REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto švaistymas yra baisus dalykas, tačiau per darbų gausą mes dažnai pamirštame, kas pirmiausia baigia galioti virtuvės spintelėje. Yra keletas maisto produktų, kurių puvimo būsena galite pasikliauti, tačiau kai kurių produktų galiojimo pabaigos galima ir nepastebėti. Jei kada nors nupjovėte ar nugramdėte žalius „pūkuotukus“, augančius ant duonos gabalėlio, galite tapti auka.

Maisto švaistymas yra baisus dalykas, tačiau per darbų gausą mes dažnai pamirštame, kas pirmiausia baigia galioti virtuvės spintelėje. Yra keletas maisto produktų, kurių puvimo būsena galite pasikliauti, tačiau kai kurių produktų galiojimo pabaigos galima ir nepastebėti. Jei kada nors nupjovėte ar nugramdėte žalius „pūkuotukus“, augančius ant duonos gabalėlio, galite tapti auka.

REKLAMA

Pelėsis, augantis ant maisto, yra tam tikra grybų rūšis. Grybai yra viena paslaptingiausių karalysčių Žemėje, kuriai priklausantys organizmai įvardijami kaip eukariotai ir yra atskirti nuo gyvūnų ir augalų. Jų vaisiakūniai išdidžiai kaupiasi ant bet kokios dirvos, prie kurios jie prisitvirtina, tačiau po jais siaučia grybų ir šeimininko karas. Šis karas vyksta po pelėsiu, kurį ir matome ant duonos paviršiaus. Gleivinis pelėsis – organizmas, galintis sukaupti koloniją ir judėti aplinkoje, nėra įtrauktas į šią grupę, nes jis iš tikrųjų yra amebos rūšis.

Priklausomai nuo maisto, pelėsis gali prasiskverbti giliai į jo šerdį, naudodamasis šaknimis, vadinamomis hifomis, kurios labai lengvai skverbiasi per minkštą maistą, pavyzdžiui, duoną. Kai kurie pelėsiai yra saugūs valgyti, ir žmonės juos net renkasi vartoti, pavyzdžiui, gaminant pelėsinį sūrį ar sojos padažą. Tačiau yra daugybė kitų formų, kurių reikėtų vengti, ir jei suvalgysite jų matomus vaisinius kūnus ar žemiau paslėptą hifą, gali tekti skambinti trumpuoju greitosios pagalbos numeriu.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, mažai tikėtina, kad duonos pakelyje bus užkrėsta tik viena riekelė. Matomas pelėsis rodo, kad grybelis pasiekė dauginimosi stadiją, siunčiant sporas, kurios lengvai ir greitai pradės plisti likusioje duonoje.

REKLAMA

Tiesa, jums gali pasisekti – ant duonos gali atsirasti ir gerybinių pelėsio rūšių, tačiau pastebėti skirtumą tarp gero ir blogo pelėsio yra beveik neįmanoma, o grėsmė kyla visiems užkrėstiems maisto produktams. „Business Insider“ šia tema buvo aprašytas įvykis, kai pagyvenusių žmonių pora, suvalgiusi supelijusios konservuotos sriubos, buvo nugabenta į ligoninę su stipriais raumenų traukuliais. To kaltininkas buvo Penicillium crustosum (taip, kaip ir antibiotikas), kuris, kaip žinoma, išskiria mikotoksinus – tam tikros rūšies nuodus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurių maiste esančių mikotoksinų poveikis yra ūmus, o sunkių ligų simptomai greitai pasireiškia pavartojus maisto produktų, užkrėstų mikotoksinais, – rašoma Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) svetainėje. – Kiti maiste esantys mikotoksinai siejami su ilgalaikiu poveikiu sveikatai, įskaitant vėžio sukėlimą ir imuninės sistemos trūkumą. Iš kelių šimtų iki šiol nustatytų mikotoksinų, maždaug dešimtys susilaukė dėmesio dėl didelio poveikio žmogaus sveikatai ir jų buvimo maiste“.

Skanus sumuštinis tikrai vilioja, tačiau neverta rizikuoti savo sveikata. Jei nerimaujate dėl maisto švaistymo, visada galite užšaldyti šviežią duoną, kad ji ilgiau išliktų. Tiesiog įsitikinkite, kad suvalgysite ją prieš apsigyvenant pelėsiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų