REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki didžiausių pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvos pašonėje vykusių Rusijos karinių pratybų lieko vos trys dienos. Ir šioms nė prasidėjus - pirmosios provokacijos. Į mūsų šalį slapčia įsibrovė rusų pasienietis. Visgi valdžia ramina - pavojaus nėra - žvalgybininkai stačiomis ausimis, budi ir kariuomenė. 

Iki didžiausių pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvos pašonėje vykusių Rusijos karinių pratybų lieko vos trys dienos. Ir šioms nė prasidėjus - pirmosios provokacijos. Į mūsų šalį slapčia įsibrovė rusų pasienietis. Visgi valdžia ramina - pavojaus nėra - žvalgybininkai stačiomis ausimis, budi ir kariuomenė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos teritorijoje riedantį traukinį po kibernetinės atakos užgrobė šaliai nelojalūs asmenys. Netrukus šalia pavojingas medžiagas vežančio, beveik 200 tonų sveriančio traukino pasirodo „Aro“ sraigtasparnis. Nuotoliniu būdu traukinio sustabdyti nepavyksta, tad pareigūnai virvėmis nusileidžia ant jo stogo. Jau po kelių akimirkų jie pasiekia mašinistą ir priverčia traukinį sustabdyti.   Trumpiau nei valandą trukusi operacija – pratybos, kuriose bendradarbiauja net 10 įvairių tarnybų. Sutapimas ar ne, tačiau šis užgrobto traukinio vadavimas surengtas prieš pat Baltarusijoje bei Rusijoje prasidėsiančias pratybas „Zapad 2017“. Visgi vidaus reikalų ministras sako, jog dėl visam regionui nerimą keliančių kaimynų karinių manevrų, visų šalies policininkų ar pasieniečių ant kojų sukelti nežadama. Eimutis Misiūnas sako, kad pareigūnai dirba įprasta tvarka, o saugumą turėtų užtikrinti ties Karaliaučiumi nutiesta tvora, bei Šalčininkų rajone įrengtos stebėjimo kameros.

REKLAMA

„Sienos pažeidžiamumas mažėja ir pareigūnai gali greičiau reaguoti. Tai manau, kad tai puikūs rezultatai tikintis, kad pažeidimų nebus, o jei ir įvyks, tai pareigūnai reaguos tinkamai“, - tikina vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Na, o kariuomenė, artėjančioms „Zapad“ pratyboms ruošiasi rimčiau. Greitojo reagavimo ir Taikos meto užduočių pajėgos  šiuo metu budi ir yra pasiruošusios veikti. Krašto apsaugos ministras tikina, jog žvalgyba dirba visu pajėgumu ir kol kas pavojingo judėjimo prie šalies sienų nefiksuojama. Padėties stebėjimui ir kontroliavimui Lietuva su sąjungininkais esą ruošėsi pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo šiandien pradeda veikti jungtinis žvalgybos centras, tai štabas, kuris vienija įvairių institucijų pareigūnus. Taip mes galime stebėti situaciją susijusią su „Zapad“ ir vienoje vietoje rinkti informaciją“, - sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Visgi pirmieji pažeidimai ir provokacijos dar nė neprasidėjus pratyboms jau fiksuojami. Štai šeštadienio rytą, iš Kaliningrado perplaukęs Šešupę, į Lietuvos teritoriją prasibrovė Rusijos pasienio pareigūnu prisistatęs vyras. Maskuojamąją uniformą dėvintis, girtas vyras buvo netrukus sulaikytas. Įvykio aplinkybes pareigūnai šiuo metu aiškinasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip yra tikrinama Lietuvos pasienio apsauga. Ačiū dievui, kad tarnybos parodė, jog dirba sėkmingai. Nors nemanau, kad tai yra provokacija, kurios turėjome baimintis, bet tai buvo provokacija.

Na, o NATO aljansas „Zapad“ metu baiminasi kur kas didesnių grėsmių. Viena jų – Baltarusijos, o vėliau ir Baltijos šalių okupacija, Suvalkų koridoriaus izoliacija, neleidžiant į pagalbą suskubti sąjungininkams. Juolab pastaraisiais metais po tokių masiškų Rusijos rengtų pratybų prasidėjo net du kariniai konfliktai. Štai 2008-aisiais po mokymų „Kavkaz“ prasidėjo karas Gruzijoje, o 2014 metais įvykdyta Krymo aneksija bei jau tūkstančių gyvybių pareikalavusios atakos Rytų Ukrainoje. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka prieš keletą dienų vakarus ramino, jog su kaimynais rusais pasitreniruos – tuo ir baigsis.

REKLAMA

Vakarų žiniasklaidoje jau gerą pusmetį sklando informaciją apie slepiamą pratybų mastą. Esą Kremlius ir Baltarusija nurodo, jog iš viso pratybose dalyvaus mažiau nei 13 tūkstančių karių, iš jų tik trys tūkstančiai rusų ir nedaugiau nei 250 tankų ir apie 70 aviacijos vienetų. Tuo metu NATO žvalgybininkai praneša, kad aplink „Zapad“ susiburs per 100 tūkstančių karių ir keliasdešimt kartų gausesnis technikos arsenalas. Rusai tai neigia.

Baltijos šalis sunerimti verčia ne tik slepiami skaičiai, bet ir geografija. Štai su Kaliningrado sritimi turime 250 kilometrų, su Baltarusija net 678 kilometrų sienas, o iš viso „Zapad“ apims tokią milžinišką teritoriją – iki pat sienos su Suomija. Taip pat ne pačios maloniausios yra ir pratybų legendos. Štai Vesbarija kariniuose žemėlapiuose įvardinta Lietuva ir šalia jos esančios teritorijos pratybų metu taps teroristinėmis jėgomis, kurias jungtinė rusų bei baltarusių kariuomenė bandys neutralizuoti. Visgi, daliai tarptautinės politikos ekspertams atrodo, jog „Zapad“ Trojos arkliu nevirs ir tikėtis tikro karinio konflikto nereikėtų tikėtis. Svarbu išlikti budriems.

Pratybos „Zapad“ startuoja jau šį ketvirtadienį ir tęsis iki rugsėjo 20 dienos.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų