REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Pravieniškėse Audriaus Bareišio nuotr.

Lietuvos įkalinimo įstaigose nuteistųjų pradėtos bado akcijos turi ir kitą, visuomenei mažiau matomą pusę. Kaip žinoma, jau daugiau kaip savaitę dėl sugriežtėjusios kalinimo tvarkos dalis nuteistųjų paskelbė bado streiką.

62

Lietuvos įkalinimo įstaigose nuteistųjų pradėtos bado akcijos turi ir kitą, visuomenei mažiau matomą pusę. Kaip žinoma, jau daugiau kaip savaitę dėl sugriežtėjusios kalinimo tvarkos dalis nuteistųjų paskelbė bado streiką.

REKLAMA

Dėl to, kad dienomis iš jų yra paimami čiužiniai ir taikomi apribojimai apsiperkant įkalinimo įstaigoje esančioje parduotuvėje, 3 nuteistieji Alytuje pasipriešino prižiūrėtojams ir vieną jų sužalojo.

Kiti nutarė badauti. Kalinimo sąlygas sugriežtinusi Teisingumo ministerija, Kalėjimų departamentas ir įkalinimo įstaigų vadovybė iškart davė atkirtį. Nuteistiesiems buvo uždrausta pirkti maistą vietinėje parduotuvėje, jiems uždrausti pasimatymai su artimaisiais, neleidžiama rašyti laiškų, dalyvauti socialiniuose renginiuose.

Nuolat kalbama tik apie dvi konflikto puses – pokyčius vykdančią valdžią ir naujai tvarkai besipriešinančius nuteistuosius. 

REKLAMA
REKLAMA

Su naujienų portalo tv3.lt redakcija susisiekė Pravieniškėse bausmę atliekančio nuteistojo žmona, kuri papasakojo apie tai, kas drasko širdį.

REKLAMA

Nuteistojo žmonos laiškas

Štai, ką Viktorija rašė savo laiške: „Sveiki. Rašau jau nieko nesitikėdama, nes kaip suprantu tokie dalykai jau yra uždrausti išvysti dienos šviesą, bet bandau ir bandysiu, nepasiduosiu, kol būsime išgirsti. Mano istorija yra tokia: teisingumo ministras sako, kad situacija įkalinimo įstaigose yra kontroliuojama, bet juo pasitikėti negalima.

Esu nuteistojo žmona, mano vyras bausmę atlikinėjo Pravieniškių pataisos namų 2-jame sektoriuje. Tačiau jis paskelbė bado streiką, todėl visai netikėtai jį lapkričio 15 d. apie 16 val. perkėlė į 3-ąjį sektorių (kur yra įrengtos kamerų tipo patalpos – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai sužinojau ne iš savo vyro, o iš paskambinusio man nepažįstamo žmogaus, kuris pasakė, kad mano vyrą pervežė vien todėl, kad jis padavė pareiškimą dėl bado akcijos. Iki šiol iš vyro jokių žinių nesulaukiau, kadangi viskas jam yra uždrausta: skambučiai, laiškai, spauda, el. prietaisai ir pan.

Norėjau jam perduoti virdulį, nes sužinojau, kad jis badauja. Tačiau išgirdau, kad jis yra kažkokiuose sąrašuose ir jam viskas uždrausta. Paklausiau, kaip taip gali būti, ar jis negali net arbatos atsigerti? Man griežtai atsakė, kad viskas uždrausta. Tuomet paklausiau darbuotojos, ar mes esame ne žmonės? Kodėl taip elgiamasi? Juk ne dėl gerų sąlygų badauja, bet man pasakė, kad „eik pas direktorių ir pasiklausk“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip ir padariau, pamaniau, gal jis man suteiks kokios informacijos: kaip kaliniai jaučiasi? Galų gale aš pati juk iš vyro jokių žinių taip ir nesulaukiau. Gal jis net ne 3-iame sektoriuje, o kur nors Alytuje. Paklausiau direktoriaus, kodėl negaliu vyrui perduoti virdulio, tai man pasakė, kad jei nevalgo, tegul ir negeria.

Paklausus, kodėl jam uždrausti skambučiai, man buvo atsakyta, kad mano vyras prieš paduodamas pareiškimą galėjo mane įspėti, jog bus išvežtas iš 2-ojo sektoriaus ir kad bus tokia situacija. Suprask, pats kaltas, kad to nepadarė, nes turėjo žinoti, kokios bus pasekmės.

Šiuo metu vis dar nieko nežinau, esu neviltyje, juos visiškai atskyrė nuo visuomenės, kad negalėtume sužinoti kaip su jais elgiamasi, kaip jie jaučiausi? O viskas tik dėl to, kad kovoja už savo teises...“

REKLAMA

Žada kovoti iki pabaigos

Susisiekėme su Viktorija ir ji atsakė į papildomus klausimus. Tiesa, per daug apie asmeninį gyvenimą moteris kalbėti nepanoro.

„Kokia prasmė, kad turime 3 metukų vaiką, jog jis dabar serga ir net negaliu to perduoti vyrui, iš visuomenės supratimo tikrai nesulauksi“, – teigė Viktorija.

Prabėgo daugiau nei savaitė nuo tada, kai jūsų vyras paskelbė bado streiką. Kokių žinių turite?

Iš vyro jokių žinių taip ir nesulaukiau. Iki šiol viskas jam yra uždrausta, badauja jau 8 diena tai net nenumanau, kaip jaučiausi, tik žinau, kad iki badavimo sakė, jog tą darys iki pabaigos.

Vakar kalbėjau su vyro draugo žmona, ją pasiekė žinios, kad jie yra provokuojami ir nuolat spaudžiami. Pavyzdžiui, jiems liepia staigiai atsikelti iš lovos ryte. Kadangi jie badauja, tai tikrai jaučiasi prastai, todėl negali staiga pašokti iš lovos. Už tai jie gauna nuobaudas.

REKLAMA

Vakar 3-jame sektoriuje badaujantiems nuteistiesiems buvo liepta plauti koridorius, kurie atsisakė taip pat gavo nuobaudas. Neįsivaizduoju, kiek tai dar tęsis, nes buvau ir mitinge prie Teisingumo ministerijos, ir tikrai dalyvausiu visose protesto akcijose ateityje. Iš ministro kalbų suprantame, kad jis visiškai neturi jokio supratimo apie susiklosčiusią situaciją.

Papasakokite, kaip susipažinote su savo vyru?

Žinote, net nežinau ar verta tą daryti... Kas iš to, kad aš papasakosiu, kaip užgimė meilė, jog mano vyras tikrai nėra tas visuomenės sukurtas blogio stereotipas, kad jis manimi nuoširdžiai rūpinasi, myli. Žmonės vis tiek rašys komentarus, kad esu „durna“, kvaila, naivi, jog jis ne žmogus, o nusikaltėlis. Jie rašys, kad tegul jis ir numiršta badaudamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar jautriai reaguojate į tokio pobūdžio komentarus?

Manęs jau neužgauna tokie epitetai, nes suprantu, kad komentuoja žmonės, kurie neturi jokio supratimo apie tai. Jie gyvenime nesusiduria su tuo ir nuoširdžiai linkiu, kad jiems ir netekų patirti tai, ką reiškia eiti į teismus, matyti, kad mylimas žmogus yra nuteistas dar net nepaskelbus nuosprendžio.

Ar turite vaikų?

Turime sūnų, jam 3 metukai. Bet niekam neįdomu, nieko nesugraudinsi ir nesulauksi kažkokio supratimo dėl to, kad vaikas tėčio negali pamatyti. Prašiau direktoriaus, kad leistų bent vieną kartą vyrui paskambinti, nes vaikas susirgo. Norėjosi išgirsti, ar vyras sveikas, ar jį tikrai pervežė, pasipasakoti, kad vaikas serga. Bet niekam tai neįdomu.

REKLAMA

Ką artimiausiu metu ketinate daryti?

Kiek įmanoma kovosiu už savo vyrą ir raginsiu kitų nuteistųjų artimuosius kovoti. Tik man labai baisu, nes jau esu girdėjusi, kad daugelis nuteistųjų yra gavę po 4 nuobaudas. Po tiek nuobaudų turintys nuteistieji keliauja į drausminę grupę.

Ten išbūna mažiausiai 6 mėnesius ar net metus. Ten taip pat viskas yra uždraudžiama: labai retai leidžiama pasimatyti su šeima, ribojami pirkiniai parduotuvėje. Iki tol mano vyras neturėjo nuobaudų, bet jos prasidėjo paskelbus bado akciją.

Kaip manote, gal dėl badavimo tiek daug praradus, vertėtų susimąstyti ir atsisakyti tokios protesto formos?

REKLAMA

Visokių minčių buvo. Pykau, kad pradėjo tą bado streiką, juk ir pasimatymus praradome, ir bet kokį ryšį. Tuomet galvojau, nejaugi šeima nėra pirmoje vietoje?..

Bet, kai geriau pagalvojau, tai esu už bado streiką visu 100 procentų. Kadangi jokiu kitu būdu nieko nepasieksi. Net neabejoju, kad nutraukus badavimą, nuteistųjų laukia sunkios pasekmės.

Jokių nuolaidų nežada

Laikinasis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas tv3.lt pasakojo, kad badavimo akciją buvo paskelbę apie 200 nuteistųjų, tačiau jau sulaukiama prašymų nutraukti šį protestą ir vėl gauti valdišką maistą.

„Matome ženklus, kad badavimo akcija artėja į pabaigą. Jau gauname nuteistųjų prašymus, kad jiems vėl būtų gaminamas maistas. Noriu pabrėžti, kad kol vyko badavimas, tol maistas nebuvo jiems ruošiamas. Nebuvo švaistomi tam skirti pinigai“, – pabrėžė D. Sušinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo metu nuteistiesiems taikomi draudimai – ribojimas apsipirkti parduotuvėje, pasimatymų nebuvimas, prarasta galimybė rašyti laiškus – išliks tol, kol pats nuteistasis oficialiai nenutrauks bado akcijos.

„Jokių nuolaidų, įstatymų numatyta tvarka, nebus taikoma. Išimtis gali būti nebent viena, kai miršta artimas žmogus. Kitais atvejais, kol vyks badavimas, tol tie ribojimai išliks“, – užtikrino D. Sušinskas.

Pareigūno teigimu, įprastai tokios badavimo akcijos anksčiau trukdavo iki savaitės: „Tai nėra pirmoji badavimo akcija. Įprastai badaujama 7 dienas, po to jau atsisakoma to. Pasitaikė atvejų, kai nuteistieji badavo ir dvi savaites.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų