REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Kauno „Žalgirio“ triumfas (nuotr. Fotodiena.lt)

Kauno „Žalgiris“ penktadienį stos į dvikovą, kokios neturėjo 19 metų. Eurolygos pusfinalyje Lietuvos čempionai susikaus su turnyro čempionės titulą ginsiančia Stambulo „Fenerbahce“ komanda.

25

Kauno „Žalgiris“ penktadienį stos į dvikovą, kokios neturėjo 19 metų. Eurolygos pusfinalyje Lietuvos čempionai susikaus su turnyro čempionės titulą ginsiančia Stambulo „Fenerbahce“ komanda.

REKLAMA

Kauniečiai yra laikomi autsaideriais iškovoti titulą. Tiek užsienio, tiek Lietuvoje veikiančios lažybų bendrovės „Žalgiriui“ skiria dešimties koeficientą. Tuo tarpu favoritėmis laikomos „Fenerbahce“ ir Maskvos CSKA. Jų šansai vertinami penkis kartus geriau nei „Žalgirio“.

Panašiai galvoja ir dauguma ekspertų bei krepšinio aistruolių. Visi tikisi finale pamatyti Maskvos ir Stambulo klubų akistatą.

Tačiau yra nemažai priežasčių tikėti, kad „Žalgiris“ sukurs stebuklą ir nurungs komandas, kurių biudžetai didesni 5-6 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Formatas

Eurolygos finalo ketverto formatas yra idealus, norint sukurti sensaciją. Viską lemia vienerios rungtynės. Ne kartą ir ne du matėme, kaip favoritais laikytos komandos suklumpa lemiamu metu.

REKLAMA

Prastesnė diena lyderiui, trenerių parengto plano (ne)išpildymas, žaidėjų psichologinė ir fizinė savijauta, teisėjų švilpukai, visos mažos detalės ir juoda kova iki galo. Visa tai bus labai svarbu, siekiant pergalės.

Pripažinkime, laimėti seriją prieš „Fenerbahce“ ar CSKA būtų be galo sunku. Tačiau laimėti kartą – daug realiau.

Beje, tą žalgiriečiai jau padarė šiame sezone. Išvykoje po Artūro Milaknio tritaškio „Fenerbahce“ buvo nugalėtas 90:89, o sezono pabaigoje namie 85:73 susitvarkyta su CSKA.

Tiesa, nereikia pamiršti Madrido „Real“, kuri kol kas yra neparankiausia varžovė „Žalgiriui“ ir jai pralaimėta dukart.

REKLAMA
REKLAMA

Sirgaliai

Finalo ketvertas vyks Belgrado „Štark“ arenoje, kuri gali sutalpinti kiek daugiau nei 19 tūkstančių sirgalių. Drąsiai galime tikėtis, kad bent du tūkstančiai jų bus žaliai balti.

Sunku nuspėti, kiek jų iš tikro bus, nes šie skaičiai atspindi tik tai, kiek daugmaž „Žalgiris“ gavo bilietų iš Eurolygos pardavimui.

Nemažai sirgalių nelaukė, kol kauniečiai sulauks bilietų ir patys jų ieškojo internete, organizavosi keliones. Neabejotina, kad nemaža dalis sirgalių vyks be bilietų ir juos medžios vietoje. Tad galutinis žaliai baltų skaičius gali augti.

Be kauniečių tikrai išvysime daug turkų sirgalių, kurie pastaraisiais metais nudažydavo finalo ketverto tribūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

CSKA ir „Real“ ištikimų, į išvykas keliaujančių sirgalių iš esmės neturi. CSKA dažniausiai palaiko tik rusų oligarchai, įsitaisantys pirmose eilėse.

Šaras

„Žalgiris“ tiesiog turi Šarą, kuriantį stebuklus. Tai savaime svari priežastis, kodėl privalome tikėti žalgiriečiais. Visų kitų punktų čia galėtų ir nebūti.

Šarūno Jasikevičiaus pavardė yra linksniuojama visoje Europoje, jį liaupsina kolegos, varžovai. Visi. Talento nepaslėpsi ir Šarūnas milžiniškais žingsniais užlipo į Europos trenerių elitą. Vos per keletą metų.

Jo dėmesys detalėms ir apskritai krepšinio suvokimas, kokį turi saujelė išrinktųjų visame pasaulyje, padeda kauniečiams daryti tai, kas atrodė neįmanoma.

REKLAMA

Vien ko verti faktai, kad jį geriausiu Eurolygos treneriu renka sirgaliai ir „Eurohoops“ puslapio redaktoriai.

Puikus Šaro reagavimas į įvykius aikštėje ir efektingos minutės pertraukėlės, po kurių žaliai-balti grįžta kitokie, yra tai, kas begalo svarbu viską lemiančiose vieneriose rungtynėse.

Kevinas Pangosas

1999 metais „Žalgiris“ turėjo Tyusą Edney, o dabar turi Keviną Pangosą. Nors kalbama, kad kauniečiai neturi žvaigždžių, bet taip sakyti klaidinga.

K.Pangosas šį sezoną tapo viena didžiausių Eurolygos žvaigždžių, kurią vasarą mėdžios grandai ir gali mokėti šešiaženklę sumą.

„Žalgiris“ turi superžvaigždę trenerio kostiume. Brandonas Daviesas žvaigždės statuso dar tikrai neužsidirbo, bet ketvirtfinalio serijoje žaidė kaip geriausias lygos centras.

REKLAMA

Paulius Jankūnas apskritai yra ikona, kurią savu laiku medžiojo CSKA, „Baskonia“, kiti grandai, bet kaunietis liko ištikimas gimto miesto komandai.

Tačiau būtent K.Pangosas yra varikliukas, nuo kurio labiausiai yra priklausomas šių metų „Žalgiris“. Tą ne kartą minėjo Š.Jasikevičius, komandos draugai.

12,7 taško, 6 rezultatyvūs perdavimai ir 47 proc. taiklumas, metant tritaškius. Įspūdinga statistika, bet dar įspūdingiau 25-erių kanadietis atrodo aikštėje.

Užtenka prisiminti, koks kartais pasimetęs ir neefektyvus jis būdavo praėjusiame sezone ir tampa aišku, kokį milžinišką kokybinį šuolį įžaidėjas atliko šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai elitinis įžaidėjas, kurį kitais metais pamatyti Kaune galima duoti procento tikimybę. Jeigu jis sužais pagal savo galimybes, turėsime itin svarią priežastį patikėti stebuklu finalo ketverte.

Kovotojų charakteris ir fizinė parengtis

„Žalgiris“ yra geriausiai fiziškai paruošta komanda visoje Eurolygoje. Lietuvos čempionai daugybę kartų šiame sezone rungtynes perlauždavo antroje jų pusėje arba net paskutiniame ketvirtyje.

Žinoma, prie to prisideda ir žvėriškas charakteris, kurį ne kartą matėme aikštėje ir kurį dažnai pabrėžia patys žaidėjai.

„Žalgiris“ net atsilikdamas 20 taškų sugeba grįžti į rungtynes, niekada nepanikuoja ir tiesiog žaidžia savo žaidimą, kovoja iki paskutinės akimirkos ir nepastebimai greitai ištirpina varžovų susikrautą persvarą.

REKLAMA

Žinoma, finalo ketverte nė vienos komandos nederėtų paleisti toli į priekį.

Reikėtų skaitantiems pabelsti į medį, bet ir rimtų traumų pavyko išvengti visiems žaidėjams. Pasitaikė mikrotraumų, bet nė vienas žaidėjas neiškrito iš rikiuotės ilgesniam laikotarpiui.

Žvėrišką charakterį atskleidžia ir tokios detalės, kad krepšininkai į aikštę žengia net tada, kai reikia sukąsti dantis.

Štai po vienos iš pergalių prieš „Olympiakos“ Š.Jasikevičius atskleidė, kad Paulius Jankūnas visą sezoną turi problemų, bet tikri kovotojai apie tai kalbės po visų kovų, atėjus vasarai.

Puikiai fiziškai parengta bebaimių kovotojų armija turėtų kelti baimę bet kokiam varžovui. Būtent tokie šį sezoną yra žalgiriečiai.

REKLAMA

Jokios įtampos

„Žalgiris“ šį sezoną jau yra nugalėtojai. Prieš sezoną ekipai prognozuotas Eurolygos dugnas, 14-16 vietos.

Bet tada buvo pasiektos atkrintamosios, o jose nukautas favoritu laikytas „Olympiakos“. Finalo ketvertas po 19 metų pertraukos. Tai prilygo ir vis dar prilygsta stebuklui, o kai kurie žalgiriečiai vis dar nesupranta, kas nutiko.

Emocijos dar verda, bet kartu jie pripažįsta – kodėl nepabandžius eiti iki galo, jei yra toks šansas?

„Žalgirio“ neslėgs jokia įtampa. Finalo ketvertas savaime yra didelis pasiekimas, o visoms likusioms ekipoms pralaimėjimas prilygtų tragedijai. Ypač kalbant apie CSKA ir „Fenerbahce“.

Taip, jų žaidėjai turi daug patirties ir žino, kaip žaisti tokiose situacijose, bet visada išlieka baimės faktorius. Jo „Žalgiris“ tikrai nejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų