• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Labdaros valgyklai - supelijusi duona

Sustabdytas „Maisto banko“ produktų tiekimas vienai labdaros organizacijai. Ši, savo valgykloje per dieną pamaitina apie 40 žmonių. Organizacijos atstovai mano, jog maisto produktų nebegauna, nes viešai prabilo, apie supelijusios duonos siuntą. „Maisto banko“ atstovai tokias kalbas neigia. Esą bendradarbiavimas nutrūko dėl visai kitų priežasčių.

6

Sustabdytas „Maisto banko“ produktų tiekimas vienai labdaros organizacijai. Ši, savo valgykloje per dieną pamaitina apie 40 žmonių. Organizacijos atstovai mano, jog maisto produktų nebegauna, nes viešai prabilo, apie supelijusios duonos siuntą. „Maisto banko“ atstovai tokias kalbas neigia. Esą bendradarbiavimas nutrūko dėl visai kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdoje evangelikų liuteronų parapijos labdaros ir kultūros draugija „Sandora“ veikia nuo 1989 metų. Pirmininkė Magdalena Piklaps teigia, kad organizacija įsteigta tuomet, kai Lietuvą pasiekė pirmosios labdaros siuntos iš Vokietijos. Būtent šios šalies organizacija, „Hilfe für Litauen" nusprendė finansuoti „Sandoros“ labdaringą veiklą ir prieš 18 metų buvo įsteigta valgykla. Iki šiol vokiečių organizacija apmoka valgyklos virėjų algą bei puse etatu dirbančios socialinės darbuotojos atlyginimą, patalpų išlaikymą.

REKLAMA

Dalis produktų iš „Maisto banko“

Skaičiuojama, kad per dieną labdaros valgykloje pamaitinama po 40 skurdžiai gyvenančių žmonių.

Pietus virėjos ruošia iš produktų, kuriuos perka iš vokiečių fondo lėšų. Tačiau dalį maisto produktų Klaipėdos labdaros organizacijai tiekdavo labdaros fondas „Maisto bankas". Dažniausiai duonos gaminius, biruosius produktus, daržoves, mėsą. „Sandora“ buvo viena iš pirmųjų prisijungusių prie „Maisto banko“ akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau M. Piklaps pasakoja, jog dviejų organizacijų draugystė apkartusi jau ne pirmus metus. Esą „Sandorai“ „Maisto bankas“ akcijų metu buvo skiria mažiausius prekybos centrus.

„Mes prašėme ar negalime likti tame, kuriame nuolat būname. Atsakė, kad ne, nes galime susidraugauti – tik neaišku su kuo: pardavėjais ar pirkėjais. Parduotuvėse akcijos rengiamos prieš Kalėdas ir prieš Velykas. Po vienos akcijos, mažiausioje parduotuvėje, mes beveik nesurinkome maisto produktų. Tad paprašėme ir mus perkėlė į šiek tiek didesnį prekybos centrą autobusų stotyje. „Maisto banko“ akcija vykdoma nuo penktadienio iki šeštadienio, o keliaujančių autobusais šeštadieniais beveik nėra, tad ir produktų suaukojama labai mažai,“ - aiškino M. Piklaps.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labdarai - supuvę ir supeliję maisto produktai 

Konfliktas tarp organizacijų įsiplieskė po to, kai „Sandoros“ savanoriai, kartą savaitėje atėję pasiimti jiems skirtų „Maisto banko“ produktų, nufotografavo, ką gauna kiti.

„Mūsų savanoris nufotografavo kokias dėžes gauna kiti. Buvo matyti, kad jos pilnos sūrelių, varškės, pieno, tortų, bananų. Paklausėme kiek kartų savaitėje jie labdarą pasiima, atsakė, kad 2, o mes tik kartą savaitėje, pirmadieniais. Pastaruoju metu gauname tik duonos. Jau seniai pamiršome pieno produktus ar mėsą, vaisius,“ - teigė M. Piklaps.

REKLAMA

„Sandoros“ pirmininkė sakė, jog jau kurį laiką netenkina ir gaunamų maisto produktų kokybė. Esą kartą teko išmesti pusmaišį supuvusių burokų, o neseniai buvo gautos supelijusios duonos dėžės.

„Maisto kokybė netenkina. Gavome supelijusios duonos. Suprantama, jeigu būtų keli kepalai, tai nebūtų didelės bėdos, visko pasitaiko, bet kai gavome 9 dėžes supelijusios duonos, paskambinau „Maisto banko“ vadovui Klaipėdoje ir paklausiau ką daryti. Šis atsakė – nufotografuoti ir atsiųsti nuotraukas. Taip ir padarėme, tačiau jokio atsakymo nesulaukėme, tik patikrinimo, po kurio net ir duonos mums nebeduos,“ - pasakojo M. Piklaps ir tikino, jog „Sandoros" patalpose apsilankęs labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas" Klaipėdos regioninio padalinio vadovas Raimondas Danupas, tikrino visus organizacijos finansinius dokumentus.

REKLAMA

Po skundo - patikrinimas

„Bet mes esame vokiečių išlaikoma įstaiga, kodėl gali kita labdaros organizacija vartyti mūsų dokumentus, kai patys į mūsų pateiktas užklausas neatsako?“ - klausė M. Piklaps.

Anot pirmininkės, „Maisto banko“ atstovui užkliuvo kaip pildomi dokumentai, susiję su jo atstovaujama organizacija.

„Kiekvienas, kuris valgo ar gauna paramą, užpildo specialią dokumento formą, kurią mums yra nurodęs „Maisto bankas“. Tačiau R. Danupas tikino, kad ne visą dokumentaciją pildome taip, kaip reikia. Dokumentuose neįvardijama konkretaus asmens situacija, ne visuomet nurodomos gaunamos pajamos, nėra apsilankiusių valgykloje asmenų parašų, patvirtinančių gautą maitinimo paslaugą. Bet „Maisto bankas" pats atsiuntė mums pavyzdį, kuriame pažymėta, jog paramos gavėjas savo ranka turi įrašyti pajamų sumą ir šaltinį. Tad ir rašo – nėra pajamų ar neįgalumą nurodo. Į jų veidus pasižiūrėjus aišku, jog tai bėdžiai,” - tikino M. Piklaps ir svarstė, galbūt „Maisto bankas" nori, kad užsidarytų „Sandoros“ valgykla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už pelėsio dozę - atsiprašymas

Situaciją tarp dviejų labdaros organizacijų sutiko komentuoti „Maisto banko“ komunikacijos ir plėtros vadovas Vaidotas Ilgius. Anot jo, incidentas su „Sandora“ buvo lapkričio viduryje. Tuomet, kai šiems buvo pristatyta apie 6 kilogramus duonos su pelėsio požymiais.

„Jiems davėme 100 kilogramų duonos, iš jų 6 kilogramai buvo su pelėsio požymiu. Nors ir nedidelis kiekis lyginant su visu, tačiau tai – nemalonus dalykas. Mūsų kolegos už tai atsiprašė ir paprašė atsiųsti nuotraukas. Lieka neaišku, ar tai „Maisto banko“ savanoriai pražiūrėjo tokią duonos būklę, ar tas pelėsis „Sandoros“ organizacijoje atsirado,“ - teigė V. Ilgius ir tikino, kad po šio incidento buvo nuspręsta apsilankyti „Sandoroje“.

REKLAMA

„Gruodžio 4 dieną buvo apsilankyta ir tikrinant dokumentus, apskaitas, parašus tikrinant, paaiškėjo vieni kiti trūkumai. Buvo neaišku, kodėl duona, kuri skirta naudoti valgyklai, dalijama žmonėms, kodėl tam tikri produktai, kurie skirti maisto gamybai valgykloje, taip pat išdalijami žmonėms. Buvo paprašyta parodyti kur kruopos saugomos. Pasirodė, jog tos kruopos pasibaigusio galiojimo. Mes tikrinome tik tuos produktus, kurie mūsų rankomis perduoti,“ - situaciją aiškino V. Ilgius.

Pašnekovo nuomone, galbūt dėl to, kad „Sandorai“ vadovauja jau garbaus amžiaus M. Piklaps, organizacijai ne visuomet pavykstatinkamai pildyti dokumentus.

REKLAMA

Labdaros nebetieks laikinai

Esą dėl rastų trūkumų, nuspręsta maisto produktų „Sandorai“ nebetiekti, tačiau bendradarbiavimą ketinama atnaujinti, jeigu organizacija pašalins trūkumus.

„Iškilo eilė neatitikimų, apskaitos trūkumų ir Klaipėdos padalinio vadovas, kaip ir yra įprasta, priėmė sprendimą laikinai nutraukti paramos tiekimą, kol tie trūkumai bus pašalinti. Tačiau „Sandoros“ vadovė, kuri yra garbaus amžiaus moteris, priima tuos dalykus asmeniškai, emociškai interpretuoja. Neva mes be pagrindo skriaudžiame tą organizaciją. Mus tai – normali praktika, dirbame su daugybe labdaros organizacijų ir rengiame ne tik planinius, bet ir slaptus patikrinimus, kad maisto produktai būtų dalijami taip, kaip nurodyta sutartyse. Tačiau tokių situacijų kaip su „Sandora“ pasitaiko retai,“ - kalbėjo V. Ilgius ir tikino, kad „Maisto bankas“ nėra linkęs bausti.

„Mes tikime, kad su šia organizacija pavyks susitarti. Nesame linkę bausti, sankcijas taikyti. Bet visur turi būti taikomi vienodi apskaitos ar maisto saugos, higienos standartai. Mes esame linkę mokyti. Tad tikime, kad kai bus pašalinti „Sandorai“ įvardinti neatitikimai, mes tęsime bendradarbiavimą,“ - kalbėjo V. Ilgius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų