REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dujų rinkos monopolininkė „Dujotekana“ neleido Kainų komisijai reguliuoti jos pelno: penktadienį ši bendrovė per teismą apribojo tautos atstovybės valią vykdančio reguliuotojo veiksmus. Komisijos pirmininkas stebisi tokiu privačios įmonės manevru. Tai jau ne pirmas kartas, kai energetikos ūkio subjektai nepaiso Seimo priimtų įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Įgyvendindami naujojo Gamtinių dujų įstatymo nuostatas, mes paruošėme naują kainų metodiką. Vienas pagrindinių dalykų, sukėlusių didžiausią kontroversiją, buvo dujininkų pelno mažinimas“, – sakė Vidmantas Jankauskas, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas.

REKLAMA

Iki šiol „Dujotekanos“ pelno marža sudaro 17 proc., o komisija ruošėsi ją apkarpyti iki 5–7 proc.

„Keistai atrodo“

V. Jankauskas lrt.lt sakė kol kas nežinantis, ką „Dujotekana“ apskundė, jam nieko neatskleidęs ir įmonei atstovaujantis advokatas.

„Be to, mūsų nutarimai turėtų būti skundžiami Vyriausiajam administraciniam teismui, o čia apskundė Vilniaus antrajam apylinkės teismui. Aš net nesupratau, koks čia ieškinys. Keistai atrodo“, – stebėjosi reguliuotojų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Analogiška situacija yra su 2004 m. priimtu Elektros energetikos įstatymu, kuris iki šiolei nevykdomas. Pagal šį teisės aktą nurodoma, kad elektros kaina turėtų būti skaičiuojama atsižvelgiant ir į padidintą elektros energijos tiekėjų turtą, dėl kurio elektra, ekspertų vertinimais, pabrangtų apie dukart.

„Mūsų nuomone tas įstatymas, sakykim, truputį perlenkia. Švelniai sakant“, – sako V. Jankauskas. Todėl komisija iki šiol juo nesivadovauja ir nei dujų, nei elektros kainų nenustato pagal apskaičiuotą bendrovių turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keistokas dalykas“, – taip V. Jankauskas įvertino šią priešpriešą tarp leidžiamosios ir vykdomosios valdžių, tarp priimtų įstatymų ir jų įgyvendinimo praktikos.

Dujų migla ant akių

Primename, kad „Dujotekanai“ nepalankus Gamtinių dujų įstatymas buvo priimtas kovo 20 d. ir susilaukė didelio Vyriausybės ir socialdemokratų frakcijos pasipriešinimo [plačiau galima paskaityti čia]. Premjeras tikino, kad dėl šio įstatymo dujų kaina žmonėms išaugs iki europinių, mat naujuoju įstatymu būsią užgauti energijos pardavėjo „Gazprom“ interesai.

Be to, Seimui liudijusių Valstybės saugumo departamento pareigūnų žodžiais, „Dujotekana“ apibūdinama kaip Rusijos specialiųjų tarnybų priedangos įmonė, atseit daranti didelę įtaką Lietuvoje vykstantiems politikos procesams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų