REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pievose akį traukia įstabus geltonas kiaulpienių kilimas, o žolininkai ragina jomis ne tik grožėtis. Šios geltonžiedės – ir vaistas, ir maistas. Jas galima kramsnoti tik nuskintas, dėti į patiekalus, džiovinti ar šaldyti. Kiaulpienės tikros stebukladarės – organizmą veikia nuo kojų pirštų iki plaukų galiukų, o ypač tinka moterims. Tik visur svarbu saikas, mat kitu atveju pasekmės – ne itin malonios, o kartais ir grėsmingos

Pievose akį traukia įstabus geltonas kiaulpienių kilimas, o žolininkai ragina jomis ne tik grožėtis. Šios geltonžiedės – ir vaistas, ir maistas. Jas galima kramsnoti tik nuskintas, dėti į patiekalus, džiovinti ar šaldyti. Kiaulpienės tikros stebukladarės – organizmą veikia nuo kojų pirštų iki plaukų galiukų, o ypač tinka moterims. Tik visur svarbu saikas, mat kitu atveju pasekmės – ne itin malonios, o kartais ir grėsmingos

REKLAMA

Kadaise visų piktžolių karaliene vadinta kiaulpienė ir vaistas, ir maistas. Tik besimėgaudamas šviežiai nuskintu žiedu, žolininkas Marius Lasinskas primena, kad visas vaistažoles reikia rinkti kuo toliau nuo kelio ar kitų taršių vietų

Pasak vaistinių augalų žinovės, Vytauto Didžiojo universiteto profesorės Onos Ragažinskienės, kiaulpienės tinka ir niūrioms mintims išsklaidyti, ir palepinti žiemos ar virusų nualintą organizmą:

REKLAMA
REKLAMA

„Tyrimais įrodyta, kad veikia prieš Herpex simplex ir gripo virusus. Kiaulpienių žydėjimo metu mes skiname ir kiekvieną dieną iki 10 žiedų suvalgome. Ir tikrai tie prislėgtieji, pavargę žmonės net neįsivaizduoja, kaip jų savijauta pagerėtų.“

REKLAMA

Šios geltonžiedės dar vadinamos moters augalu ir tikrai ne vien dėl savo grožio.

O. Ragažinskienė teigia: „Tikrai su pagrindu, nes yra didžiulė grupė biologiškai veikliųjų junginių, ir būtent tai menstruacinio ciklo sureguliavimui puiki priemonė.“

Žolininkas Marius Lasinskas sako: „Geltona spalva- tai sako, kad tulžies išsiskyrimui, virškinimui, kiaulpienė tai augalas nuostabus, veikiantis nuo kojų galiukų iki plaukų viršūnėlių. Kiaulpienė naudinga kepenims, inkstams, žarnynui.“

Lapai pasižymi priešvėžiniu poveikiu, šaknys saugo nuo cukrinio diabeto. Kiaulpienės turi ir liekninamųjų savybių, jose gausu vitamino C, magnio, geležies, kalio. Šis augalas naudingas visas – nuo šaknų iki sėklų.

REKLAMA
REKLAMA

Ir M. Lasinskas čia pat pievoje prirenka pavasarinių žalumynų saują – iš jų gamins sveikuolišką kokteilį:

„Reikia kiaulpienių žiedų, garšvos lapelių su koteliais, ir dilgėlių viršūnėlių arba pavienių lapelių ir vandens stiklinės. Jeigu norite, kad būtų skaniau įdėkite bananą kokį ekologišką, ar obuolį, kriaušę, uogų šaldytų.“

Tik vartojant kiaulpienę, kaip ir visus vaistinius augalus, svarbu saikas. Jei padauginsite geltonų žiedų, laukia itin nemalonios pasekmės.

„Jeigu 50 suvalgysi – tai jau daugoka, gali vidurius paleisti, nes laisvinančiai veikia“, – sako M. Lasinskas.

Suklusti turėtų ir Astrinių šeimos augalams alergiški žmonės, taip pat kamuojami skrandžio opŲ ar tulžies pūslės akmenligės. Kiaulpienių kotelių išskiriamo specifinio skysčio, primenančio kartų pieną, ar šaknų nuoviro negalima duoti ir vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sulčių žiedkočių vaikams nerekomenduojama duoti, kad jie naudotų tas sultis, nes gali sukelti pykinimą, vėmimą ir net širdies ritmo sutrikimą“, – sako O. Ragažinskienė.

O štai jei nėra kokių sveikatos sutrikimų, kiaulpienes galima valgyti šviežias, šaldyti ar džiovinti. Jos tinka arbatoms ruošti, papildyti salotoms ar žaliesiems, kokteiliams, kitiems patiekalams gardinti, net sakoma, kad gali pakeisti vieną brangiausių pasaulio prieskonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų