REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV3 pradeda reportažų ciklą apie Lietuvos istoriją prieš 30 metų pakeitusius, lemtingus Sąjūdžio įvykius.

Šįsyk apie labai įtemptą ir emocijų kupiną 88-ųjų birželį, kai prasiveržė mitingų ir protestų banga, į orą tūkstantinėse miniose kilo pirmosios dar nelegalios Trispalvės, skambėjo „Tautiška giesmė“, pradėjo niauktis sovietinės valdžios veidai ir gimė Lietuvos visuomenė.

Galvės ežero pakrantėje, maždaug toje vietoje buvo pradėti statyti namai. Trakų visuomenininkai statybas stengėsi visaip stabdyti, nes partiniams skirti kotedžai buvo renčiami visai ant 14 amžiaus paminklų – cerkvės ir vienuolyno pamatų. Dėl to prieš 30 metų pradėtas organizuoti pirmasis Sąjūdžio mitingas.

Trakų irklavimo bazės darbuotojas, dabar jau miręs Romualdas Lankas ir jo bendražygiai viltį sustabdyti šias statybas be Sąjūdžio pagalbos jau buvo beveik praradę.

REKLAMA
REKLAMA

„Sustabdyti buvo pakankamai sudėtinga, nes namus statė ne šiaip kam, o statė partijos veikėjams Trakų ir tuometiniam saugumo skyriui“, – sakė dėl Trakų kovojusi archeologė Birutė Lisauskaitė.

REKLAMA

Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila beda į vietą, kur 88-ųjų birželio 21 dieną ypač greitai sušauktas taip atrodęs ir maždaug 500 žmonių sutraukęs pirmasis sąjūdiečių mitingas.

„Mums atsirado mintis. Kodėl nepabandyti viešosios protesto akcijos padaryti su sąjūdžio dvasia, prie tuometinės Aukščiausios tarybos – čia, kur stovim. Ekspromtu per pusdienį sukvietėm“, – sakė iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila.

Su Jaunųjų paminklosaugininkų klubu veikęs Audrius Penkauskas prisimena, kad į patį pirmą Sąjūdžio organizuotą mitingą žmonėms eiti drąsu dar nebuvo. Viską fiksavo KGB.

REKLAMA
REKLAMA

„Greitai rinkosi žmonės. Kol mitingas vyko, visi iš toliau žiūrėjo ir tada įsidrąsino, kai atsirado kalbėtojai. Turbūt jauniausi ir drąsiausi atėjo. Nes dar niekas nebuvo pajudėję“, – pasakojo mitingo dalyvis Audrius Penkauskas.

Susirinkusiųjų rankose – plakatai ne tik dėl Trakų, gamtos ir paveldo niokojimo, bet ir neviešinamų žinių apie Sąjūdį, kultūrą kaip „chaltūrą“.

Prieš 30 metų birželį Trispalvę kelti dar bijota, bet vietoje jos iškelta skubiai pasiūta Sąjūdžio vėliava.

O netoli esančiame kieme laukė ir milicijos brigada su riaušių malšinimo ekipuote. Pirmasis mitingas statybas Trakuose visgi sustabdė. Gal dabar keista, bet nuo šio birželio sąjūdžiui mitingai tapo labai svarbus ginklas, į kurį sovietų valdžia reaguodavo.

Išsamiau – TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų