• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Kaštonai (nuotr. 123rf.com)

Pasak mokslininkų, kaštonai vėžio tyrimo metu padės efektyviau pamatyti ir aptikti šią klastingą ligą.

18

Pasak mokslininkų, kaštonai vėžio tyrimo metu padės efektyviau pamatyti ir aptikti šią klastingą ligą.

REKLAMA

Teigiama, jog cheminė medžiaga eskulinas, randama nevalgomuose kaštonuose, naudojama kuriant ryškų ir tamsoje švytint molekulinį gelį, magnetinio rezonanso, ultragarso tyrimo ir kitų skenogramų metu padedantį aptikti vėžio židinį.

Šių tyrimų metu naudojamas gelis pagerina matomumą tamsoje. Iki šiol, dėl prasto apšvietimo, būdavo sunku aptikti vėžinius darinius.

Šis atradimas bus naudojamas vėžio nustatymui dar ankstyvose jo stadijose, dėl ko pavyks išgelbėti daugiau gyvybių ir padidės pacientų šansai pasveikti.

Vieno iš Niujorko universitetų mokslininkai sukūrė iš eskulino pagamintą molekulinį gelį, reaguojantį į radiaciją. Eskulinas – kaštonuose esantis natūralus chemikalas, naudingas kraujotakos sistemai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis atradimas padės patobulinti šiuolaikines vėžio aptikimo technologijas‘, - teigė mokslininkas Janas Grimmas.

Jis pridūrė, kad šis augalinės kilmės gelis ne tik atlieką labai svarbią funkciją, bet ir yra nebrangus, saugus naudoti ir nekenkiantis aplinkai.

REKLAMA

Šviesa, naudojama vėžiui aptikti, skleidžia mėlyną spalvą ir išryškina biologines molekules. Tačiau ši priemonė nėra tokia efektyvi, kadangi jos ryškumas yra labai mažas, o mėlynos spalvos spinduliai įsigeria į audinius, o ne nuo jų atsispindi.

Eskulino gelis geba atspindėti šviesą ir reaguoja geriau, nei įprasta šviesa, naudojama tiriant vėžį.

Moksliniame žurnale išspausdintame straipsnyje šia tema pateiktos ir dvi fotografijos. Vienoje jų įamžintas vėžinis auglys, kuris yra vos pastebimas, tačiau kitoje nuotraukoje tas pats pavojingas darinys, patepus šiuo geliu, ima skleisti ryškiai mėlyną šviesą.

Kaštonų medžiai yra labai populiarūs ir auga daugelyje šalių, tačiau jie yra šiek tiek nuodingi. Kaštonuose esantys chemikalai yra nuodingi ir žmonėms, ir gyvūnams. Tačiau kaštonų lapai gali būti naudojami uždegimams gydyti, audinių patinimams mažinti, jie taip pat tinka kaulų skylimams ir sausgyslių patempimams, artritui ir sąnarių skausmui malšinti. Šie medžiai nuo šiol turi dar vieną teigiamą savybę – jų sėklos padeda greičiau ir efektyviau aptikti vėžinius audinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų