REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Jonas Valančiūnas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Jono Valančiūno žvaigždės valanda išmušė praktiškai nuo pat pirmųjų jo žingsnių profesionalaus krepšinio link. Su Lietuvos jaunučių ir jaunių rinktinėmis įspūdingas pergales skynęs uteniškis netrukus sulaukė kvietimo ir į nacionalinę vyrų krepšinio rinktinę.

15

Jono Valančiūno žvaigždės valanda išmušė praktiškai nuo pat pirmųjų jo žingsnių profesionalaus krepšinio link. Su Lietuvos jaunučių ir jaunių rinktinėmis įspūdingas pergales skynęs uteniškis netrukus sulaukė kvietimo ir į nacionalinę vyrų krepšinio rinktinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent 2011-siais Lietuvoje vykusiame Europos vyrų krepšinio čempionate debiutavęs J. Valančiūnas pasirodė itin įspūdingai. Rinktinės senbuviai neužgožė jaunojo Lietuvos talento, kuris nuo pat pirmųjų akimirkų įrodinėjo visiems, kad puikūs pasirodymai už jaunius nebuvo atsitiktinumas.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt išsamiai apžvelgia Jono pasirodymus Europos vyrų krepšinio čempionatuose už Lietuvos rinktinę. Bet pradėkime šiek tiek nuo anksčiau, kai Jonui tebuvo vos 16 metų ir jau tada šis jaunas vyrukas skambiai pranešė apie save visam krepšinio pasauliui.

Pasiekimai jaunių rinktinėse

Krepšininkas Jonas Valančiūnas oficialią karjerą pradėjo nuo Lietuvos jaunučių (16-mečių) rinktinės 2008 metais. Debiutas buvo pasakiškas – lietuviai ne tik iškovojo Europos čempionato auksą, bet Jonui dar ir buvo įteiktas naudingiausio pirmenybių žaidėjo apdovanojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Prabėgo vos metai ir būdamas tik 17 metų, Jonas debiutavo metais vyresnių 18-mečių rinktinėje. Nepaisant to, kad dauguma varžovų buvo vyresnis, Jonas žaidė įspūdingai. Uteniškis rinko po 19,3 taško ir atkovojo net po 10,6 kamuolio per rungtynes. Dėl savo įspūdingo pasirodymo Jonas pateko į simbolinį geriausių čempionato žaidėjų penketuką.

Dar po metų – 2010-siais – Lietuvoje vykusiame Europos jaunių (iki 18 m.) čempionate J. Valančiūnas rinkdavo po 19,4 taško, sugriebdavo 13,4 kamuolio bei blokuodavo 2,7 metimo, o finalo rungtynėse įmetė 31 tašką bei sugriebė 18 atšokusių kamuolių ir padėjo Lietuvos rinktinei tapti Europos čempione. Pats žaidėjas buvo išrinktas naudingiausiu čempionato žaidėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau kitais metais J. Valančiūno karjeroje buvo žengtas milžiniškas žingsnis. 2011 m. liepą Pasaulio jaunimo (U-19) čempionate Latvijoje su Lietuvos devyniolikmečių rinktine jis vėl tapo pasaulio čempionu bei dar sykį buvo išrinktas naudingiausiu čempionato žaidėju ir pateko į simbolinį penketą. Viso turnyro metu Lietuvos rinktinės kapitonas vidutiniškai rinkdavo po 23 taškus, atkovodavo po 13,9 kamuolio ir blokuodavo po 3,2 metimo. Beje, prieš šį turnyrą lietuvis NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas 5 šaukimu Toronto „Raptors“ komandos.

REKLAMA

Tokio sėkmingo pasirodymo pakako, kad J. Valančiūnas pirmą kartą būtų pakviestas į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruočių stovyklą. Rinktinėje puikiai debiutavęs krepšininkas pateko į galutinę sudėtį bei atstovavo Lietuvai 2011 m. Europos pirmenybėse.

Žingsnis į vyrų krepšinį

Pirmosios rungtynės už Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę J. Valančiūnui susiklostė ne itin gerai. Krepšininkas kovoje prieš Didžiąją Britaniją iš viso aikštelėje praleido vos 4 minutes, nė sykio nemetė į krepšį, bet atkovojo po kamuolį gynyboje ir puolime. Tiesa, jaunasis talentas per tą laiką suklydo net 2 kartus.

REKLAMA

Dvikovoje su lenkais J. Valančiūnas jau praleido 18 minučių. Per jas pelnė 7 taškus (3/4 dvitaškiai ir 1/1 baudos metimas). Tiesa, trečioje dvikovoje su turkais Jonas iš viso nepasirodė aikštelėje.

Bet po to žaidė jau visose likusiose dvikovose. Su ispanais per 16 min. Jonas pelnė 13 taškų, su portugalais per 27 min. – 8 taškus, su serbais per 20 min. – net 18 taškų, su prancūzais per 19 min. – 12 taškų, su vokiečiais per 18 min. – 15 taškų.

Tame visai Lietuvai nelemtame ketvirtfinalyje su Makedonija J. Valančiūno žvaigždė buvo prigesinta. Krepšininkas per 14 min. suspėjo pelnyti tik 3 taškus ir suklydo net 5 kartus. Vėliau dvikovoje su Slovėnija JV per 13 min. pelnė 8 taškus, o paskutinėje kovoje su Graikija – per 8 min. vėl liko su 0 taškų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal rezultatyvumą rinktinėje J. Valančiūnas (8,4 taško) nusileido tik Mantui Kalniečiui (11 taško per rungtynes), Rimantui Kaukėnui (10,9 tšk.), Šarūnui Jasikevičiui (9,5 tšk.) ir Simui Jasaičiui (8,9 tšk.). Visą J. Valančiūno statistiką galite pamatyti nuotraukoje:

Nors rinktinėje J. Valančiūnas jau buvo spėjęs apšilti kojas, bet 2013-ųjų pirmenybėse krepšininko rodikliai krito. Pelnomų taškų vidurkis nuo 8,4 sumažėjo iki 6,5 taško. Tiesa, Jonui kiek geriau sekėsi kovoti dėl atšokusių kamuolių – šis rodiklis nuo 4,1 (2011-siais) pakilo iki 5,2 (2013-siais). Visą statistiką galite pamatyti šioje nuotraukoje:

REKLAMA

Beje, prieš 2013-ųjų čempionatą J. Valančiūnui buvo įteiktas Geriausio 2012-ųjų jaunojo žaidėjo apdovanojimas:

Prireikė dar poros metų ir lietuvis jau parodė tikrąjį savo veidą. 2015-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionate JV tapo rezultatyviausiu rinktinės krepšininku. Jo pelnomų taškų vidurkis šoktelėjo kone trigubai (nuo 6,5 tšk. iki 16 tšk. per rungtynes).

Po krepšiais Jonas vidutiniškai sugriebdavo po 8,4 kamuolio (5-tas rezultatas visame turnyre). Tame čempionate blokuodamas vidutiniškai po 1,4 varžovų metimą Jonas užėmė 4 vietą. Visą J. Valančiūno statistiką galite pamatyti čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų