• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Alyvuogių aliejaus nauda (nuotr. 123rf.com)

Pasak mokslininkų, jei išgersite 1 šaukštelį alyvuogių aliejaus, tai prailgins jūsų gyvenimo trukmę. Alyvuogių aliejus, kuris yra neatsiejama Viduržemio dietos dalis, turi nepaprastai daug naudingųjų savybių mūsų organizmui.

12

Pasak mokslininkų, jei išgersite 1 šaukštelį alyvuogių aliejaus, tai prailgins jūsų gyvenimo trukmę. Alyvuogių aliejus, kuris yra neatsiejama Viduržemio dietos dalis, turi nepaprastai daug naudingųjų savybių mūsų organizmui.

REKLAMA

Pasak sveikatos konsultantės, Sarah Brewer ir dietologės, Juliette Kellow, alyvuogių aliejus suteikia jums papildomų gyvenimo metų.

Šis dažnas virtuvės ingredientas, turi antioksidantų, maistinio elemento, kuris kovoja su vėžio navikų augimu bei užkerta kelią infarktams ir širdies smūgiams.

Jis taip pat sumažina cholesterolio kiekį organizme, normalizuoja kraujospūdį, gerina atmintį.

Arbatiniame šaukštelyje alyvuogių aliejaus, yra daugiau nei 100 kcal, todėl būtina jį vartoti atsakingai. Nors jos ir yra kaloringos, jose yra itin daug mononesočiųjų riebalų, kurie padeda kontroliuoti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat jose gausu vitamino E, kuris atsakingas už lygios odos palaikymą, regėjimą ir net stiprina imunitetą.

Širdies ligos ir vėžys yra 2 pagrindinės ligos nusinešančios daugiausiai gyvybių. „Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie suvartodavo daugiau alyvuogių aliejaus savo racione, jų galimybė susirgti vėžiu buvo net 34% mažesnė, nei tų, kurie alyvuogių aliejaus nevartojo.„, - pasakojo Brewer ir Kellow.

REKLAMA
REKLAMA

Antioksidantai esantys aliejuje kovoja su vėžiu

„Dar gerai nėra žinoma kaip šis aliejus veikai, bet manome, kad jame esantis polifenolis, maistinės medžiagos, kurios neutralizuoja radikalus ir mažina vėžio augimą.“

REKLAMA

Ekspertės nurodo, kad naudingiausias aliejus, yra tik ypač tyras alyvuogių aliejus. Jame yra daugiausiai antioksidantų, kurie ne tik sumažina vėžio ir širdies ligų išsivystymą, bet ir neleidžia formuotis Alzheimeriui, pankreatitui, kasos uždegimui ir vidurių ligoms.

Aliejuje esantys ingredientai naikina vėžio ląsteles.

2015, Rutgers universiteto, Naujajo Džersio valstijoje, mokslininkai tyrinėjo kaip alyvuogių aliejus kovoja su vėžio ląstelėmis.

Tyrimas parodė, kad ypač tyras alyvuogių aliejus, turi antioksidanto oleokantalio, kuris slopina vėžio naviko augimą, nepakenkdamas žmogaus organizmui. Oleokantolis įsiskverbia į vėžio ląstelės lizosomą, į ląstelės cheminių medžiagų saugyklą, išskirdamas baltymus, kurie kovoja su vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami tuo įsitikinti, mokslininkai įleido oleokantolio į vėžio ląstelę ir net po 30 minučių, vėžys buvo sunaikintas. „Lizosoma tai lyg ląstelės šiukšliadežė.

Lizosoma yra toksiška, todėl ji ‚dirba‘ viena ląstlėje. Išardžius jos membraną, vidus išsilieja į ląstelę, ir ji pradeda naikinti visus toksinus, šiuo atveju vėžio junginius.“, - pasakoja mokslininkas Breslin. Oleokantolis nepažeidžia gerųjų ląstelių žmogaus organizme, jis juos tiesiog ‚užmigdo‘, ir po kurio laiko, dažniausiai po dienos, jos vėl normaliai dirba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų