REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų kultūriniam ugdymui ir saviraiškai kaip niekad anksčiau skiriama daug dėmesio. Bent jau taip teigiama aukščiausio lygio politiniuose dokumentuose ir tvarkose. Visgi, realybėje tai suveikia ne visais atvejais.

Vaikų kultūriniam ugdymui ir saviraiškai kaip niekad anksčiau skiriama daug dėmesio. Bent jau taip teigiama aukščiausio lygio politiniuose dokumentuose ir tvarkose. Visgi, realybėje tai suveikia ne visais atvejais.

REKLAMA

Tai balandžio pabaigoje pajuto ir Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos moksleiviai, kurie kreipėsi į portalą tv3.lt.

Absurdo drama realybėje

Absurdišku nutikimu mokiniai pavadino situaciją dėl autobuso, kuriuo turėjo keliauti į pasirodymą kitame mieste. Jauniesiems gimnazijos aktoriams, suvaidinus absurdo dramą Lietuvos vaikų ir jaunimo teatrų festivalyje „Šimtakojis“ bei laimėjus pirmą vietą, teko garbė važiuoti pasirodyti į kitą miestą.

„Laimėję pirmąja vietą, kaip prizą gavome nemokamą išvyką į kitą etapą Ignalinoje. Su šiuo laimėjimu prasidėjo „linksmybės“. Panevėžio švietimo skyrius vis negalėjo suprasti, kam teatro grupei reikalingas didelis autobusas.

REKLAMA
REKLAMA

O juk reikia vežtis kostiumus, dekoracijas, kurios pas mus sudarė: pakyla, dangtis, 14 kėdžių, kopėčios ir t.t. Vien mūsų teatro grupėje 19 žmonių, o mums švietimo skyrius parūpino 17 vietos autobusiuką. Susidarė toks jausmas, kad dabar „vaskinkitės“, kas važiuos, o kas ne.

REKLAMA

Po 2 savaičių pokalbių su švietimo skyriaus darbuotojais, mūsų mokytojai ir direktorius iškovojo (tikrąja to žodžio prasme) autobusiuką 17 vietų su priekaba. Atėjus išvažiavimo dienai, išėję į kiemą pamatėme tik geltoną, autobusiuką... Tuo metu rankos nusviro.

Juolab, vairuotojas daugiau nei 17 žmonių nesiruošė vežti. Tai iš anksto žinojo ir švietimo skyriaus dėdės. Galiausiai patys pasiėmėme vieną lengvąjį automobilį, rizikuodami tuo, kad įvykus nelaimei, atsakytų mūsų teatro mokytojai, kurie dvi savaites bandė mums gauti transportą.

REKLAMA
REKLAMA

Aišku mūsų dekoracijos vos tilpo į du automobilius, kurių būklė po tokio transportavimo pablogėjo (kas lūžo, kas plyšo). Juokingiausia tai, kad kitų miestų teatro grupės net apie tokias galimas problemas pagalvoti negalėjo, net ir mažiausios teatro grupės atvyko su priekabomis ir dideliais autobusais“, – pykčio neslėpdami rašė mokiniai.

Jauni žmonės juk mokosi iš vyresniųjų pavyzdžio, įdomu, ko šiuo atveju galima pasimokyti? Susispaudę su dekoracijomis į šventę atvykę jaunuoliai, vargu ar galėjo būti puikios nuotaikos.

Kalti viešieji pirkimai?

Ar šį incidentą lėmė žmogiška klaida, o gal viskas tik sutirštintai pasakojama, portalas tv3.lt aiškinosi susisiekus su Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiuoju specialistu Vladu Taučiumi. Pasak jo, skyrius sulaukė informacijos iš mokyklos, kad važiuos tik trylika žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas renginys turi nuostatus ir parašyta, kiek žmonių gali dalyvauti. Šiuo atveju, dalyvausiančių žmonių skaičių nurodo pati mokykla.

Jie nurodė, kad bus trylika dalyvių ir pagal tai buvo užsakytas penkiolikos vietos autobusas. O belikus savaitei, jie pranešė, kad jau reikės devyniolikos vietų. Tai ką galime padaryti, juk viešųjų pirkimų taip per savaitę nepakeisi. Nes jau ir sutartys su vežėjais buvo padarytos.

Juolab, jie nuvažiavo. Išmatavom tas dekoracijas, niekas nelūžo ir neplyšo. Tilpo jie į tą autobusiuką, manau, kad perspaudė vaikai“, – visiškai kitaip situaciją nupiešė savivaldybės specialistas.

Paklaustas, kada jam mokykla pranešė apie didesnį dalyvių skaičių, V. Taučius neslėpė – likus visiškai mažai laiko.

REKLAMA

„Man pranešė tik penktadienį, likus daugiau nei dienai iki pasirodymo. Mums tai jokio skirtumo ir problemos nėra duoti didesnį, jeigu tik jie būtų pasakę. Nesusikalbėjimas įvyko ir kiek dirbu, tai pirmą kartą.

Mes dirbam dėl to, kad jie nuvažiuotų, kad viskas būtų saugu ir gerai. Taip gavosi, bet manau, kad ateityje to nebebus. Kalbėjome ir su mokykla, bet patys pripažįstam, kad nesusikalbėjom iki galo“, – tvirtino V. Taučius.

Specialisto įsitikinimu, nesusikalbėjimas su mokykla ir lėmė tokias pasekmes. Vis dėlto mokyklos versija kiek kitokia. Be to, specialisto žodžiai apie rūpestį vaikais kelia dvejopas mintis, pasak gimnazistės Gabijos Jurkėnaitės, kai kurie vaikai buvo taip prispausti dekoracijų autobusiuke, kad nelaimės atveju, būtų net negalėję išlipti iš jo.

REKLAMA

Mokykla kaltina patirties stoką

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui portalui tv3.lt tvirtino, kad situacija jau buvo aptarta ir savivaldybėje. Be to ji patikino, kad ji taip pat tokią situaciją mato pirmą kartą.

„Buvo gimnazijos direktorius jau susitikęs su švietimo skyriaus specialistu, jie atsiprašė už tą nesusipratimą. Gaila, kad žodis vėliau nueina nei darbas. Ta situacija iš vaikų pusės buvo labai nesmagi.

Per mano dešimt metų darbo patirtį šioje mokykloje, tai pirmas toks atvejis. Ir tai atsitiko todėl, kad švietimo skyriuje pasikeitė už tai atsakingas žmogus ir galbūt jam nepavyko su tuo susitvarkyti. Galbūt patirties stoka lėmė tokias pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas dvejus mūsų mokiniai važiuodavo, atstovaudavo šiame festivalyje. Ir visuomet atvažiuodavo didelis autobusas, kad tilptų jie visi patogiai ir dekoracijos ir priemonės. Visą tą savaitę iki sekmadienio, kada renginys turėjo vykti, direktoriaus pavaduotoja jam skambinėjo. Ir vis kažko trūkdavo, tai rašto, tai aiškios informacijos“, – pasakojo pavaduotoja.

Moksleiviai tvirtino besijaučiantys nesulaukę ne tik pagarbos, bet ir visiškai nuvertinti, juk atstovauti kaip ir dar dvi mokyklos, turėjo visą Panevėžį. Kitų dviejų mokyklų delegacijos panašių problemų nepatyrė. Vargu, ar atsiprašymas tik tarp valdininkų, šiuo atveju, geriausiai ištaiso klaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų