• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Patrickas Mitchellas (nuotr. YouTube)

Australijoje gyvenantis translyčiu save laikęs paauglys, mergaite virsti pradėjo sulaukęs 12-kos, tačiau po dviejų metų mamos hormonų estrogeno vartojimo, Patrickas Mitchellas (14 m.) persigalvojo.

17

Australijoje gyvenantis translyčiu save laikęs paauglys, mergaite virsti pradėjo sulaukęs 12-kos, tačiau po dviejų metų mamos hormonų estrogeno vartojimo, Patrickas Mitchellas (14 m.) persigalvojo.

REKLAMA

„Mano kūnas po truputį panašėjo į mergaitės ir, nors to tuo metu labai norėjau, tai nepadėjo man gydytojų diagnozuotam lyties tapatumo sutrikimui“, - sakė Patrickas. „Mintyse įsivaizduoji, ką reiškia būti berniuku ir mergaite, tačiau kai tai tenka patirti iš tikrųjų, realybė skiriasi nuo to, ką įsivaizdavai.“

Kol vartojo hormonus, Patrickui užaugo plaukai ir susiformavo mergaitėms būdinga krūtinė.

„Nesu tikras ar aš mergaitė. Tikriausiai suvokiau, jog laimingas galiu būti ir visiškai nepakeitęs savęs, savo išvaizdos“, - kartą, žiūrėdama mamai į akis, tarė jis.

Nuo pat ankstyvos vaikystės Patrickas tikėjo, jog yra mergaitė, įstrigusi berniuko kūne. Atėjus paauglystei jis susirgo sunkia depresijos forma.

REKLAMA
REKLAMA

„Išėjęs iš dušo ir praėjęs pro veidrodį net nepažiūrėdavau į jį, nes veidrodyje matomas vaizdas mane liūdindavo. Kartais netgi pagalvodavau, ar tikrai verta gyventi“, - sakė berniukas.

REKLAMA

Patricko motina Alison nusprendė leisti kuriam laikui pristabdyti sūnaus brendimą, o po to jam duoti savo pačios vartojamų hormonų.

Pagal Australijoje galiojančius įstatymus, hormonais gydyti leidžiama vaikus, vyresnius nei 16 metų ir tik gavus teismo pritarimą.

„Kadangi Patricko ūgis vis didėjo, platėjo jo pečiai, nusprendėme jam, būnant 13-kos, leisti vartoti estrogeną, kadangi jis šiek tiek pristabdo kaulų augimą ir sukuria mergaitišką figūrą, be to, sušvelnina veido bruožus“, - sakė Alison.

Vyriausiasis pediatras prof. Johnas Whitehallas yra rimtai sunerimęs dėl translyčiams paaugliams skiriamo gydymo estrogenu.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jokių įrodymų, kad tai veikia. Manoma, jog pradėjus vartoti moterims skirtus hormonus, išsispręs visos translyčio asmens emocinės problemos. Tai vadinama optimizmu. Toks gydymo metodas nėra paremtas moksliniais faktais. Hormonų vartojimas prilygsta eksperimentavimui“, - teigė profesorius.

Požymiams pašalinti reikalinga operacija

Šiuo metu Patrickas yra užtikrintas ir teigia, jog save laiko tuo, kuo buvo nuo pat gimimo - berniuku.

Jo motina pridūrė, kad gydytojai atliko per mažai tyrimų bei skubotai nustatė jam lyties tapatumo sutrikimą. Kai kurie estrogeno vartojimo požymiai yra ilgalaikiai, tad Patrickui reikės atlikti operaciją, kurios metu bus pašalintos atsiradusios krūtys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai bus paskutinis žingsnis, vėl mane padarysiantis normaliu. Laukiu, kada galėsiu užsivilkti aptemptus marškinėlius, eiti į baseiną ir sportuoti“, - sakė jis.

Operacija paaugliui bus atlikta Pietų Korėjoje. Tai viena iš nedaugelio šalių, kuriose šią procedūrą leidžiama atlikti 14 metų paaugliui.

„Dėl nieko nesigailiu, nei vieno sprendimo nepriėmėme prieš tai visko gerai neapgalvodami“, - pasakojo mama. „Gaila, kad jis kurį laiką jautėsi pasimetęs, nerado savęs, turėjo tiek daug iškęsti, tačiau džiaugiuosi tuo, kuo jis yra šiandien.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų