REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (01.08) šaukiamas neeilinis Seimo posėdis, kuriame, be kita ko, bus svarstoma, kaip suderinti Konstitucijai pripažintas prieštaraujančiomis Vietos savivaldos įstatymo nuostatas su pagrindiniu šalies įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

Per rytinį neeilinį posėdį planuojama išklausyti Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti siūlymus dėl įstatymo ir Konstitucijos suderinimo, vadovo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) pirmininko Petro Papovo informaciją.

REKLAMA

Gruodžio pabaigoje Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, jog Seimo nariai negali būti ir savivaldybių tarybų nariais.

Kadangi KT nutarimas buvo paskelbtas po gruodžio 22 dieną vykusių savivaldybių tarybų rinkimų, į tarybas išrinkti parlamentarai turės apsispręsti, kurį mandatą pasiliks.

VRK duomenimis, į savivaldybių tarybas buvo išrinkti 64 parlamentarai, iš jų net 12 parlamentarų buvo išrinkti į 51 narį turinčią Vilniaus savivaldybės tarybą. Iš viso Seime yra 141 narys.

REKLAMA
REKLAMA

KT taip pat konstatavo, kad įstatyme nustatyta savivaldybių valdybų sudarymo tvarka bei mero galios prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

KT nuomone, savivaldybių valdybos negali būti sudaromos iš tarybos narių, nes taip pažeidžiamas vykdomųjų bei atstovaujamųjų institucijų atskyrimo bei pastarųjų viršenybės vykdomųjų organų atžvilgiu principai.

Taip pat, KT nuomone, Konstitucijai prieštarauja ir įstatyme vykdomajai institucijai priskirto mero teisė vadovauti savivaldybės tarybai.

Konstitucinio Teismo sprendimas oficialiai bus skelbiamas vasario pabaigoje. Iki to laiko Seimas privalės parengti Konstituciją atitinkančias įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) siūlo Seimui, užuot keitus įstatymą, pakeisti Konstituciją, įtvirtinant dabar esančią savivaldos sistemą, taip pat įteisinant tiesioginius merų rinkimus.

LSA atstovai nuogąstauja, jog priešingu atveju savivaldybės bus įstumtos į chaosą.

Konstitucijos pataisai priimti Seime turi balsuoti du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka. Už pataisą turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų Seimo narių.

Seimas pratęsė pernai gruodžio pabaigoje turėjusią pasibaigti eilinę rudens sesiją iki šių metų sausio 29 dienos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų