REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Šauktiniai (nuotr. Giedrės Maksimovicz)

Privalomoji karinė tarnyba iki šiol yra viena aktualiausių temų tiek tarp šauktinio amžiaus jaunuolių, tiek tarp jų tėvų. Socialiniame tinkle „Facebook“ viena mama pasidalijo tokiu įrašu.

7

Privalomoji karinė tarnyba iki šiol yra viena aktualiausių temų tiek tarp šauktinio amžiaus jaunuolių, tiek tarp jų tėvų. Socialiniame tinkle „Facebook“ viena mama pasidalijo tokiu įrašu.

REKLAMA

„Sveiki tautiečiai. Tokia bėda, gal kas susidūrėte ir patarsite... Mano sūnui 20 metų ir atėjo šaukimas į armiją, kad už poros savaičių turi prisistatyti ten, kur tarnaus.

Bet jis nuo 2012 metų negyvena Lietuvoje, nes mes įsikūrėme Didžiojoje Britanijoje. Jis turi gerą darbą ir tikrai nenorėtų visko mesti... Gal kas susidūrėte su tokiu atveju ir galite duoti patarimų?“, - rašė dėl sūnaus sunerimusi moteris.

Internautai netruko pasidalinti savo patirtimi. O mes norime pateikti oficialius atsakymus į dažniausiai su užsienyje gyvenančiais asmenimis susijusius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvenu užsienyje jau 1 metai, ar turiu kokių nors pareigų karo prievolei?

Karo prievolininkai, nuo 18 iki 60 metų vyrai, išvykę gyventi į kitą valstybę ilgesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui, privalo nedelsiant informuoti savo regioninį Karo prievolės komplektavimo skyrių ar poskyrį apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą.

REKLAMA

Informuoti reikia el. paštu regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių ar poskyrį, kurio teritorijoje karo prievolininkas gyveno prieš išvykdamas (visų skyrių ir poskyrių kontaktai www.karys.lt/kontaktai).

Iki šiol neinformavę apie savo išvykimą karo prievolininkai tai padaryti gali iki š. m. gruodžio 31 d. Po šios dienos, asmenims, neįvykdžiusiems karo prievolininko pareigų, gali būti taikoma administracinė atsakomybė, užtraukianti baudą nuo trisdešimt iki šešiasdešimt eurų. Pakartotinis tokių pareigų neatlikimas gali užtraukti baudą iki šimto keturiasdešimties eurų. Šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimas gali netgi užtraukti baudžiamąją atsakomybę su maksimalia laisvės atėmimo iki 3 metų sankcija.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu žmogus kitoje valstybėje gyvena jau daug metų, tarkim 15 ir daugiau, jis vis tiek privalo pranešti apie savo gyvenamąją vietą?

Taip, privalo. Kadangi gyvenimas užsienyje neatleidžia nuo piliečio pareigų atlikimo.

Ar žmogus, gyvenantis mobilų gyvenimą užsienyje ir dažnai keičiantis gyvenamąją vietą, kaskart privalo informuoti karo prievolės ir komplektavimo skyrius apie gyvenamosios vietos pakeitimus iki tol, kol jam sukaks 60 metų?

Tikrai taip. Tai nesukelia didelių kaštų, kadangi apie gyvenamąją vietą prašome informuoti el. paštu.

Ar žmonės, kurie yra sulaukę pilnametystės ir turi Lietuvos pilietybę, tačiau yra gimę kitoje valstybėje ir joje gyvena, pvz.: Vokietijoje, Amerikoje ar pan., taip pat turi pranešti apie esamą gyvenamąją vietą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip. Pareiga siejama su pilietybe. Dvigubos pilietybės turėjimas taip pat neatleidžia nuo karo prievolininko pareigų.

Kodėl žmogus, gyvenantis ne Lietuvoje privalo pranešti apie savo gyvenamąją vietą?

Ši informacija reikalinga karinės įskaitos tvarkymui, kuri padėtų susisiekti su karo prievolininkais paskelbus mobilizaciją ar informuojant dėl šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

Kas man apmokės kelionės išlaidas?

Karo prievolininkams, kurių gyvenamoji vieta yra Europoje kompensuojama ne daugiau kaip 98,8 eurų už vieną kelionę. Karo prievolininkams, kurių gyvenamoji vieta yra ne Lietuvoje ir ji nėra nė vienoje Vyriausybės nutarimo priede išvardintoje užsienio valstybėje, kompensuojama ne daugiau kaip 380 eurų. Gyvenamąja vieta laikoma deklaruota gyvenamoji vieta, nebent karo prievolininkas pateikia dokumentus, nurodančius kitą faktinę gyvenamąją vietą.

REKLAMA

Kelionės išlaidos karo prievolininkams bus kompensuojamos po to, kai jis regioniniam karo prievolės ir komplektavimui skyriui pateiks prašymą kartu su patirtas kelionės išlaidas patvirtinančiais dokumentais (bilietais, čekiais, kt.).

Jei patekau į šaukiamųjų sąrašus ir gyvenu užsienyje, ką daryti?

Karo prievolininkas privalo atvykti į regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių arba nuotoliniu būdu pateikti reikalingus dokumentus ir informaciją.

Dokumentų pateikimas nuotoliniu būdu – elektroninėmis priemonėmis su elektroniniu parašu arba registruotu laišku pateikti reikalingų dokumentų patvirtintas kopijas (LR pasas ar asmens tapatybės kortelė, išsilavinimą rodantys dokumentai, vairuotojo pažymėjimas, pagal poreikį dokumentai, kuriais pagrindžiami Karo prievolės įstatymo 3 str. ir 15 str. 1 d. numatyti atleidimas nuo karo prievolės ir tarnybos atidėjimas.

REKLAMA

Jei pateikti dokumentai buvo išduoti ne lietuvių kalba, jie turi būti išversti į lietuvių kalbą. Vertimai turi būti susegti su dokumentais ar su teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintomis dokumentų kopijomis.

Ar galima sveikatą pasitikrinti užsienyje?

Sveikatos patikrinimai dėl tinkamumo Nuolatinei privalomajai karo tarnybai priimami Lietuvoje, po vizito Karinės medicininės ekspertizės komisijoje.

Noriu tarnauti užsienio šalies kariuomenėje, ar galima?

Lietuvos Respublikos pilietis, norintis atlikti karinę tarnybą užsienio valstybėje, turi kreiptis dėl leidimo į VRM. Su šiuo leidimu atlikus tarnybą NATO ar Europos Sąjungos valstybėse narėse, galima kreiptis į Lietuvos kariuomenės vadą dėl privalomosios tarnybos įskaitymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų