• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dramatiška istorija. Dėl siaubingos traumos darbe, kai vyrą nukrėtė galinga elektros srovė, krisdamas jis taip susižalojo, kad atsidūrė komoje. Kol įmonė, apskundusi Darbo inspekcijos išvadas, laukia atsakymo, nukentėjusiojo šeima atsidūrė itin sudėtingoje ir keblioje situacijoje.

Dramatiška istorija. Dėl siaubingos traumos darbe, kai vyrą nukrėtė galinga elektros srovė, krisdamas jis taip susižalojo, kad atsidūrė komoje. Kol įmonė, apskundusi Darbo inspekcijos išvadas, laukia atsakymo, nukentėjusiojo šeima atsidūrė itin sudėtingoje ir keblioje situacijoje.

REKLAMA

Štai taip skausmingai prasideda kiekviena kaunietės Leonijos diena, jau aštuntas mėnuo ji kasdien skuba pas komos ištiktą savo vyrą Juozą. Moteriai senka ir jėgos, ir lėšos, mat reikia įvairiausių priemonių, vaistų, specialaus maisto, mankštų, masažų.

„Pamaitinu, atsiurbiu, barzdą nuskutu, nuprausiu, galvą išsiplaunu, nusiprausiu visą kūną, tokias pirštines drėgnas perku, kur su muilu būna, ir taip nuo ryto iki vakaro“, – sako jo žmona Leonija.

Siaubinga nelaimė nutiko birželio 14-ąją, kai įmonėje „Tetas“ dirbęs Juozas Paplauskas valė štai šios Rumšiškių transformatorinės įrenginius. Vyrą nukrėtė galinga elektros srovė, jis net užsidegė, o krisdamas pataikė į betoninį pamatą – nutrūko net šalmas ir skilo kaukolė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrinde jam visa galva sužalota, plius aštunto laipsnio nudegimai. Tai kai jis tą elektrą gavo ir užsidegė, nes su degiu skysčiu jis dirbo, nes rankose kokį skudurą turėjo, kur apvalyt viską turėjo“, – pasakoja apie J. Paplausko sužeidimus žmona.

REKLAMA

Šešiasdešimtmetis skubiai nuvežtas į Kauno klinikas, ten operuotas. Deja, nors Juozas išgyveno, jis taip ir nebeatsigavo.

Šiuo metu vyras guli Slaugos ligoninėje Petrašiūnuose, paliatyvios pagalbos skyriuje.

Vyras silpsta akyse, medikai sako, kad prognozės liūdnos: „Būklė stabiliai sunki, prognozė yra bloga, dabar reikalinga labai atidi priežiūra ir gyvybinių funkcijų palaikymas.“

Juozą taip pat lankanti sesuo susigraudina, jos ištarti žodžiai sukrečia.

„Nelaimingą atsitikimą darbe sąlygojo būtent tam tikri darbdavio atsakingų asmenų padaryti rizikos vertinimo ribotumai ir trūkumai, tai netiesiogiai gali būti suvokiama kaip kaltė, bet tam tikri darbdavio neįgyvendinti darbuotojo saugą ir sveikatą reglamentuojantys aktų reikalavimai“, – sako Darbo inspekcijos atstovas Saulius Balčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gautas išvadas įmonė „Tetas“ apskundė. Kol vyksta teisminis procesas, nei darbo inspekcijos, nei įmonės atstovai jų plačiau nekomentuoja.

„Gavę išvadas manome, kad jos nėra pakankamos ir norėtųsi išsamesnių, ir komentuoti daugiau dėl Valstybinės darbo inspekcijos išvadų būtų nekorektiška“, – sako bendrovės personalo vadovė Vaida Jonynienė.

Įmonės atstovai Juozą apibūdina buvus itin profesionalų darbuotoją ir teigia, kad ši nelaimė sukrėtė visus.

„Kadangi darbų sauga yra prioritetas numeris vienas mūsų kompanijoje, ir mums tikrai rūpi darbuotojų saugumas. Galiu užtikrinti, kad darome viską, kas priklauso bendrovei pagal įstatymus“, – sako V. Jonynienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po nelaimės šeimai buvo skirta išmoka, pasak įmonės atstovų – 10 tūkstančių eurų. Juozo artimieji tai išgirdę nustėro, mat sako negavę nė pusės šios sumos – pervesta nepilni keturi tūkstančiai.

„Darbuotojo šeimai, jai paprašius buvo išmokėta dalis kompensacijos, vėliau darbuotojų iniciatyva labai gražią gerumo akciją buvo surengę ir surinkom pinigėlius“, – sako V. Jonynienė.

Įmonės atstovai teigia nuolat bendraujantys su nukentėjusio vyro artimaisiais, lanko ir ligonį. Tačiau tiek sunkiai sužaloto Juozo žmona, tiek sesuo piešia kiek kitokį vaizdą. Įmonės atstovų vizitai reti, o teismai – skaudina.

„Pasižiūrėjo keletą kartų, paskui ant ilgo laiko paliko visiškai, mes nieko nežinojom iš jų. O kai vyksta teisminis procesas ir jie gal kažkaip ginasi, bet jie visada bandę kaltę suversti ant brolio, nors tyrėjai nerado Juozo kaltės, nes jis turėjo ir didelę patirtį“, – įsitikinusi nukentėjusiojo sesuo Rita.

REKLAMA

Šeimai priklausytų solidi draudimo išmoka apie 60 tūkstančių eurų, tačiau kol vyksta teisminiai procesai – viskas įšaldyta.

„Aš skambinausi draudimui, tai draudimas sako, kokią materialinę žalą jūs patyrėt… tai jam ne mano žala, o kokia galvos žala padaryta. Dabar dar reikalauja, kad globą turėčiau, o aš dar negaliu kol vyksta teismai“, – pasakoja Leonija.

Moterys sako netikinčios, kad savo darbą išmanęs ir visada atsargus Juozas ten būtų lipęs, jei žinotų, kad srovė neišjungta. Tad jie įtaria, kad gal kas nors, kaip manoma, dispečerinėje, padarė lemtingą klaidą.

Ar bus rasti kaltieji, paaiškės ir po teisėsaugos atliekamo tyrimo. Kol kas įtarimai pareikšti vienam asmeniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų