REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Kremliaus „Naktinių vilkų“ gauja įsikūrė Europoje: įsirengė šaudyklą ir tankų poligoną (nuotr. SCANPIX)

Slovakijoje išdygo naujas Kremliaus produkto – „Naktinių vilkų“ – centras. Iš Lenkijos ir Lietuvos varomi lauk atgal į Rusiją ar Baltarusiją baikeriai rado būdą, kaip įsikurti Europoje. „Neue Zuercher Zeitung“ teigiama, kad tai nėra atsitiktinumas, ir meta šešėlį ant ir taip ne pačių skaidriausių Bratislavos ir Maskvos santykių.

24

Slovakijoje išdygo naujas Kremliaus produkto – „Naktinių vilkų“ – centras. Iš Lenkijos ir Lietuvos varomi lauk atgal į Rusiją ar Baltarusiją baikeriai rado būdą, kaip įsikurti Europoje. „Neue Zuercher Zeitung“ teigiama, kad tai nėra atsitiktinumas, ir meta šešėlį ant ir taip ne pačių skaidriausių Bratislavos ir Maskvos santykių.

REKLAMA

Vietos žiniasklaidos dronų pagalba padarytose nuotraukose Dolna Krupoje matyti asfaltuota aikštelė, kurioje sustatyta istorinė karinė technika ir tankų poligonas su aikštele šaudymui.

„Žurnalistų dėmesį atkreipė tai, kad sklypo savininkais tapo prokremliško baikerių judėjimo „Naktiniai vilkai“ Slovakijos filialo atstovai. Birželio pabaigoje čia buvo iškilmingai atidarytas naujas organizacijos štabas Europoje“, – teigiama leidinyje.

Remiantis oficialia versija, šio filialo užduotis – išsaugoti Slovakijos Raudonosios armijos Antrojo pasaulinio karo metu atminimą. „Tačiau baikeriai savo veiklą mato gerokai plačiau: jie kovoja su NATO „karo mašina“ ir „liberaliųjų Vakarų propagandos sklaida“, kurios tariamai sugriovė SSRS ir dabar bando įvaryti pleištą tarp rusų ir broliškųjų slovakų“.

REKLAMA
REKLAMA

Gavo ordiną iš V. Putino rankų

„Naktiniai vilkai“ ne visur sutinkami taip džiaugsmingai, kaip Slovakijoje, rašoma leidinyje. Kaimyninėje Čekijoje jų pasirodymas prieš metus iššaukė protestų bangą, o Lenkija ir Lietuva ne sykį draudė baikeriams įvažiuoti. Problemų „vilkams“ kyla dėl jų ryšio su Kremliumi ir propagandinės veiklos.

REKLAMA

Šie pseudomilitaristiniai baikeriai gauna Rusijos valstybės finansavimą, o Krymo aneksijos metu jie buvo pirminėse eilėse kuomet Rusijos kariuomenė be skiriamųjų ženklų užgrobė šią teritoriją: jau 2014-aisiais baikeriai užėmė visuomeninės paskirties pastatus, o jų vadovas Aleksandras Zaldostanovas vėliau buvo už tai net apdovanotas. Yra ir tokių „baikerių“, kurie vykdo aktyvią karinę veiklą Rytų Ukrainoje – mažiausiai trys iš jų yra laikomi žuvusiais. A. Zaldostanovas yra įtrauktas ir į JAV sankcijų sąrašus.

Šios Kremliaus gaujos aktyvumas labiausiai pastebimas Balkanų šalyse – čia jie veikia kartu su kitomis prokremliškomis grupuotėmis. Jų nariams pateikiami kaltinimai ir tokia veikla, kaip bandymas įvykdyti valstybės perversmą Juodkalnijoje. Panašu, kad jie pasirenka šalis, kurios per pastaruosius metus stengiasi atsiriboti nuo Maskvos. Kadaise prorusiška Juodkalnija 2017-aisiais tapo NATO nare, o piliečių nuomonė šiuo klausimu skyrėsi.

REKLAMA
REKLAMA

Slovakijos valdžia vis labiau praėjo reikšti savo nepriklausomybę nuo Maskvos: valdžia pripažino, kad priklausomybė nuo Rusijos dujų kelia grėsmę saugumui. Bratislava taip pat laikosi prieš Rusiją nukreiptų ES sankcijų krypties.

„Tačiau ji taip pat renkasi ir nuolaidžiavimo Maskvai politiką. Pavyzdžiui, Bratislava neišsiuntė nė vieno diplomato Skripalių skandalo metu“, – rašoma vokiečių leidinyje.

Baiminasi prorusiškų grupuočių gausos

Slovakija, kuri yra tiek ES, tiek ir NATO narė, yra gana pažeidžiama rusų įtakai. „Globsec“ pernai atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad tai susiję su „ekonomine šalies priklausomybe ir antiamerikietiškomis nuotaikomis tarp gyventojų bei patikimos strategijos prieš hibridinį karą nebuvimu“. Rusijos propagandinėms žiniasklaidos priemonėms pavyksta pasiekti ženklią slovakų dalį, akcentuojant konservatyvias vertybes ir kovą su tariamai egzistuojančiu ES diktatu – ypač migraciniais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Saugumo klausimų ekspertai su augančiu nerimu stebi sukarintų grupuočių su aiškiai reglamentuojamu polinkiu į prorusišką politiką ir kontaktais Maskvoje, skaičiaus augimą šalyje,“ – rašoma „Neue Zuercher Zeitung“.

Maskva bando pasukti savo naudai ir visuomeninės susiskaldymą šalyje. „Korupcija valdžios sektoriuje ir galimas jos atstovų dalyvavimas jauno slovakų žurnalisto Jano Kuciako nužudyme, tik didina gyventojų pyktį. Dėl kilusio skandalo buvo priversti atsistatydinti aukštas pareigas užimantys valdininkai, įskaitant su kriminalinėmis struktūromis sietą vidaus reikalų ministrą Robertą Kalinaką.

Pažymima, kad buvęs VRM vadovas ir vėl atsirado dėmesio centre – šįsyk dėl ryšių su tų pačių „Naktinių vilkų“ būstinės atidarymu: Jozefas Hambalekas, slovakų prorusiškųjų baikerių lyderis ir minėtos treniruočių bazės netoli Bratislavos savininkas, yra senas R. Kalinako draugas. Žiniasklaidos teigimu, verslininkas gaudavo iš Vidaus reikalų ministerijos šešiaženkles sumas siekiančius užsakymus: jis tiekė policijai įrangą motociklams, užtikrindavo technikos remontą ir gavo kelis šimtus tūkstančių už „savanorių gaisrininkų brigadą“, kurią jis tariamai įkūrė.

Nepaisant to, kad šalies prezidentas Andrejus Kiska įvardijo „Naktinius vilkus“, kaip grėsmę nacionaliniam saugumui, šalies VRM struktūros atsitvėrė tylos siena. Ministerijos naujoji vadovė Denisa Sakova yra buvusi R. Kalinako pavaduotoja ir yra laikoma jo struktūros žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų