• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Operacija (nuotr. TV3)

Sutrikusi seilių liaukų veikla, kai dėl įvairių priežasčių burna visiškai išdžiūsta, kamuoja šimtus pacientų Lietuvoje. Iki šiol jiems buvo bandoma padėti atliekant chirurgines operacijas. Deja, po jų likdavo randų ir kildavo įvairių komplikacijų.

15

Sutrikusi seilių liaukų veikla, kai dėl įvairių priežasčių burna visiškai išdžiūsta, kamuoja šimtus pacientų Lietuvoje. Iki šiol jiems buvo bandoma padėti atliekant chirurgines operacijas. Deja, po jų likdavo randų ir kildavo įvairių komplikacijų.

REKLAMA

Tad jau šiemet Kauno klinikose įsigijus modernią aparatūrą atliekamos pirmosios modernios seilių liaukų ir jų latakų operacijos.

Kauno klinikų palatoje operacijos laukianti vilnietė Marija Juknevičienė rodo vandens buteliuką – jau metai kaip jis ištikimiausias jos palydovas – be vandens moteris nežengia nė žingsnio. Ji pasakoja, kad beveik prieš metus vis dažniau ėmė džiūti burna, joje kaupėsi ne seilės, o gausybė gleivių.

„Va dabar burna jau išdžiuvo… o dabar kartais jos keičiasi, keičiasi ligos eiga ir jos man gerklėj blokuoja ir aš negaliu praryti, tiesiog aš dūstu. Ypač būna sunku rytais, nes burna būna išdžiuvusi ir tos gleivės eina per nosį, tiesiog toks sekretas atsiranda“, – pasakojo M. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tapo sunku ryti, miegoti, teko atidėti suplanuotas keliones, kad pailsėtų moteris buvo priversta gerti raminamuosius, nuolat kamavo stresas ir nežinia, ji baiminosi blogiausio, net manė kad užklupo onkologinė liga.

REKLAMA

„Praktiškai mano gyvenimas visas sustojo, nes turėjom ir kelialapį su vyru išsipirkę, teko nutraukti keliones, nes kur gali važiuoti su burna išdžiuvusia. Ir iš pradžių visokios hipertenzinės krizės atsirasdavo nes nežinojau kame problema“, – atviravo M. Juknevičienė.

Moteris aplankė ne vieną specialistą, atliko gausybę tyrimų, bet situacija negerėjo.

„Valgyti irgi turiu riboti dabar, nes jau pati įsiklausiau į organizmą, nes jei kažką saldžiai suvalgau, man blogai, jie pienas, man blogai, gleivių dar daugiau gaminasi“, – patikino moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tik atvykus į Kauno klinikas paaiškėjo diagnozė – seilių sekrecijos sutrikimas, o moteriai pasiūlyta moderni operacija, mat vos prieš pusmetį gydymo įstaiga įsigijo tam reikalingą aparatūrą.

„Su visiškai minimaliu instrumentu, kuris yra 1.3 mm pločio, visiškai mažytis, įlįsime į jos seilių latakus, seilių liaukas, ieškosime patologijos ir pagal radinius ją gydysime“, – patikino Kauno klinikų gydytoja otorinolaringologė Nora Ulozaitė-Stanienė.

Tad jos belaukdama septintą dešimtį perkopusi vilnietė ir baiminasi, ir viliasi, kad vėl viskas grįš į ankstesnius laikus, kai joks diskomfortas nekamavo.

„Pagrindinis nusiskundimas, tai sausumas, kuris blogina jų gyvenimo kokybę, sunkina mitybą bendravimą kasdieninį, o kitai grupei, tai patinimai, antibiotikų vartojimas“, – teigė medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marija viena pirmųjų pacienčių, kuriai atliekama naujoji operacija be jokio veidą ar kaklą subjaurosiančio pjūvio. Taip pasak medikų, nepažeidžiamai nervai bei šalia seilių latakų esantys organai.

„Tai daug dalykų susideda, mažesnė komplikacijų rizika, nėra išorinių pjūvių, tai ir kosmetinis efektas geresnis“, – paaiškino N. Ulozaitė-Stanienė.

Marija, pati nukeliauja iki operacinės, kur jau laukia medikų komanda, operacija trunka apie porą valandų. Po to vos diena ligoninėje ir namo.

„Žmonės žinos kur kreiptis, nes kai atsiduri neviltyje tokioje, tai yra sunku“, – graudindamasi sakė moteris.

Pasak medikų, Europoje tokios operacijos dažnos, Šveicarijoje atliekama apie aštuonis tūkstančius, Didžiojoje Britanijoje keturis.

Lietuvoje, Kauno klinikose, jos pradėtos tik šį rudenį ir operuotus pacientus galima skaičiuoti ant vienos rankos pirštų. O liga, kai negaminamos seilės, kasmet pasireiškia keliems šimtams lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų