• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Automobilio vagystė (nuotr. 123rf.com)

Niekam ne paslaptis, kad ir kokios profesijos profesionalas bebūtum, bet ateis diena, kai padarysi klaidą. Juk negali visą laiką sektis.

119

Niekam ne paslaptis, kad ir kokios profesijos profesionalas bebūtum, bet ateis diena, kai padarysi klaidą. Juk negali visą laiką sektis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pavyzdžiui, apie chirurgo klaidą kartais tesužino vienas Dievas, o apie nepavykusią policijos operaciją žiniasklaida niekada nepraleis progos ištrimituoti. Kartais žurnalistai policininkams pylos duoda pagrįstai.

REKLAMA

Šias dvi istorijas aptikome kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

Patogiausia vogti šurmulyje

Birželio 5-oji, šeštadienis, buvo nelaiminga diena panevėžiečių Sauliaus ir Saulės Norkų (duomenys pakeisti) šeimai. Tądien iš stovėjimo aikštelės prie prekybos centro buvo pavogtas šeimos automobilis „Audi 80“ - „bulka“. Vagių neišgąsdino tai, kad buvo pats vidurdienis. Pasak žinovų, atvirkščiai - ilgapirščiams ramiau vogti šurmulyje, tada jie mažiau krinta į akis.

REKLAMA
REKLAMA

Greičiau nei per valandą vagys patys paskambino Sauliui ir pasiūlė automobilį grąžinti už 1 500 litų, bet nusileido iki 1 000. Sužinoti mašinos savininko mobiliojo telefono numerį nusikaltėliams nebuvo sudėtinga - jis nurodytas ant civilinės atsakomybės draudimo poliso, kurį kiekvienas vairuotojas paprastai vežiojasi pirštininėje.

S. Norkus per pažįstamus asmenis nedelsdamas susisiekė su pačiu Panevėžio policijos viršininku Stanislovu Poliaku. Policijos vadovas išreiškė džiaugsmą, kad apvogtasis nebijo bendradarbiauti su policija, ir pasiūlė skubėti į komisariatą, kur viskas būsią kuo skubiau paruošta operacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reketininkai ragino paskubėti

Komisariate susirinko iš namų iškviesti kriminalistai. Jų veidai dėl to nespindėjo laime. Pareigūnai S. Norkui paaiškino, jog jie iš pasalos stebėsią Saulius susitikimą su nusikaltėliais. Kai jis vagims paduosiąs nematomais ženklais pažymėtus išpirkos pinigus, policininkai reketininkus sulaikysią.

Artėjo laikas vykti į susitikimą, o išaiškėjo, jog šeštadienį nedirba buhalterė, turinti skirti pinigų operatyvinėms reikmėms. Ieškoti namuose buhalterės nebuvo kada, policininkai ėmė karštligiškai skambinti kolegoms ir kaulyti paskolinti operatyvinių pinigų. Nusispjovęs S. Norkus ištraukė savo tūkstantį. Kol apsidžiaugę inspektoriai surašė banknotų numerius ir tepė nematomais dažais, Sauliui paskambinę nusikaltėliai ėmė teirautis, kodėl jis įtartinai tempia laiką - gal mašinos nebereikia?

REKLAMA

Nekliudomas nusinešė pinigus

S. Norkui buvo liepta atvažiuoti į Panevėžio pakraštį. Prieš išvykstant policininkai Sauliui po drabužiais priklijavo mikrofoną su miniatiūriniu siųstuvėliu, kad galėtų įrašyti išpirką imančių reketininkų pokalbį.

Nusikaltėlių pasiuntinys neprivertė laukti. Trumpai skusti plaukai, sportinė apranga, atitinkamas žodynas liudijo, kad tai - tas žmogus. Sėdęs į S. Norkaus automobilį tarpininkas pasakė gatvę, į kurią reikia nuvažiuoti. Per miestą Saulius vairavo neskubėdamas, kad spėtų juos sekantys policininkai. Įvažiavus į vieną daugiabučių kiemą, nepažįstamasis pareikalavo pinigų. Juos perskaičiavęs ir įsibrukęs į kišenę, išlipdamas iš mašinos ranka parodė, kur už kampo stovi pavogtoji "bulka". Po to vyrukas su pinigais nekliudomas nuėjo - jokio sulaikymo, jokių šūvių ar riksmų. Po kelių minučių, kai nusikaltėlio jau ir pėdos buvo ataušusios, Saulius paskambino policininkams.

REKLAMA

Nusikaltėliams sumokėta valdiškais

- Kur tu esi? Supranti, važiuodami paskui mes tave pametėm. Na, operacija neišdegė, - ramiai paaiškino pareigūnai.

Privažiavę jie papasakojo, kad važiuodami paskui S. Norkaus mašiną atsiliko ir nebeturėjo galimybės sulaikyti nusikaltėlio.

Saulius guodžiasi bent tuo, jog išpirką paėmęs reketininkas pasirodė besąs žodžio žmogus - pavogta "Audi 80" iš tikro stovėjo nurodytoje vietoje. Nesugebėję sučiupti nusikaltėlio pareigūnai nutarė Sauliui kompensuoti nusikaltėlių paimtus jo asmeninius pinigus. Iš specialaus fondo S. Norkui buvo sumokėti prarastieji 1 000 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių pinigų panevėžietis nusipelnė už riziką. Prieš paimdami išpirką banditai galėjo Saulių nusivežti kur nors į nuošalią vietą ir iškratyti. Jei būtų radę po drabužiais mikrofoną su siųstuvu, S. Norkus galėjo būti net nužudytas. Įvykiai rodo, kad tą šeštadienį jiems niekas nebūtų sutrukdęs tai padaryti.

Sužlugdė neapgalvota smulkmena

Viskas gerai, kas gerai baigiasi, todėl neskubėkime Panevėžio policininkų vien kaltinti. Sulaikymo operacijos - sudėtingas mechanizmas, kuriame neįmanoma numatyti absoliučiai visko. Tai įrodo pamokanti istorija, nutikusi viename Lietuvos didmiestyje. Tąkart nusikaltėliai lygiai taip pat pasiūlė už išpirką grąžinti pavogtą mašiną.

REKLAMA

Telefonu jie pareikalavo, kad pinigai būtų tam tikrą valandą atnešti į vieno daugiabučio namo laiptinę ir užkišti už šiukšlių vamzdžio. Kriminalistai turėjo laiko, tad pasiruošė kaip įmanoma geriau. Buvo apgalvota, atrodytų, kiekviena smulkmena, nematomu žiedu iš anksto apsuptas visas kvartalas, slapti bendradarbiai namą filmavo iš kelių pusių.

Sutartą valandą žmogus išpirką atnešė, užkišo už vamzdžio ir nuvažiavo. Laikas bėgo, reketininkai nesirodė. Staiga vienas operatyvininkas, įsmukęs patikrinti laiptinės, per raciją praneša šokiruojančią naujieną - pinigų už vamzdžio nebėra!

REKLAMA

Sutrikę pareigūnai kurį laiką negalėjo suprasti, kaip tai galėjo įvykti - nepastebėta iš namo net musė nebūtų išskridusi. O čia kažkas ramiai ateina, paima pinigus ir nepastebėtas prasmenga skradžiai žemę, lyg fokusininkas Deividas Koperfildas!

Pasirodo, reketininkas liepė padėti pinigus laiptinėje, kurioje... jis pats gyveno. Kol policininkai namą sekė iš tolo, jis iš savo buto liftu nusileido į trečiąjį aukštą, paėmė išpirką ir ramiai vėl pakilo į savo butą. Tai išsiaiškinus buvo per vėlu - pinigai jau buvo negrįžtamai prarasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų