REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kiekvienas, turintis savo kiemą ar sodą svajoja apie nepriekaištingai atrodančią, vešlią ir žalią veją, tačiau tokie rezultatai neatsiranda be mūsų pastangų.

Kiekvienas, turintis savo kiemą ar sodą svajoja apie nepriekaištingai atrodančią, vešlią ir žalią veją, tačiau tokie rezultatai neatsiranda be mūsų pastangų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pagrindinių darbų, kurį privalu atlikti, yra vejos aeravimas – jei iki šiol nesusidūrėte su tokia užduotimi, pirmiausia turėtumėte susipažinti su šia informacija.

REKLAMA

Kodėl reikia aeruoti veją?

Aeravimo metu vejoje atsiranda nedidelės skylutės, leidžiančios žemei geriau kvėpuoti, tačiau tokio proceso privalumų sąrašas yra kur kas ilgesnis:

· Lengviau pasisavinamos naudingos medžiagos. Aeracija vejos šaknims suteikia geresnę prieigą prie oro, vandens ir trąšų, todėl ženkliai pagerėja bendra jos būklė ir išsivysto geresnės sąlygos tolimesniam vešėjimui ir augimui. Jei į šį darbą pažiūrėsite atsakingai, Jūsų veja atrodys nepriekaištingai!

REKLAMA
REKLAMA

· Tvirtesnės šaknys. Dėl prieš tai minėtų priežasčių, šaknys tampa stipresnės – jos lengviau ir plačiau prasiskverbia į didesnį gylį. Kitaip tariant, žolė geriau įsitvirtina dirvožemyje.

· Didesnis atsparumas. Sveika šaknų sistema padidina žolės gebėjimą kovoti su įvairiais kenkėjais, o ir sausra nebeatrodo tokia pavojinga.

· Efektyvesnis vandens naudojimas. Po aeracijos proceso vanduo greičiau pasiekia žolės šaknis – tai reiškia, jog laistymas tampa kur kas efektyvesnis ir naudingesnis.

Šį darbą pravartu atlikti dar prieš sodinant veją – kadangi sėklos labiau liesis su dirvožemiu, rezultatai iš karto bus geresni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada ir kaip dažnai reikia aeruoti veją?

Vejos aeravimo dažnis turėtų priklausyti nuo to, kaip dažnai ji yra naudojama – jei dažniau vaikštote ar bėgiojate, padirbėti taip pat teks dažniau. Jei pastebėjote, kad lietaus vanduo į žemę nebeįsigeria, o laikosi vejos paviršiuje, tai gali būti vienas iš ženklų, jog pats metas išsitraukti aeratorių ir kibti į darbus.

Tačiau nesuklysite, jei šį darbą atliksite maždaug du kartus per metus – ankstų pavasarį ir rudenį. Geriausia, jeigu iki žiemos šalnų ar vasaros karščių būtų likęs ne mažiau kaip mėnesis: tuomet Jūsų darbas turės realios naudos. Kokybišku aeratoriumi galite pasirūpinti jau dabar – platų jų asortimentą rasite čia: https://pigu.lt/lt/sodo-prekes-gyvunams/sodo-technika/kultivatoriai-aeratoriai.

REKLAMA

Svarbiausi aeravimo patarimai

Tam, kad vejos aeravimas praeitų sėkmingai, turėtumėte vadovautis keliais paprastais patarimais:

Įsitikinkite, jog veja nėra labai drėgna. Jei įžengę į veją jaučiate, kaip kojos smenga į dirvą, tai nėra pats geriausias metas aeravimui – verčiau palaukite sausesnių, tačiau ne pernelyg karštų dienų.

Prieš darbą surinkite šiukšles ir patrumpinkite veją. Nurinkite bet kokias ant vejos esančias šiukšles (lapus, šakas ir t.t.) ir nupjaukite žolę. Geriausia, jei ji bus maždaug 3 cm. aukščio – tuomet aeruoti bus kur kas paprasčiau.

REKLAMA

Po aeravimo patręškite veją. Aeracijos procesas iš pradžių Jūsų vejai gali sukelti stresą, tačiau neilgai trukus ji atsigauna ir tampa dar vešlesnė bei gyvybingesnė. Visgi, po šio darbo privalu žolę patręšti, todėl jau iš anksto reikėtų pagalvoti, kokias trąšas naudosite – dėmesio vertų variantų rasite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Žinant visą šią informaciją, vejos aeravimas neprailgs ir atneš pastebimų rezultatų. Šį darbą užtenka atlikti kelis kartus per metus, tačiau nauda galime gėrėtis kiekvieną dieną – tikriausiai sutiksite, jog dėl žavaus eksterjero iš tiesų verta pasistengti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų