REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet pakito sulos skonis: ar ji nuo to mažiau vertinga?

Šiais metais, kaip ir kasmet, medžiai dalijasi savo turtu – sula. Turbūt nėra abejojančių, kad sula yra ir maistas, ir vaistas. Tačiau šiemet pasigirdo kalbų, jog nebuvo įšalo, medžiai nekaupė tiek naudingų medžiagų, todėl šiųmetė sula esą ne tokia naudinga. Visus šiuos gandus paneigia sulos paruošimu vartoti jau daug metų užsiimantis josvainietis Danius Motiejūnas.

Šiais metais, kaip ir kasmet, medžiai dalijasi savo turtu – sula. Turbūt nėra abejojančių, kad sula yra ir maistas, ir vaistas. Tačiau šiemet pasigirdo kalbų, jog nebuvo įšalo, medžiai nekaupė tiek naudingų medžiagų, todėl šiųmetė sula esą ne tokia naudinga. Visus šiuos gandus paneigia sulos paruošimu vartoti jau daug metų užsiimantis josvainietis Danius Motiejūnas.

REKLAMA

Josvainietis D. Motiejūnas sako, kad sula šiemet naudinga, kaip ir kasmet, tiesiog pakito jos skoninės savybės, mat šiemet suloje mažiau natūralaus gamtinio cukraus.

„Kadangi nebuvo įšalo, suloje šiemet cukraus koncentracija yra mažesnė. Taip yra todėl, kad kai būna įšalas, pirmiausia atitirpinėja cukrus, tuomet ir bėga saldesnis vanduo. Dabar, kadangi įšalo nebuvo, cukrus pasiskirstęs po visą medyje esantį vandenį, tad ir sula mažiau saldesnė“, – paaiškina D. Motiejūnas.

Bėgo ilgiau

Specialistas taip pat sako, kad šiemet sula bėgo kur kas lėčiau, nes pavasaris buvo šaltas. Tačiau, pasak jo, žmonės turėjo daug laiko prisileisti sulos.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavasaris buvo vėsesnis, tad šiemet sula ilgiau bėgo, bet jos kiekis toks pat, kaip ir kasmet. Didelių skirtumų nepastebime.

Sula šiemet bėgo kažkur mėnesį laiko, tad žmonės prisileisti jos tikrai turėjo daug gražaus laiko“, – pastebi ilgametis sulos paruošėjas.

REKLAMA

Ruošia vartoti

Josvainietis kasmet ruošia sulą vartoti – ją apdirba, kad ilgiau laikytųsi ir ilgiau būtų tinkama maistui.

„Sulą mes pasterizuojame – pakaitiname iki 90 laipsnių, įlašiname šiek tiek svarainių arba citrinos sulčių. Tiesiog rūgštelė reikalinga ne tik tam, kad sula būtų skanesnė, bet ir tam, kad ji ilgiau išsilaikytų ir jūs ją ilgiau galėtumėte vartoti“, – paaiškina D. Motiejūnas.

Naudinga žmogui

D. Motiejūnas sako, kad sula puikiai tinka atsigerti ir numalšinti troškulį.

„Sula turi teigiamą poveikį kraujotakos sistemai, stiprina imunitetą, padeda sergant peršalimo ligomis, gerina inkstų veiklą, padeda gydyti medžiagų apykaitos sutrikimus“, – sako specialistas.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų