REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį atšilus orui ir gyventojams užplūdus gatves, viešojoje erdvėje iškilo klausimas – ar nevertėtų pagaliau atidaryti lauko kavinių, jei žmonės vis tiek valgo lauke? Miestai jau dalija leidimus lauko kavinėms veikti, o verslininkai teigia, kad gyventojų saugumu valgant galėtų pasirūpinti geriau nei piliečiai pasirūpina patys. Verslininkai prašo ir valstybės veiksmų – jei nepasakys, kada kavinėms bus leidžiama pilnai atsidaryti, šalis praras iš užsienio turistų gaunamų lėšų.

Savaitgalį atšilus orui ir gyventojams užplūdus gatves, viešojoje erdvėje iškilo klausimas – ar nevertėtų pagaliau atidaryti lauko kavinių, jei žmonės vis tiek valgo lauke? Miestai jau dalija leidimus lauko kavinėms veikti, o verslininkai teigia, kad gyventojų saugumu valgant galėtų pasirūpinti geriau nei piliečiai pasirūpina patys. Verslininkai prašo ir valstybės veiksmų – jei nepasakys, kada kavinėms bus leidžiama pilnai atsidaryti, šalis praras iš užsienio turistų gaunamų lėšų.

REKLAMA

Savaitgalis apdovanojo tikru pavasarišku oru – lauke lepino šiluma, švietė saulė. Toks oras paskatino gyventojus daugiau laiko praleisti lauke, tad miestų gatves užtvindė minios gyventojų.

Kaip žinia, maitinimo įstaigos maistą gali tiekti tik išsinešti, lauko kavinės šalyje dar neveikia, tad žmonėms maistu ir gėrimais teko mėgautis tiesiog gatvėse – kas prisėdo ant laiptų sostinės Katedros aikštėje, kas rado laisvą suoliuką kur nors parke.

REKLAMA
REKLAMA

Zuokas turi patarimą Vyriausybei

Išvydęs žmonių kiekį gatvėse, dažnas ėmė dalintis siūlymu greičiau atverti lauko kavines, kad žmonės maistu bei gėrimais galėtų mėgautis prie staliukų.

REKLAMA

Tokiu patarimu Vyriausybei pasidalino ir buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Socialiniuose tinkluose jis skelbia, kad šalyje savaitgalį praktiškai buvo atidarytas lauko kavinių sezonas.

„Geras oras pakvietė visus į lauką, žmonės pirko kavą, picas ar kitus užkandžius ir valgė saulėje tiesiog šalia kavinių. Nežinau, ar premjerė, sveikatos ar kiti ministrai vaikšto gatvėmis ir tai mato. Tačiau, aišku, kad jei būtų oficialiai atvertos lauko kavinės, tai jose kontroliuoti tvarką ir karantino reikalavimus būtų daug efektyviau nei žmonių savikontrolė tiesiog gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kai matai, kad Užupio angelo skulptūros pagrindas tampa lauko kavine, kurioje dešimtys žmonių geria kavą ar valgo picas, tikrai niekas laiptų nevalo dezinfekciniu skysčiu ir niekas nereikalauja laikytis rekomenduojamos distancijos.

Todėl protinga valdžia turėtų matyti, kad jos tvarka liko tik popieriuje ant jų pačių darbo stalo“, – nuomone socialiniuose tinkluose dalinasi A. Zuokas.

A. Zuokas siūlo leisti lauko kavinėms dirbti bent iki 18 val.

Kavinių atstovai: geriau mes užtikrinsime saugumą, darbo laiko riboti nereikia

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka teigia, kad lauko kavines reikėjo atidaryti dar prieš kurį laiką. Pašnekovas įsitikinęs, kad užtikrinti saugumo reikalavimų laikymąsi maitinimo įstaigos geba geriau nei patys piliečiai, tad jei jie valgyti galėtų kavinėse, taip būtų ir saugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdžiai nelogiški sprendimai, per didelės baimės, per daug esame demonizuojami, kad nesusitvarkysime. Patys žmonės rodo, šito nesilaiko ir geriau mums leisti dirbti ir kontroliuoti šiuos dalykus, negu palikti viską palaidoje baloje, kaip dabar yra“, – tv3.lt sako R. Pranka.

Kavinių ir barų atstovas sako, kad maitinimo įstaigos jau yra pasiruošusios dirbti, valstybei tereikia duoti startą.

„Ruošiamės, mums yra labai paprasta, nėra labai sudėtinga, trys, du, vienas ir atsivežei tuos baldus iš sandelio ir susistatai. Praktiškai visi pasiruošę, laukia starto – kas iš anksto pasivalę, susiruošę, kažkas skėčius atsivežę“, – komentuoja R. Pranka.

REKLAMA

R. Pranka sako, kad maitinimo įstaigos siūlymų leisti dirbti ribotu laiku nesupranta. Jo nuomone, kavinėms ir barams reikėtų leisti dirbti tokiu laiku, kokiu nori jie. Darbo laiko ribojimas esą labai smukdytų naktinius klubus, barus, kurie įprastai didžiausio klientų srauto sulaukia vakare.

„Sveikatos ministerijos per didelė baimė, kad po devintos valandos vakaro, dešimtos ar dvyliktos bus bardakas. Ne, mes visi papildomai samdome apsaugą, papildomų resursų išleidžiame, kad saugiai būtų pagal nustatytas taisykles. Valandų ribojimas yra labai keistas, tikimės, to nebus“, – sako R. Pranka.

Verslai ruošiasi: stato staliukus, samdo naujus darbuotojus

Didžioji Britanija paskelbė, kad nuo pirmadienio atveria visas maitinimo įstaigas. Lauko kavinių atvėrimui ruošiasi ir verslai Lietuvoje. Restoranų grupė „Fortas“, valdanti „Etno dvarą“, „Fortą“ jau stato lauko baldus, skėčius.

REKLAMA

„Visur kalamos pakylos, išvežiojami lauko baldai, statomi skėčiai, kabinamos markizės. Restoranai, atsinaujinę valgiaraščius ir prigalvoję naujienų, nekantriai laukia, kad galės vėl pradėti teikti pilnavertes viešojo maitinimo paslaugas.

Re-startuoti restoranas gali per kelias dienas, bet labai svarbu pažadinus darbuotoją iš pusės metų letargo miego, skirti pakankamai laiko ir dėmesio, kad sėkmingai įvesti darbuotoją į darbo ritmą, atgaivinti įgūdžius, atšviežinti žinias. Čia vienas iš ne taip aiškiai matomų restoranų iššūkių“, – tv3.lt komentuoja „Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius.

„La Crepe“, „Katpėdėlę“, „Charlie Pizza“ ir kitus restoranus valdančios grupės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sako, kad ir jų restoranai jau ruošiasi atverti duris lankytojams. Restoranai priima naujus darbuotojus, tačiau dėl neapibrėžtos situacijos tenka patirti nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi tikėjosi, kad balandžio 12 dieną bus atverta, turime darbuotojus apsimokyti naujus priimti, o nėra numatyta tokios priemonės, jeigu priimi darbuotojus ir atkeliama data, nuvėlinama į vėlesnį laiką negu mes tikėjomės, tai nėra tokios priemonės kaip atgal grąžinti naujai priimtus darbuotojus į prastovas. Netgi nėra sukonstruota pagalba tokiems atkėlimams, tai labai brangiai kainuoja ir yra neefektyvu mums, restoranams“, – tv3.lt sako G. Balnis.

Atsidaryti reikia dėl turistų

Kalbinti verslininkai teigia, kad maitinimo įstaigų duris praverti reikėjo praverti jau ankčiau. „Amber Food“ vadovas G. Balnis pastebi, kad turistai iš užsienio šalių šiuo metu planuoja atostogas. Norintys atvykti į Lietuvą galbūt atostogoms rinksis kitą šalį, mat iki šiol nėra paskelbta, kada Lietuvoje maitinimo įstaigos pilnai pravers duris.

REKLAMA

„Kai atsiversime, pas mus niekas neatvažiuos, nes bus pasirinkę kitas kryptis“, – sako G. Balnis ir priduria, kad Vyriausybė privalėtų kuo greičiau paskelbti atidarymo datas.

Kad atsiverti jau yra pats laikas sako ir „Forto“ grupės atstovas.

„Tegu dalinai, palaipsniui, ribotai, tegul tik lauke, ar aptarnaujant tik kas kažkelintą staliuką – bet kad restoranai galėtų pradėti dirbti. Nes daugumai restoranų tai išgyvenimo klausimas. Mes socialiai atsakinga įmonė, suprantame, kad turi būti bendras sutarimas, nustatyti protingi kriterijai, kurių visi kolektyviai privalome laikytis.

Ir čia labai svarbu, kad pandemija valdantys politikai ir medikai nenukryptų į perviršinius persidraudimus. Juk kiekvieną dieną vis daugiau paskiepytų ir persirgusių, tad svarbu, kad saugios priemonės, pavyzdžiui, aptarnavimas lauko kavinėse būtų leidžiamas iškart, kai tik pandemijos sąlygos leis“, – komentuoja K. Markevičius.

REKLAMA

Parama pasiekia ne visus

Ekonomikos ir inovacijų ministerija kovo gale paskelbė didinanti valstybės paramą labiausiai nukentėjusiems verslams. Nuo šiol į paramą gali pretenduoti verslai, kurių vieno mėnesio vidutinė apyvarta nuo 2020 lapkričio 1 d. iki 2021 sausio 31 d. krito 50 proc. ir daugiau lyginant ją su tuo pačiu laikotarpiu 2019–2020 m. Iki tol buvo numatytas 60 proc. apyvartos kritimas. Taip pat verslams padidinta maksimali išmokų suma iki 350 tūkst. eurų.

Maitinimo įstaigų gaunama parama netenkina. Kavinių ir barų asociacijos prezidentas R. Pranka sako, kad kai Vyriausybė leis maitinimo įstaigoms pradėti teikti ne tik maisto išsinešti paslaugą, svarbu, kad valdžios finansinė parama niekur nedingtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos neužtenka ir ne visus ji pasiekia. Jeigu penkis mėnesius negali dirbti, o gauni 500 eurų paramą arba kiti pirmu paketu gavo paramą, tik 70 proc. sugeba einamojo mėnesio išlaidų padengti. Kokia čia parama, kai penkis mėnesius dirbti negalima?

Vidutinis baras, kuris turi negautų pajamų apie 200 tūkst. Ir gauna paramą 9 000 arba 500 eurų, tai juokinga čia. Visi į skolas dabar gyvename ir po to bandysime atgrobti tas skolas“, – sako R. Pranka.

Žadėtos paramos iš valstybės sako negavę ir „Fortas“.

„Pirmąją pandemijos bangą su valstybės parama įveikėme lengviau. Šį kartą net ir tos labiau ribotos paramos vis dar negavome, laukiame jau pusė metų, bet kol kas negavome. Neabejojame, kad gausime, bet norėtųsi greitesnių sprendimų ir spartesnių įgyvendinimo žingsnių“, – rašo K. Markevičius.

REKLAMA

„Amber Food“ vadovas G. Balnis sako, kad jiems gaunamos valstybės paramos neužtenka. Jų įmonių grupei 350 tūkst. eurų limitas yra per mažas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nurodo, kad kovo gale apgyvendinimo ir maitinimo sektoriui buvo išmokėta 5,8 mln. eurų subsidijų – iš viso jų buvo gavusios 1 864 apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus įmonės.

Savivaldybės jau išduoda leidimus lauko kavinėms, taiko lengvatas

Dar pernai metais Vilnius tapo didele lauko kavine. 425 restoranams buvo leista įsikurti po atviru dangumi, netrukus Vilniaus pavyzdžiu pasiekė ir kiti Lietuvos bei užsienio miestai.

Nors Vyriausybė lauko kavinėms dabar veikti dar neleidžia, Vilnius jau ruošiasi lauko kavinių atvėrimui. Savivaldybė portalui tv3.lt nurodo, kad iki balandžio 9 d. buvo sulaukta 228 prašymų skirti vietą lauko kavinėms miesto teritorijose, 193 leidimai prekiauti lauko kavinėse jau buvo išduoti.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė nurodo, kad šiemet verslininkams nebereikės rengti projektų lauko kavinės teritorijai, bus pasiūlytos 128 naujos erdvės, taip pat atnaujinti estetiniai reikalavimai.

Šiemet Vilniuje lauko kavinės galės įsikurti trijose zonose: istoriniame centre Senamiestyje (1 zona), Naujamiestyje, dalyje Šnipiškių ir Žirmūnų (2 zona), likusiame Vilniuje (3 zona).

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sako, kad atverti lauko kavines yra svarbu, pirma turėtų atsiverti jos, o tada kavinės viduje.

„Ne kartą esu sakęs, kad su imuniteto pasu ar kitoms priemonėms esant, natūralu, kad reikia išmokti gyventi su pandemija. Išmokti gyventi reiškia ir skiepijimasis, ėjimas į platesnius vandenis, tai, ką galima pavadinti masiniu skiepijimu. Lygiai taip pat įvairių priemonių darymas, kad būtų galima atsiverti“, – sako R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Lauko kavinės galės pradėti veikti tik Vyriausybei leidus tai daryti. Reikalavimai Vilniaus miesto lauko kavinėms yra pateikiami specialiame leidinyje.

Kaunas šiemet taip pat kviečia vietinių kavinių savininkus įsikurti miesto erdvėse.

„Siekiant sušvelninti „karantininius“ padarinius bei padėti išlaikyti turimą infrastruktūrą ir darbo vietas, visos lauko kavinės atleistos nuo vietinės rinkliavos pilna“, – nurodoma kovo viduryje platintame Kauno savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Kauno savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė portalui tv3.lt nurodo, kad kol kas savivaldybė išdavė 24 leidimus lauko kavinėms.

„Jau suderinti projektai dėl 24 lauko kavinių eksploatavimo. Ir toliau plaukia prašymai derinti projektus. Kai tik Vyriausybė leis vykdyti veiklą lauko kavinėse leidimus išduosime operatyviai“, – rašoma S. Šėlienės žinutėje tv3.lt.

Kauno miesto savivaldybė skelbia, kad atleidimas nuo mokesčių padės verslininkams susigrąžinti lėšų į verslus, lauko kavinėms plėsti aptarnaujamas teritorijas bus leidžiama jei tai netrukdys pėsčiųjų, dviračių ar automobilių eismui, kaimynams bei šalia vykdomiems darbams.

Praėjusiais metais kavinės Kaune galėjo plėstis į Laisvės alėją, Vienybės aikštę, Nepriklausomybės aikštę prie Soboro, nuo automobilių eismo apribotas Rotušės aikštės erdves bei Vilniaus gatvę.

REKLAMA

Dar praėjusią savaitę buvo tikėtasi, kad Vyriausybė spręs dėl prekybos centrų veiklos atnaujinimo nuo balandžio 12-osios. Tačiau ir šis sprendimas, ir kito verslo atvėrimo planai buvo nukelti, mat šalyje epidemiologinė situacija pablogėjo.

Vyriausybės karantino laisvinimo plane nurodoma, kad lauko kavinės atsidaryti galėtų tuomet, kai sergamumas 100 tūkst. gyventojų siektų mažiau nei 50. Šiuo metu šis rodiklis yra 444,7.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų