REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos kariuomenė pastaruoju metu demonstruojama kaip galios valstybė, sugebėjusi atnaujinti savo kariuomenę ir demonstruojanti savo karines galimybes Ukrainoje ir Sirijoje. Tačiau praėjusią savaitę šalį sukrėtė smogikų išpuolis, kuris atskleidė užpultame dalinyje tvyrojusį chaosą ir nepasirengimą.

Rusijos kariuomenė pastaruoju metu demonstruojama kaip galios valstybė, sugebėjusi atnaujinti savo kariuomenę ir demonstruojanti savo karines galimybes Ukrainoje ir Sirijoje. Tačiau praėjusią savaitę šalį sukrėtė smogikų išpuolis, kuris atskleidė užpultame dalinyje tvyrojusį chaosą ir nepasirengimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinys RBC surado šaltinių pačiame Rusijos gvardijos dalinyje Čečėnijoje, užpultame šių metų kovo 24 naktį. Anot leidinio pašnekovų, užpuolikai buvo žinomi teisėsaugai, barakuose miegoję gvardiečiai buvo beginkliai, o budintys poste miegojo.

REKLAMA

Netikėtas puolimas

Lemtingos dienos šeštą valandą vakaro, remiantis atitinkamais nurodymais, kariai priduoda ginklus į saugyklą, kurios raktą saugo karinio dalinio budintysis, pareiškė RBC šaltiniai. Jeigu dalinys būtų užpultas, saugos posto kariai privalėtų apie tai pranešti padalinio vadui. Šis, savo ruožtu, turėtų pasiimti iš budinčiojo raktus nuo kambario-saugyklos ir išduoti kariams ginklus. Tačiau išpuolio naktį jokių pavojaus signalų niekas iš saugos posto neperdavė: išpuolio metu jie miegojo, rašoma RBC.

REKLAMA
REKLAMA

Smogikai perlipo per dalinio tvorą, pasinaudoję rūku nepastebėti prisėlino prie saugos posto ir užėjo per laisvai atlapotas duris – budėjimo metu durų neuždarydavo, pasakojo šaltinis susipažinęs su situacija. Užpuolikai papjovė du miegančius budinčiuosius, atėmė iš jų automatus ir gumines lazdas. Patekę į dalinio teritoriją smogikai susidūrė su patruliu.

Anot šaltinio, išpuolyje dalyvavo 8 žmonės. Šeši smogikai buvo nukauti prasidėjusio susišaudymo su patruliais metu, šie, skirtingai nei likę dalinio kariai, buvo ginkluoti. Dar du smogikai laukė už karinio dalinio teritorijos – „saugojo užnugarį“, todėl, kilus panikai, sugebėjo pasprukti. Pasak šaltinių, vienas iš bėglių jau sulaikytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgirdęs šūvių garsus, vienas iš eilinių 15 minučių bandė prisiskambinti dalinio budinčiajam, o kitas samdomas karys paskambinęs į gretimą dalinį ir pranešęs apie užpuolimą buvo apkaltintas melu – juo ten iš pradžių nepatikėjo.

Mažiausiai 6 iš 8 užpuolikų buvo įrašyti į profilaktinę teisėsaugos įskaitą (vadinamasis „vachabitų“ sąrašas), cituojamas šaltinis artimas Čečėnijos jėgos struktūroms. „Vachabitų įskaita“ yra Rusijos kariuomenės taikoma neoficiali įtariamųjų smogikų sekimo praktika.

REKLAMA

„Seni pažįstami“

Smogikai buvo gerai susipažinę su dalinio teritorija, pažymėjo RBC pašnekovas. „Kai kurie jų anksčiau dirbo statybos darbus: dažė ką nors, tinkavo,“ – pasakojo jis.

Vienas iš šešių žuvusių „Rosgvardijos“ karių buvo ryšininkas ir apskritai šaudynių vietoje atsidūrė netyčia. „Ten buvo du budėję saugos poste, trys patruliai, o tas ryšininkas atsidūrė ne toje vietoje ne tuo laiku,“ – aiškino pašnekovas.

Taip pat yra žinoma, kad tą naktį budėti poste turėjo trys kariai, tačiau vienas iš jų „atsiprašė“. Anot su Čečėnijos jėgos struktūromis susipažinusio eksperto, „parą pašėlti“ už karinio dalinio ribų kainuoja 1 tūkst. rublių.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, patruliai, naktį pamatę žmonių siluetus rūke, sušuko: „Stok!“. Tačiau smogikai į tai atsakė: „Savas, grįžtam iš šėlionių“. Šėlionės, aišku, įvardintos riebiu keiksmažodžiu, ir būtent tai, kad užpuolikai pavartojo pažįstamus kariams žodžius, anot leidinio pašnekovo, nulėmė pastarųjų budrumo praradimą. „Tik užpuolikams atidengus ugnį paaiškėjo, kad tai nėra savi,“ – pasakojo RBC šaltinis.

Anot visuomeninės organizacijos „Sankt Peterburgo karių motinos“ atstovo Aleksandro Peredruko, „išleisti žmones už dalinio teritorijos už pinigus ar cigarečių bloką yra standartinė kariuomenės praktika“.

Rusijos Šiaurės Kaukazo apygardos Nacionalinės gvardijos pranešime spaudai yra teigiama, kad kariai „šioje situacijoje kariai veikė vyriškai ir ryžtingai, atitinkamai jų pareigoms ir kariams nuostatams“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų