REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Festivalyje „Granatos Live“ – didžiulis gaisras (nuotr. Donatos Račaitės)

 Savaitgalį vykusio festivalio „Granatos live“ organizatoriai atlygins nuostolius dėl sekmadienio naktį sudegusių dviejų Rumšiškių liaudies buities muziejaus pastatų, jeigu po tyrimo paaiškės, kad ugnis statinius pasiglemžė dėl festivalio veiklos, organizatorių ar dalyvių kaltės, sako kultūros viceministras, patirtą žalą vadinantis milžiniška.

24

 Savaitgalį vykusio festivalio „Granatos live“ organizatoriai atlygins nuostolius dėl sekmadienio naktį sudegusių dviejų Rumšiškių liaudies buities muziejaus pastatų, jeigu po tyrimo paaiškės, kad ugnis statinius pasiglemžė dėl festivalio veiklos, organizatorių ar dalyvių kaltės, sako kultūros viceministras, patirtą žalą vadinantis milžiniška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renaldas Augustinavičius BNS tvirtino, kad festivalio organizatoriai jį patikino turį draudimo polisą. Viceministras taip pat nėra kategoriškas, kad kitais metais Rumšiškėse festivalis nebeturėtų vykti.

REKLAMA

„Bravo events“ („Granatos live“ organizuojanti įmonė - BNS) direktorius Vaidas Zdancevičius garantavo, kad turi draudimo polisą dėl veiklos ir pastatų draudimo. Draudiminė suma, jeigu neklystu, 1,25 mln. eurų,“ - BNS teigė kultūros viceministras. BNS su festivalio organizatoriais sekmadienį susisiekti nepavyko.

„Laukiame gaisrinių tyrimų cento išvadų, nors preliminarių, dėl gaisro priežasčių ir pagal gaisro priežastis bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų“, - pridūrė viceministras.

REKLAMA
REKLAMA

Muziejaus direktorės pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis BNS pranešė, kad paskutinis sudegusių pastatų įkainojimas atliktas 2014 metų spalį ir pagal to meto kainas nuostoliai dėl gaisro gali siekti beveik 45 tūkst. eurų. 1904-1910 metais statytas gyvenamasis namas buvęs įvertintas beveik 42 tūkst. eurų (145,2 tūkst. litų), o tvartas 3,3 tūkst. eurų (11,5 tūkst. litų).

Pasak R.Augustinavičiaus, ši nuostolių suma tėra preliminari. „Ji bus dar tikslinama. Į ją bus įskaičiuoti ir (pastatų) atkūrimo kaštai“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, dėl gaisro muziejaus patirtą žalą jis pavadino milžiniška: „Jeigu autentiški pastatai sudega...“

R.Augustinavičius sako, kad po gaisro priežasčių tyrimo paaiškės ir, ar kitais metais festivalis vėl rinksis į Rumšiškes. Tačiau jis taip pat sutinka, kad dideli žmonių susiėjimai galėtų ir nevykti prie tokių „jautrių statinių“.

„Nebūtina (rengti masinius renginius tam tikrose teritorijose - BNS). Ir tikrai svarstysime klausimą, jeigu ir organizuoti kitais metais Rumšiškėse, tai kuo atokiau nuo pačių muziejinių eksponatų ir muziejinių vertybių. Žmonių saugumas ir pastatų saugumas yra pirmoje vietoje, o toliau jau renginio turinys,“ - sakė viceminstras.

REKLAMA

Pasak R.Augustinavičiaus, festivalyje priešgaisrinių apsaugos priemonių buvo imtasi pakankamai: „Tiek „Granatos live“ organizavusis bendrovė „Bravo Events“ , tiek muziejus ėmėsi visų prevencinių priemonių - prie pagrindinės scenos budėjo gaisrinė ir žaibiškai į gaisrą reagavo. Visa bėda yra, kad tie mediniai pastatai yra labai degūs ir net kai šalia yra gaisrinė, deja, įvyko gaisras. (...) Bet atveriant muziejus visuomenei ir visuomeniniams renginiams, turi būti įdiegtos tos prevencinės priemonės, kurios leistų dar žaibiškiau reaguoti negu įprastos.“

REKLAMA

Viceministras nesiėmė vertinti, ar muziejus yra viską padaręs, kad apsisaugotų nuo tokių nelaimių, kokia įvyko sekmadienį, ar kitokio eksponatų suniokojimo. Tačiau, jo teigimu, pirminiais duomenys rodo, kad pastatų muziejus nebuvo apdraudęs, nors, anot jo, „savaime aišku, kad jie turėjo būti drausti“.

„Ir norėtume išsiaiškinti aplinkybes, kodėl Rumšiškių vertybės, tos kurios sudegė, neapdraustos. Tikrai taip negerai (kad nėra draudimo - BNS). Turime iškoti visų tų vidinių resursų, kad muziejinės vertybės būtų apdraustos “ - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Augustinavičiaus tvirtinimu, Rumšiškių muziejinius eksponatus turi drausti valstybė ir tam turi išleisti tiek pinigų, kiek reikia.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje sekmadienio naktį kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai. Muziejaus direktorės pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei Eligijus Juvencijus Morkūnas BNS sakė, kad didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę.

Pranešimą apie gaisrą Bendrasis pagalbos centras gavo 2.04 val., o ugnis galutinai sutramdyta paryčiais - apie 4.37 val. Per gaisrą žmonės nenukentėjo. Gaisrą gesino didelė ugniagesių pajėgos, iš viso į Rumšiškes išsiųsti 9 ugniagesių automobiliai, o baiminantis, kas liepsna nepersimestų į kitus pastatus, vienu metu gesino net septyni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų