REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Specialiųjų tyrimų tarnyba kviečia institucijas naudotis savo teisininkais, o ne rinktis išorės teisines paslaugas.

 Specialiųjų tyrimų tarnyba kviečia institucijas naudotis savo teisininkais, o ne rinktis išorės teisines paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT prevencijos specialistai, įvertinę ministerijų ir savivaldybių pateiktą informaciją, nustatė, kad privačiomis teisininkų paslaugomis naudojasi keturios iš penkių institucijų.

REKLAMA

„STT siūlo institucijoms, ketinančioms pirkti teisines paslaugas, išsamiai įvertinti įstaigos turimas galimybes pačioms atlikti šias funkcijas, o sudariusioms paslaugų teikimo sutartį – nuolat vertinti paslaugų užsakymo poreikį“, – teigiama tarnybos pranešime.

Tarnyba nurodo, kad kai kurių institucijų motyvas dėl žmogiškųjų išteklių trūkumo kartais nėra įtikinamas, nes institucijoje dirba ne vienas ar du teisininkai, o pirkimai nebūna labai sudėtingi, tačiau sumos išleidžiamos nemažos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak STT, vienos neįvardijamos savivaldybės 2016–2017 metų išlaidos perkant teisines paslaugas sudarė daugiau nei 140 tūkst. eurų.

74 Institucijų teirautasi, kokie motyvai lėmė teisinių paslaugų pirkimo poreikį 2016–2017 metais, kaip nuspręsta pasirinkti teisinių paslaugų tiekėją, kokios buvo išlaidos teisinėms paslaugoms, ar institucijos turi detalizuotą teisinių paslaugų pirkimo tvarką.

STT išanalizavusi atsakymus nustatė, kad dažniausias naudotas pirkimo būdas – neskelbiama apklausa, kai apie pirkimą informuojami tik keli advokatai, o kartais – tik vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma institucijų panašiai pagrindė poreikį pirkimams: ypač sudėtingos, didelės vertės bylos, tarptautiniai projektai, nepakanka žmogiškųjų išteklių, tam tikros teisės srities geresnis išmanymas, specializacija ir panašiai, tačiau kai kurios institucijos pirko teisines paslaugas nesudėtingiems vidaus teisės aktams parengti.

STT nustatė, kad nė viena įstaiga nėra patvirtinusi detalizuoto teisinių paslaugų sąrašo, kuris būtų kaip metodinė priemonė įstaigoms prieš perkant teisines paslaugas. STT rekomenduoja turėti tokį sąrašą.

Tarnyba pažymi, kad yra ir gerų pavyzdžių: Energetikos ministerija informavo, kad ketina parengti tvarkos aprašą su pirkimais, kurių neapibrėžia Viešųjų pirkimų įstatymas. Apraše numatyta detalizuoti, kiek reikia teisinių paslaugų, nurodyti tiekėjus, paaiškinti, kodėl pasirinktas vienas ar kitas tiekėjas, aptarti esmines sutarties sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų