REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybininkai trina rankomis – putojančių gėrimų populiarumas pastaraisiais metais auga it ant mielių. Tiek tikro šampano, tiek kitų putojančių vynų pasitinkant Naujuosius nuperkama devynis kartus daugiau nei įprastai. Ir dažnas ne tik skambant kurantams gomurį pamalonina, o į šampano taurę net ir savo svajones suberia.

Skaityk lengvai

Prekybininkai trina rankomis – putojančių gėrimų populiarumas pastaraisiais metais auga it ant mielių. Tiek tikro šampano, tiek kitų putojančių vynų pasitinkant Naujuosius nuperkama devynis kartus daugiau nei įprastai. Ir dažnas ne tik skambant kurantams gomurį pamalonina, o į šampano taurę net ir savo svajones suberia.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Tiesa, medikai ragina Naujus pasitikti ir visai be alkoholio, mat ir, atrodytų, nedaug nekaltų burbuliukų vis tiek apsunkina mūsų organizmą, ir Naujųjų sutiktuves alkoholis gali gerokai aptemdyti.

Tirpstant seniesiems, prekybos centruose dar knibždėjo besirenkančių, su kokio putojančio gėrimo taure pasitikti Naujuosius.

„Iš vienos pusės tradicija, iš kitos pusės, šventė, o iš trečios pusės… taip turi būti, be šampano – kita nuotaika“, – įsitikinusi pirkėja Brigita.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp pirkėjų ir baltarusė Ema, moteris šį gėrimą renkasi itin uoliai. Mat turi tam tikrą tradiciją – laikorodžiui mušant dvyliktą, ji surašo norus ant popieriuko. Sako atlikus tam tikrą ritualą, jie visada išsipildo.

REKLAMA

„Užrašyti norus ant popieriuko, sudeginti juos mintyse, įmesti į šampaną ir išgerti“, – sako Ema.

Ar dėl norų išsipildymo, ar dėl geros nuotaikos, prekybininkai nesiaiškina, bet pastebi, kad šampano ar kitų putojančių vynų prieš pat Naujuosius perkama dėžėmis.

„Lyginant su įprastu laikotarpiu šio produkto pardavimai išauga devynis kartus“, – sako „IKI“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

„Rimi“ atstovė Giedrė Buivydienė tikina, kad kasmet pastebima naujų tendencijų.

„Metai iš metų pastebime keletą naujų tendencijų. Kad lietuviai, kaip ir vakariečiai pereina nuo saldaus putojančio vyno prie sausesnio, rūgštesnio. Ir vis dažniau renkasi kokybiškensius gėrimus. Natūralios feremencijos putojantis vynas, taip pat prosecco“, – sako G. Buivydienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kor už kadro: Ir nebūtinai tai turi būti alkoholinis gėrimas. Vis populiariau darosi, kaip pastebi prekybos centrų atstovai, mėgautis burbuliukų gėrimais, kurių sudėtyje visai nėra alkoholio.

Galimybė rinktis

„Augimas net nėra toks pastebimas, yra persiskirstymas. Kas pastebima lyginant paskutinius ketvertą metų, kad atsiranda to nealkoholinio putojančio vyno. Bet aišku nebuvo to ir pasirinkimo prieš tuos ketverius metus. Asortimentas plečiasi. Pirkėjai turi tiesiog galimybę rinktis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Šampano ar kitų putojančių gėrimų žinovai sako, kad dažnas prieš Naujuosius už šiuos gėrimus nepagaili ir kelių šimtų eurų. O išsirinkti, kurie burbuliukai skaniausi, nesunku. Tereikia pažiūrėti į gaminimo datą, kiek gėrimas laikytas. Ar jis skanus, vartydami rankose butelį tikrai nesužinosime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gėrimų žinovai sako, kad plika akimi, jeigu gėrimas geras, butelyje nepamatysime. Ir reikia jais mėgautis, o ne žiūrėti į juos. Interis:

„Visi šampanai labai ilgai laikomi uždaryti, ir tie burbuliukai integruojasi, ištirpsta. Todėl tik įpylus jie pradeda putoti, todėl pavarčius jeigu ima putoti, tai labai greitai pagamintas, ne toks prabangus“, – sako parduotuvės savininkas Arūnas Starkus.

„Prieš vartojant putojantį gėrimą specialistai rekomenduoja jį atšaldyti iki septynių laipsnių. Taip esą jis bus skanesnis. Ir nebūtina butelio kišti į šaldymo kamerą, užtenką butelį dėti į ledukus ar dar geriau, į sniegą“, – sako direktoriaus pavaduotoja Aušra Širvinskienė.

REKLAMA

Svarbiausia – saikas

Tiesa, medikai sako, kaip šampaną ar kitus gėrimus bevartotume, svarbu saikas. O dar geriau ir iš viso jo atsisakyti. Kaip sako priklausomybės ligų centro atstovė, kitaip gali išsivystyti ir priklausomybė, ir sausio pirmąją kankins pagirios.

Kad pagirios nekankintų reikia gerti labai minimalų kiekį alkoholio, arba visai jo atsisakyti, nes tai nėra privalomas švenčių atributas. Tikrai galima laiką leisti ir su šeima ir su artimaisiais ir be alkoholio.

Lietuvos someljė asociacijos vadovas paaiškina, kodėl ir nuo kada pasitinkant Naujuosius mums labiausiai ir reikia burbuliukų. Pasirodo, Europoje šios tradicijos laikomasi jau ne vieną amžių.

REKLAMA

„Mes kalbam dažniausiai apie šampaną, konkrečiai šampaną. Tai pirmasis putojantis vynas atsiradęs konkrečiai spetynioliktame amžiuje, ir kuris gavosi istoriškai, kad tapo Prancūzijos revoliucijos sekuliarizacijos simbolis. Iš religinės šventės perėjus į pasaulietinį gyvenimą, kažkas turėjo pakeisti vyną, ir gavosi, kad jis tapo alternatyvių švenčių, Naujieji metai ne religinė šventė, gėrimų“, – sako A. Starkus.

O štai etnografai sako, kad būtent Lietuvoje mada per Naujuosius šauti butelį putojančio atsirado ne taip ir seniai – sovietmečiu. Iki tol žmonės Naujuosius šventė blaiviai.

„Šampanas kaip žinia, tai tik sovietmečiu pas mus atsirado. Jis įsigalėjo į dvidešimtojo amžiaus pabaigą. Anksčiau jo niekas gi nenaudojo. Ir niekur nėra užuominų, kad tuose sutikimuose apskritai alkoholis būtų nenaudojamas“, – sako etnografas Jonas Mardosa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia, kaip sako senosios kultūros žinovas, senovėję laikrodžiui mušant dvylika apsikeisti linkėjimais. Svarbiausia buvo palinkėti sveikatos. Ir tokie linkėjimai visada išsipildydavo.

Na, o jeigu nenorima laimės, pavyzdžiui, piktam kaimynui, tai svarbu į jo kiemą išmušus naujiems pirmiausia koją įkelti moteriai, tikėta, esa būtent moteris blogio nešėja, ir gerų metų tas šeimininkas tikrai tiėktis negali. Nors dabartinės feministės turėtų už tai supykti, vis gi tai tėra tik senovinis prietaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų