REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

G. W. Bushas pripažįsta Irako kare padaręs klaidų

"Padėtis Irake yra nepriimtina Amerikos žmonėms ir ... nepriimtina man, - iš Baltųjų rūmų per televiziją kreipdamasis į amerikiečius sakė G.W.Bushas. - Kur buvo padarytos klaidos, atsakomybė tenka man".
Senkant amerikiečių kantrybei dėl to, kaip jis vadovauja Irako karui, prezidentas sakė, kad labiau spaus irakiečius atkurti tvarką Bagdade, ir šiurkštokai perspėjo Irako premjerą Nuri al Maliki (Nurį Malikį), kad "Amerikos įsipareigojimai nėra neribojami laiko".
"Jei Irako vyriausybė nesilaikys iki galo savo pažadų, ji neteks Amerikos žmonių paramos ir neteks Irako žmonių paramos", - pareiškė G.W.Bushas.
Pasak prezidento, jo naujoji strategija yra ta, kad irakiečiai pamėgintų iki lapkričio perimti atsakomybę už saugumą visose 18-oje provincijų. Šiuo metu jie yra atsakingi tik už tris provincijas.
"(Šie) metai pareikalaus daugiau kantrybės, aukojimosi ir ryžto", - sakė jis.
G.W.Bushas sakė, kad ankstesni mėginimai įtvirtinti saugumą Bagdade žlugo, nes "nebuvo pakankamai irakiečių ir amerikiečių karių, kurie užtikrintų saugomą rajonuose, kurie buvo išvaduoti nuo teroristų ir sukilėlių", be to, karių veiksmus varžė per daug apribojimų.
Tai buvo vienas iš retų atvejų, kai G.W.Bushas pripažino klydęs. Prezidentas sakė, kad jo kariuomenės vadai išnagrinėjo naująjį planą ir patikino, kad jame atsižvelgiama į esamas problemas.
G.W.Bushas apkaltino Iraną ir Siriją, kad šalys nevaržomai leidžia teroristams ir maištininkams jų teritorija vykti į Iraką ir atgal bei pažadėjo, kad "mes sustabdysime paramos srautą iš Sirijos ir Irano".
Prezidentas prieš planuojamą valstybės sekretorės Condoleezzos Rice (Kondolizos Rais) vizitą į Artimuosius Rytus sakė, kad Saudo Arabija, Egiptas, Jordanija ir Persijos įlankos valstybės turi suprasti, jog Amerikai pralaimėjus Irake "ekstremistai turėtų naują prieglobstį ir šių valstybių išlikimui grėstų strateginis pavojus" .
Prezidentas priėmė sprendimą siųsti naują pastiprinimą - 17 500 karių į Bagdadą ir 4 000 karių į neramią Anbaro provinciją - ignoruodamas demokratus, kurie tai pavadino karinio konflikto eskalavimu.
G.W.Bushas nepateikė naujų pajėgų dislokavimo tvarkaraščio.
Jau beveik ketverius metus besitęsiantis karas ir kasdieniai žudynių vaizdai privertė suabejoti G.W.Busho pareiškimais, kad įmanoma iškovoti pergalę Irake, todėl prezidentui teks pridėti nemažai pastangų, kad įtikintų visuomenę savo naujosios strategijos efektyvumu.
Abejų Kongreso rūmų kontrolę perėmę demokratai, kurie savo pergalę lapkritį vykusiuose rinkimuose įvertino kaip rinkėjų signalą, jog atėjo metas pradėti Irake tarnaujančių karių išvedimo procesą, paragino per keturis-šešis mėnesius pradėti "laipsnišką pajėgų perdislokavimą".
Jie pažadėjo artimiausiu metu nuodugniai išnagrinėti prezidento planą, tačiau išreiškė abejonių, kad galėtų užkirsti kelią jį įgyvendinti.
Demokratai ketina Atstovų Rūmuose ir Senate surengti simbolinį balsavimą dėl G.W.Busho naujosios politikos.
"Mes esame duobėje Irake, ir prezidentas sako, kad išlipti galėsime, jei toliau ją rausime. Ar tai protinga? Esant duobėje dar giliau rausti žemę ?" - klausė demokratų senatorė iš Merilando Barbara Mikulski.
"Amerikos visuomenė reikalauja keisti kursą Irake. Užuot tai daręs, prezidentas imasi sparčiau įgyvendinti tą patį nesėkmingą kursą, kurio jis laikėsi beveik ketverius metus. Jis turi suprasti, kad Kongresas nepritars šiam kursui", - sakė demokratų senatorius iš Masačusetso Edwardas Kennedy (Edvardas Kenedis).
Dauguma amerikiečių pasisako prieš karinio kontingento Irake didinimą, dėl kurio rimtų abejonių reiškia ir nemažai G.W.Busho respublikonų, o kai kurie jų apskritai atvirai tam nepritaria.
G.W.Bushas gynė savo sprendimą siųsti pajėgų pastiprinimą teigdamas, kad reikia daugiau karių siekiant užkirsti kelią sukilėliams įsitvirtinti Bagdado apylinkėse. Pasak jo, jei Irako vyriausybė žlugs, Jungtinių Valstijų pajėgos turės ilgesniam laikui likti šioje šalyje.
"Jei šiuo kritiniu momentu padidinsime paramą ir padėsime irakiečiams pažaboti nesiliaujantį smurtą, greičiau ateis ta diena, kai mūsų kariai pradės grįžti namo", - sakė prezidentas.
G.W.Bushas pabrėžė, kad Irako lyderiai turi įgyvendinti pažadus priimti įstatymą dėl pajamų už naftą paskirstymo ir imtis reformų pradėti priešiškų grupuočių politinio susitaikymo procesą, tačiau nenurodė galutinio termino šiems įsipareigojimams įvykdyti.
Prezidentas prašys Kongreso skirti 5,6 mlrd. JAV dolerių Irake dislokuoti karinio kontingento pastiprinimui bei dar 1,2 mlrd. JAV dolerių atstatymo ir darbų programai, kuria bus siekiama padėti irakiečiams greičiau susirasti darbą.
Po prezidento kalbos prie Baltųjų rūmų susirinko maždaug 50 protestuotojų, kurie mušė būgnus ir skandavo: "Karui - ne".
Tuo tarpu irakiečiai Bagdade sakė abejojantys, ar karių skaičiaus padidinimas duos rezultatų. Iki trečiadienio vakaro per parą įvairiose Bagdado vietose policija aptiko 60 lavonų su šautinėmis žaizdomis ir kankinimų žymėmis, pranešė šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų