• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Kūčių stalas (nuotr. BFL)

Stovėdami prie didžiųjų metų švenčių slenksčio, prisiminkime senuosius papročius ir tai, kuo tikėjo mūsų protėviai.

8

Stovėdami prie didžiųjų metų švenčių slenksčio, prisiminkime senuosius papročius ir tai, kuo tikėjo mūsų protėviai.

REKLAMA

Susitaikyti ir atleisti

Prieš Kalėdas reikia su visais susitaikyti, paprašyti atleidimo tų, kuriems padarėme ką nors blogo. Jei negalime to padaryti tiesiogiai, bent mintyse visų atsiprašykime. Jei žmogus miręs, už jį tiesiog pasimelskime.

Ne mažiau svarbu ir pasistengti atleisti visiems, kurie mus įskaudino. Prieš Kalėdas reikia grąžinti visas skolas – materialias ir moralines: atiduoti pinigus ar skolintus daiktus, tesėti duotus pažadus, o jei to nepavyko padaryti – atsiprašyti. Religingi žmonės atlieka išpažintį.

Visą Kūčių dieną tvarkant namus, ruošiant stalą šeimos nariai turėtų stengtis nesipykti, nesiginčyti, pasidalinti darbais – tuomet ir visus metus namuose vyraus santarvė ir ramybė.

REKLAMA
REKLAMA

Per šventes stenkitės bendrauti tik su tais, kurie jus saugo ir linki gero.

Prieš Kūčias būtina užbaigti visus didelius darbus, nusiprausti pirtyje, susitvarkyti, išpuošti namus, papuošti eglutę.

REKLAMA

Kūčių stalas

Kūčios paprastai valgomos vakare, užtekėjus Vakarinei žvaigždei. Ant stalo, po staltiese dėdavo šieno – ėdžiose jis simbolizuoja ant šieno gimusį Kristų.

Kūčių stalui gaminama dvylika patiekalų, kurie simbolizuoja metų mėnesius, Kristaus apaštalų skaičių. Svarbu, kad netrūktų žemės dovanų: riešutų, obuolių, medaus, virtų kviečių, grybų bei žuvies patiekalų. Būtini ir kūčiukai (dar vadinami prėskučiai, kleckučiai, parpeliukai, bubušiukai) su aguonų pienu, avižų arba spanguolių kisielius. Tai apeiginiai valgiai, lemiantys visų metų gausą ir skalsą namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kūčias valgo artimi šeimos nariai, prie stalo pakviečiami vieniši, bešeimiai kaimynai ar giminaičiai.

Kūčių valgymas pradedamas malda ir kalėdaičio laužymu, dalijimusi. Sakydami linkėjimus, linkėkime išmintingai, nes tikima, kad šį šventą vakarą išsakyti žodžiai pildosi.

Baigus valgyti vakarienę, nežiūrint dešine ranka reikia ištraukti vieną šiaudą iš po staltiesės. Ilgas šiaudas reiškia ilgą gyvenimą, trumpas, plonas – vargus; storas, šakotas – turtus, žolė su sudžiūvusiu žiedu – meilę ir vedybas; su varpa – turtus, vaisingumą.

Po Kūčių vakarienės stalas nenukraustomas – tikima, kad Kalėdų naktį į namus vaišintis ateina protėvių ir artimų mirusiųjų sielos. Ant stalo jiems būna paliekama tuščia lėkštė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per Kūčias ir Kalėdas nepamirškite pamaitinti ne tik savo šeimos ir artimųjų, bet ir naminių gyvūnėlių – tai žada finansinę sėkmę. Pagal galimybes pasirūpinkite ir benamiais bei laukiniais gyvūnais bei paukšteliais.

Oras lemia derlių

Jeigu Kalėdų naktis šviesi ir giedra, spindi daug žvaigždžių, buvo tikima, kad vištos gerai dės kiaušinius, bitės gerai spiesis, kitais metais miškuose bus daug uogų ir grybų, užderės gausus derlius, bus puikūs metai, viltinga ateitis.

Jei dangus apniukęs – negerai, laukia nederlingi metai.

Bet jeigu per Kalėdas gausiai sninga – tai puikus ženklas, žadantis derlingus ir gausius metus.

Per Kalėdas, sakoma, verčiau nesiūkite, nes galite pakenkti regėjimui, o gyvuliai sunkiau susilauks palikuonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų