• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Olegas Šurajevas (nuotr. Fotodiena.lt)

„Nėra vieno ir unikalaus recepto, kaip įveikti vidinius barjerus ir imti drąsiai kalbėti apie savo sunkumus. Svarbiausia yra klausytis savęs, bendrauti su savimi ir bandyti atpažinti jausmus“, - sako komikas, scenaristas Oleg Šurajev.

24

„Nėra vieno ir unikalaus recepto, kaip įveikti vidinius barjerus ir imti drąsiai kalbėti apie savo sunkumus. Svarbiausia yra klausytis savęs, bendrauti su savimi ir bandyti atpažinti jausmus“, - sako komikas, scenaristas Oleg Šurajev.

REKLAMA

Jis prisipažįsta, kad sunkiausia buvo išbūti su kalte ir gėda. „Šių jausmų įsivardinimas man leido žengti kitą žingsnį – priisiimti atsakomybę. Aš negalėjau toliau ignoruoti, kaip jaučiuosi. Man tada atrodė, kad ignoruoju pats save“ – savo potyriaisi dalinosi komikas.

O. Šurajev prisijungė prie neseniai prasidėjusios emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“ kampanijos „Jausmai gėdos nedaro“, kuri drąsina žmones atviriau kalbėti apie savo jausmus, įveikti gėdos jausmą ir dažniau dalintis išgyvenimais su kitais.

„Man prireikė daugiau nei 3 metų, kad galėčiau tuo, ką išgyvenau vienas, pasidalinti su artimais žmonėmis. Man pasisekė, kad mano aplinka suprato mane ir palaikė, bet tą supratau tik atsiverdamas. Taip pat daug pagalbos sulaukiau iš tėvų, kurie šiandien visai kitaip žiūri į psichoterapiją ir daug geriau supranta, ką išgyvena sunkumus patiriantys žmonės“, - teigia O. Šurajev.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaunimo linija“ kampaniją „Jausmai gėdos nedaro“ organizuoja paskatinta visuomenės tyrimo, kuris parodė, kad dauguma (71 proc.) 16-30 m. amžiaus jaunų žmonių susiduria su emociniais sunkumais ir didžiajai jų daliai (60 proc.) yra sunku kalbėti apie jausmus.

REKLAMA

Apklausa parodė, kad daugiau nei pusė susiduriančių su emociniais sunkumais (56 proc.) jaučia nepasitenkinimą savimi, 49 proc. jaučia pyktį, 45 proc. – liūdesį, o 42 proc. nerimauja. Iš visų patiriamų jausmų žmonėms sudėtingiausia kalbėti apie neviltį (42 proc.), liūdesį (37 proc.) ir gėdą (35 proc.).

Apie jausmus kalbėti nėra paprasta

Savo asmenine patirtimi pasidalinęs Oleg, sako, kad tikrai nėra paprasta pradėti kalbėti apie jausmus ir supranta, kodėl šis procesas gali užtrukti.

„Ilgai trunkantis jausmų slopinimas gali turėti liūdnų pasekmių, nes žmonės gali tapti priklausomi nuo alkoholio, narkotinių medžiagų, dažniau aplankyti mintys apie savižudybę. Net ir gilių išgyvenimų, depresijos, nereikėtų gėdytis ar vengti apie tai kalbėti. Gali būti baisu pradėti kalbėti, bet dar baisesnį darbą daro tyla. Po to, kai ėmiau atviriau dalintis tuo, kas su manimi vyksta, tapau daug atviresnis su draugais, o šiuo metu stengiuosi ir mokinuosi būti atviras ir su kolegomis“, - sako Oleg.

Vienu iš pirmųjų žingsnių prisijaukinti savo jausmus gali būti pokalbis su „Jaunimo linijos“ savanoriu. Pernai „Jaunimo linija“ bendrai atsiliepė į 58 263 skambučius, atsakė į 1160 laiškų, įvyko 987 pokalbiai internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų