REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukiant popiežiaus Pranciškaus vizito svarstoma atnaujinti Kauno arkikatedrą baziliką, tam reikėtų nuo 300 iki 500 tūkst. eurų, sako Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė.

Laukiant popiežiaus Pranciškaus vizito svarstoma atnaujinti Kauno arkikatedrą baziliką, tam reikėtų nuo 300 iki 500 tūkst. eurų, sako Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomai lėšų šventovei sutvarkyti prašyti neplanuojama, jas planuojama paimti iš Jono Pauliaus II-ojo piligrimų kelio programos.

REKLAMA

Pasak D. Varnaitės, nors popiežiaus vizitas bei jo programa dar nėra patvirtinti, labiausiai tikėtina, kad per vienos dienos vizitą Šventasis Tėvas galėtų apsilankyti Vilniaus bei Kauno arkikatedrose.

Pasirengimą popiežiaus vizitui KPD direktorė trečiadienį aptarė su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

„Popiežiaus vizito vietas ir laiką derina valstybė ir Bažnyčia, todėl ir aptarėme galimybę tvarkyti Kauno arkikatedrą, ji yra numatyta kaip viena iš potencialiai galimų (apsilankymo – BNS) vietų. Kadangi vizitas bus trumpas, visi kalba apie daugiausiai vieną dieną, todėl potencialiausios vietos ir yra Vilniaus ir Kauno arkikatedros“, – žurnalistams sakė D. Varnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas irgi pažymėjo, kad vizito programa nėra žinoma, tačiau Lietuvos atstovai prognozuoja, kad Kauno arkikatedroje „galbūt vyks popiežiaus susitikimas su dvasininkija“.

„Dar laukiame popiežiaus atstovų, kurie pasakys, kur ta kelionė bus, tam sutarėme skirti daugiausiai dėmesio. O iš esmės visi nebaigti darbai turi būti baigti. Kaip pavyzdį būtų galima paminėti Kauno katedrą, jos cokolinis pamatas 1946 metais buvo potvynio įmirkytas, prieš keliolika metų tas tinkas buvo nuimtas, viskas nulupta“, – sakė V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KPD vadovė minėjo, kad būtiniausi darbai, kuriuos privalu atlikti Kauno katedroje, yra cokolinės dalies tinkavimas, elektros instaliacijos atnaujinimas bei apšvietimo sutvarkymas. Tai kainuotų apie 300 tūkst. eurų. Jei būtų nuspręsta restauruoti du altorius ir sakyklą, darbų kaina pasiektų 500 tūkst. eurų. Tokios sumos pakaktų iš Jono Pauliaus II-ojo piligrimų kelio programos, jai numatyta daugiau nei 600 tūkst. eurų.

„Kauno arkikatedros darbus, kuriuos norėtųsi padaryti, galima skirstyti į maksimalią programą ir šiek tiek minimalesnę, būtiniausius darbus. Tarp būtiniausių darbų matytume cokolinės dalies, kur prieš keliolika metų buvo nudaužytas tinkas, užtinkavimą, reikėtų būtinai sutvarkyti elektros sistemą ir apšvietimą. Šitiems darbas reikėtų apie 300 tūkst. eurų. Programa maximum būtų dar restauruoti du altorius ir vieną sakyklą, visa tai kainuotų kiek daugiau nei pusę milijono eurų“, – kalbėjo D. Varnaitė.

REKLAMA

Anot jos, prieš nusprendžiant imtis ir restauravimo darbų iš pradžių reikėtų įvertinti, ar juos būtų įmanoma baigti iki popiežiaus atvykimo.

„Tiek altorius restauruoti, tiek sakyklą, kurie yra ypatingos meninės vertės kūriniai, nėra vien lėšų klausimas, reikia dirbti labai kruopščiai, atsakingai, išlaikyti technologines procedūras, reikia pasigilinti, ar būtų realu per nepilnus metus atlikti tuos darbus“, – pažymėjo KPD direktorė.

„Aptarėme su Seimo pirmininku, koks galėtų būti finansavimo šaltinis, kol kas niekas nekalba apie papildomų lėšų skyrimą rengiantis popiežiaus vizitui Lietuvoje, todėl svarstėme esamo finansavimo galimybes. Išanalizavome vieną programą, kuri šiandien dar nepatvirtinta, popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo piligrimų kelio programa, tiek Kauno katedra, tiek kitos piligriminės šventovės egzistuoja šioje programoje, todėl šiandien politikai, ministrė kartu su vyskupais turėtų aptarti, ar reikėtų pakoreguoti šią programą, numatant darbus pasirengiant popiežiaus vizitui“, – galimą lėšų šaltinį nurodė KPD vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų