• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš karą Irake pasisakęs JAV įstatymų leidėjas demokratas antradienį ėmėsi žingsnių inicijuoti viceprezidento Dicko Cheney (Diko Čeinio) apkaltos procesą, tačiau netgi jo partijos nariai šias pastangas laiko bergždžiomis.

REKLAMA
REKLAMA

Ohajo valstijai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Dennisas Kucinichas (Denisas Kusiničas) demokratų kontroliuojamame Kongrese pristatė tris apkaltos straipsnius, kaltindamas D. Cheney, kad jis suklaidino šalį prieš 2003 metų invaziją į Iraką, o dabar be priežasties grasina Iranui.

REKLAMA

"Manau, kad tai, kaip viceprezidentas eina savo pareigas, daro žalą svarbiausiems mūsų tautos tikslams", - sakė D. Kucinichas, kuris siekia tapti demokratų kandidatu į prezidento postą, tačiau turi nedaug galimybių juo tapti.

Kai sausį demokratai perėmė Kongreso kontrolę iš prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) respublikonų, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) pareiškė, kad nesvarstys apkaltos galimybės, nes tai labai prieštaringas klausimas, galintis paralyžiuoti darbą Kapitolijuje.

REKLAMA
REKLAMA

"Niekas nepasikeitė. Tai nesvarstytina, - sakė N. Pelosi atstovas spaudai Nadeamas Elshami (Nadimas Elšamis). - Visą dėmesį skiriame sudėtingiems klausimams, pavyzdžiui, kaip atsakingai užbaigti karą Irake".

D. Kucinichas parengė apkaltos rezoliucijas vienas. Tačiau kongresmenas tvirtina, kad jo poziciją palaiko daug žmonių.

"Tikiu, kad mane remia šimtai amerikiečių, kurie išreiškė nerimą..., jog būtina kažką daryti, kad šaliai būtų sugrąžintas jos kilnumas", - sakė D. Kucinichas, liberaliuose sluoksniuose pelnęs didelį autoritetą už savo griežtą nepritarimą karui Irake.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, jis negali pasigirti didele visuomenės parama ir užima vieną paskutinių vietų tarp daugiau nei dešimties demokratų, kurie ketina varžytis dėl oficialaus partijos kandidato 2008 metų prezidento rinkimuose statuso.

Demokratas iš Ohajo atmetė prielaidas, kad ėmėsi žingsnių inicijuoti D. Cheney apkaltos procesą siekdamas naudos savo rinkimų kampanijai.

"(Apkaltos) straipsniai yra dėl viceprezidento veiksmų, - sakė D. Kucinichas. - Tik apie tai".

Tačiau Atstovų Rūmų respublikonų lyderis Johnas Boehneris (Džonas Boneris) iš Ohajo pareiškė: "Tai paprasčiausia politika".

REKLAMA

Remiantis Atstovų Rūmų istorijos biuru, nė vienas viceprezidentas nebuvo pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka.

Atstovų Rūmai yra pritarę dviejų prezidentų apkaltai. 1998-aisiais Billas Clintonas (Bilas Klintonas) buvo apkaltintas melavęs apie savo santykius su Baltųjų rūmų stažuotoja, o 1868 metais Andrew Johnsonas (Endrius Džonsonas) buvo apkaltintas, kad pažeisdamas įstatymus iš kabineto pašalino vieną jo narį. Abu prezidentai buvo išteisinti Senate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų