties gausu kepenėlėse ir kiaušinių tryniuose. Taip pat jos yra špinatuose, pupose, šparaguose, žirniuose, avokadose.
Keptos kepenėlės su apelsinais
500 g vištienos kepenėlių, 1 šaukštas garstyčių, 2 šaukštai miltų, 2 apelsinai, 1 šaukštas sviesto, 0,5 stiklinės sauso baltojo vyno, aliejaus, druskos, imbiero, maltų juodųjų pipirų.
Nuvalytas kepenis supjaustome griežinėliais, aptepame garstyčiomis ir apvoliojame miltuose. Kepame karštame aliejuje, kol apsitrauks šviesiai rusva plėvele, apibarstome pipirais, druska, imbieru ir dar kepame kelias minutes ant mažos ugnies. Iškeptas kepenis pastatome šiltai.
Į keptuvę įpilame truputį vandens, pakaitiname, sudedame sviestą. Iš vieno apelsino išspaudžiame sultis, kitą supjaustome. Į padažą įpilame apelsinų sulčių, vyno, pakaitiname ir užpilame ant kepenų. Puošiame apelsinu.
Lietiniai su špinatų įdaru
Lietiniams: 3 kiaušiniai, 1 stiklinė miltų, 3-3,5 stiklinės pieno, druskos.Įdarui: 500 g špinatų, 100 g rūkyto kumpio, 50 g sviesto, 0,5 stiklinės pieno, 1 skiltelė česnako, 2 šaukštai miltų, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, druskos.
Kiaušinius ištriname su druska, įpilame pusantros stiklinės pieno, suberiame miltus. Viską gerai išmaišome ir supilame likusį pieną. Į gerai įkaitintą keptuvę įpilame truputį aliejaus ir iš abiejų pusių apkepame blynus.
Ruošiame įdarą: špinatus nuplauname, nuvalome. Česnaką sutriname. Miltus pakepiname su puse sviesto, supilame pieną ir maišydami užviriname. Sudedame špinatus, česnaką, išmaišome ir pasūdome. Kumpį supjaustome juostelėmis ir pakepiname likusiame svieste, sumaišome su špinatų mase. Ja ištepame lietinius, juos suvyniojame, apibarstome sūriu ir 15 min. kepame orkaitėje.
Keptos įdarytos avokados (6 porcijos)
3 avokados, 100 ml neriebaus majonezo, 1,4 šaukštelio “Maggi” prieskonių, 6 šaukšteliai citrinos sulčių, 200 g rūkytos vištienos, 60 g fermentinio sūrio, 1,2 svogūno, 1 skiltelė česnako.
Avokadas nuplauname, įpjauname išilgai ir padedame abi puseles (jungiamas odelės) vieną šalia kitos. Išimame kauliukus, o minkštimą apšlakstome citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, apibarstome “Maggi” prieskoniais. Labai smulkiai sukapojame pusę svogūno, smulkiais kubeliais supjaustome vištieną, susmulkiname česnaką, smulkia tarka sutarkuojame sūrį. Majonezą sumaišome su vištiena, česnaku bei svogūnu. Gauta mase pripildome avokadų puseles, apibarstome tarkuotu sūriu ir kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.