REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa apleido Balkanų šalis, kuriose „Islamo valstybė“ jau sustatė savo pėstininkus, „Le Monde“ rašo žurnalistas ir buvusios Jugoslavijos šalių ekspertas Charles Nonne’as.

Europa apleido Balkanų šalis, kuriose „Islamo valstybė“ jau sustatė savo pėstininkus, „Le Monde“ rašo žurnalistas ir buvusios Jugoslavijos šalių ekspertas Charles Nonne’as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balkanai išnyko iš radiolokatorių ekranų netrukus po buvusios Jugoslavijos subyrėjimo ir pasibaigusio karo Bosnijoje. Dabar Europos Sąjunga skelbia apie teigiamus ekonominio ir socialinio vystymosi regione rezultatus, atidedant į šalį teisinės valstybės ir demokratijos statuso išsaugojimą. Saugumo klausimais prioritetas priklauso Rusijai, Šiaurės Korėjai ir Sirijai. Tačiau stiprėjantis radikalizmas, pastaruosius kelerius metus stebimas Balkanuose, slepia savyje nemažai potencialių ir realių grėsmių, teigiama straipsnyje.

REKLAMA

Tarp 1992 ir 1995 metų vykęs karas Bosnijoje išprovokavo užsienio islamistų kontingento atsiradimą. Šie į regioną atvyko iš Vakarų Europos ir Artimųjų Rytų. Jie įsiliedavo į įvairias grupuotes ir nuo tol pradėjo platinti naujo tipo islamą, neretai susietą su vachabizmu, kuris gana tolimas nuo tolerantiškojo islamo, būdingo Balkanų šalims, nurodo ekspertas.

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios smogikų, išvykusių iš Balkanų šalių ir prisijungusių prie „Islamo valstybės“, skaičius siekia 800 Žmonių. Balkanų kariai ISIS nuolat verčia apie juos kalbėti, pavyzdžiui, kaip Kosovo propagandos ikona, jau nukautas smogikas, Lavdrimas Muchadžeris, tikina autorius.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtų tokių džihadistų, įgijusių didžiulę karinę patirtį kovos laukuose Sirijoje, gąsdina ir kelia sumaištį. ISIS jau dabar paskelbė Albaniją potencialiu taikiniu ir ragina „pjauti galva netikėliams Serbijoje ir Kroatijoje“, rašoma straipsnyje.

Ankstesnėje Europolo ataskaitoje buvo išsakytas nerimas dėl potencialaus ekstremistų verbavimo, treniravimo ir kelionių. Įtarimai dėl džihadistų apmokymo stovyklų atėjo net iki Slovėnijos, taikios ES valstybės, kur etniniai konfliktai nėra esminio dėmesio sulaukiantys faktoriai.

Iš tarptautinės bendruomenės pusės nesibaigia bandymai prisitaikyti prie vietinių realijų. Rugsėjo 8-ąją susirinko šalių, suinteresuotų Balkanų šalių suartėjimu su Europos Sąjunga, ministrai. Ten buvo duota pradžia „Integruotai vidaus saugumo valdybai“, kuris apjungs regiono šalis ir tarptautinę bendruomenę kovoje su terorizmu, organizuotu nusikalstamumu bei valstybių sienų stiprinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų