REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitą mėnesį Lietuvos laukia istorinis įvykis – šalyje lankysis popiežius Pranciškus. Vis dėlto tie, kurie planuoja išvysti popiežių ar susitikti su juo, turėtų suklusti, nes galimos netikėtos kliūtys.

Jau kitą mėnesį Lietuvos laukia istorinis įvykis – šalyje lankysis popiežius Pranciškus. Vis dėlto tie, kurie planuoja išvysti popiežių ar susitikti su juo, turėtų suklusti, nes galimos netikėtos kliūtys.

REKLAMA

Kaip portalui tv3.lt teigė Pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto atstovė žiniasklaidai Santa Kančytė, susidomėjimas artėjančiu Šventojo Tėvo vizitu – itin didelis: „Viskas yra gerai, su problemomis nesusidūrėme, tik labai daug darbo, didelis susidomėjimas, vos spėjame, stengiamės, pasiruošimas vyksta visu pajėgumu.“

Vis dėlto, net jei planai ir klostosi sklandžiai, Šventojo Tėvo atvykimą visai netikėtai gali užtemdyti šešėliai. Antai prieš penkerius metus Brazilijoje pareigūnai susidūrė su krize: tikintieji užtvėrė kelią popiežiaus kortežui, tiesė rankas per atvirą jo automobilio langą, sustabdė eismo judėjimą. Paaiškėjo, kad pareigūnai tiesiog nesugebėjo suvaldyti audringos minios, nors ir buvo kalbėta, kad imtasi itin griežtų saugumo priemonių.

Tuomet popiežiaus Pranciškaus sekretorius tikino buvęs labai išsigandęs. Po šio incidento visi kaltino vieni kitus: teigta, neva tai popiežiaus vairuotojas pasiklydo ir pasuko ne tuo keliu, o pareigūnai savo ruožtu tikino, kad nesklandumai kilo dėl kažkodėl itin prasto jų vidinio ryšio.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, popiežius ir pats prašo tik minimalios apsaugos. Prieš dvejus metus, lankydamasis kaimyninėje Lenkijoje, Šventasis Tėvas, nepaisydamas įspėjimų dėl saugumo, važinėjo atviru papamobiliu. Tiesa, pareigūnai tuomet pasirūpino, kad žmonės būtų atskirti nuo kelio, nesusiburtų per didelės minios, todėl incidentų tuomet išvengta.

REKLAMA

Pats popiežius dėl netikėtų sustojimų ar planuotos programos pasikeitimų pernelyg nesijaudina. Kartais netgi pats sumano nukrypti nuo esamo plano: „Smulkių pakeitimų popiežius mėgsta padaryti: ar susitikti su kokiu žmogumi netikėtai, ar sustoti vienoje ar kitoje vietoje, atkreipti dėmesį, prieiti“ , – LRT televizijos laidai „Savaitė“ šį pirmadienį pasakojo Vatikano diplomatas monsinjoras Rolandas Makrickas.

Kaip prasibrauti prie popiežiaus?

Skelbiama, kad popiežiaus vizitas pirmiausia yra skirtas susitikti su tikinčiaisiais, Lietuvos gyventojais, o ne valdžios žmonėmis, todėl visi norintieji galės bandyti laimę savo akimis išvysti Šventąjį Tėvą.

REKLAMA
REKLAMA

Mons. R. Makrickas patikino, kad daugelis žmonių galės sekti popiežių gatvėmis, kuriomis jis važiuos, ir išvysti Šventąjį Tėvą bei susitikti su juo tiesiog spontaniškai. Taip rašoma ir oficialioje šventės programoje.

Žinoma, iškyla pagrįstos abejonės: o jei pareigūnai tiesiog neleis artintis prie popiežiaus ir apie taip trokštamą asmenukę su Šventuoju Tėvu teliks tik pasvajoti?

Policijos atstovas Audrius Dragūnas ramina, kad popiežių pamatyti visiems galimybės bus vienodos: „Ten, kur važiuos popiežius su savo kortežu, stovės apsauginės tvorelės, tai visi žmonės prie jų ir turės stovėti, neperžengti tam tikros ribos.“

Policijos atstovas pažymėjo, kad bus imtasi ir įvairių saugumo priemonių, o pareigūnai, turėsiantys užtikrinti tvarką bei saugumą popiežiaus vizito metu, bus telkiami iš visos Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galvos skausmas vairuotojams

Nors katalikai nekantrauja ir džiaugiasi, pareigūnams popiežiaus vizitas Lietuvoje gali tapti tikru iššūkiu ir galvos skausmu. Nors atrodo, kad gyvenimas Lietuvoje klostosi ramiai ir taikiai, vis dėlto, popiežiui lankantis šalyje, bus suplanuotas antiteroristinių priemonių naudojimas, rengiami evakuacijos planai, budės daugiau greitosios pagalbos ekipažų.

O štai vairuotojams dėl popiežiaus vizito gyvenimas gali ir visai apkarsti – teks iš anksto planuoti kai kuriuos maršrutus ar keliones visai atidėti. Kaip portalą tv3.lt informavo Policijos departamento atstovas Audrius Dragūnas, Šventojo Tėvo vizito metu bus itin daug eismo pakeitimų, apribojimų.

REKLAMA

„Eismas ribojamas tikrai bus, pirmiausia tose susitikimų su popiežiumi vietose, taip pat kai kurios gatvės bus ir visai uždaromos, bet informaciją dar tikslinsime, kol kas vyksta planavimo darbai“, – kalbėjo A. Dragūnas.

Nors vairuotojams gali kilti nemalonumų dėl pakitusio eismo organizavimo, viešojo transporto keleiviams sostinėje seksis labiau: popiežiaus vizito metu Vilniuje visi galės važinėtis nemokamai.

Tik ant šaligatvio

Šiuo metu dar vyksta koordinavimo darbai, pareigūnai susitinka su Vyriausybės, arkivyskupijos atstovais: „Atstumus, pavyzdžiui, kaip arti galės prie popiežiaus prieiti žmonės, kas kaip rikiuosis, dar derinsime“, – tikino A. Dragūnas.

REKLAMA

Tačiau tikintieji jau turėtų suprasti, kad apsikabinimų su popiežiumi tikėtis turbūt neverta – geriausiu atveju teks stebėti važiuojantį popiežių tiesiog nuo šaligatvio, per tam tikrą atstumą, neperžengiant gatvę juosiančios apsauginės tvorelės.

Rugsėjo 22 dieną, šeštadienį, Vilniuje popiežių bus galima sutikti S. Daukanto aikštėje, prie Aušros Vartų, kelyje nuo Aušros Vartų į Katedros aikštę, kur vyks Jaunimo susitikimas, o po jo – kelyje į Apaštalinę nunciatūrą. 

Sekmadienį, rugsėjo 2 dieną, po šv. Mišių Kauno Santakos parke popiežius keliaus papamobiliu į Kauno arkikatedrą. Vakarop Vilniuje žmonės kviečiami sutikti Šventąjį Tėvą kelyje į Lukiškių aikštę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad Šventasis Tėvas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, tikinčiųjų bendruomene, jaunimu, neįgaliaisiais, nuo sovietinių represijų nukentėjusiais tremtiniais ir politiniais kaliniais bei Holokaustą išgyvenusiais žydų tautos atstovais. Simono Daukanto aikštėje Vilniuje popiežius sveikins šalies žmones, aukščiausius valstybės pareigūnus, užsienio diplomatus, akademinės, meno ir pilietinės visuomenės atstovus.

Kaip skelbė Vyriausybė, popiežiaus vizitas Lietuvai atsieis apie 1,75 milijono eurų.

Į susitikimus su Šventuoju Tėvu jau nuo pavasario spėjo užsiregistruoti apie 100 tūkst. žmonių. Tiesa, tai nėra būtina: atvykti galima ir be išankstinės registracijos. 

Visi susitikimai su popiežiumi bus nemokami.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų