REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavadindamas Kaliforniją šių dienų Atėnais ir Sparta, gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) antradienį pareiškė, kad jo valstija turėtų rodyti pavyzdį šaliai ir pasauliui - mažindama taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, reikalaudama sveikatos draudimo visiems ir siūlydama kitas politikos naujoves.

REKLAMA
REKLAMA

Sakydamas savo ketvirtąjį metinį pranešimą, respublikonas A.Schwarzeneggeris paragino papildomai mokykloms, kalėjimams ir kitai infrastruktūrai skirti 43,3 mlrd. dolerių (115 mlrd. litų), nors prieš du mėnesius rinkėjai ir taip patvirtino rekordinę sumą - 42,7 mlrd. dolerių (113 mlrd. litų).

REKLAMA

"Mes esame šiuolaikinis senovinių miestų-valstybių Atėnų ir Spartos atitikmuo. Kalifornija turi Atėnų idėjas ir Spartos jėgą", - valstijos parlamentui sakė A.Schwarzeneggeris, kuris savo pirmajame filme vaidino Heraklį.

"Mes galime ne tik nuvesti Kaliforniją į ateitį, ... (bet ir) parodyti šaliai bei pasauliui, kaip ten patekti, - sakė jis. - Galime tai padaryti, nes esame ekonomiškai stiprūs, turime gyventojus, valstijos-valstybės technologinę jėgą".

REKLAMA
REKLAMA

Kaip Austrijoje gimęs amerikietis, buvęs kultūristas ir aktorius negali siekti JAV prezidento posto, bet jo kalba rodo, kad jis nori daryti įtaką šalies politikai ir net tarptautinėje arenoje.

Pernai A.Schwarzeneggeris parėmė novatorišką įstatymą dėl valstijos taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis sumažinimo 25-iais proc. iki 2020 metų, nors respublikonų prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija laikosi skeptiškos pozicijos pasaulinio atšilimo klausimu.

Antradienį A.Schwarzeneggeris sakė, kad pasirašys įsakymą iki 2020 metų 10-čia proc. sumažinti anglies kiekį transporto priemonių degaluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Siūlau Kalifornijai pirmai pasaulyje nustatyti mažo anglies (kiekio) degaluose standartą, kuris sudarytų sąlygas atsisakyti degiųjų naudingųjų iškasenų, - pareiškė jis. - Nutieskime kelią JAV, Kinijai ir likusiai pasaulio daliai".

"Kalifornija turi jėgų tokiam pokyčiui padaryti", - sakė buvęs "Misteris Olimpija", ragindamas panaudoti tas jėgas.

Sveikatos apsaugos sistemą pavadinęs "ligotu seniu", A.Schwarzeneggeris taip pat pareikalavo draudimo visiems Kalifornijos gyventojams. Nors jis ne kartą atmetė naujų mokesčių idėją, jo plane numatomas mokos fondo mokestis visoms, išskyrus pačias mažiausias, firmoms, kurios nesiūlo sveikatos draudimo. Pagal jį taip pat būtų apmokestinti gydytojai ir ligoninių pajamos.

REKLAMA

Kalifornija, kurioje yra Holivudas ir Silicio slėnis, jau seniai daro didelę įtaką Amerikos visuomenei. Ir tokiu metu, kai daugelis Vašingtone didžiausią dėmesį skiria Irako karui, A.Schwarzeneggeris viliasi sulaukti didesnio dėmesio neatidėliotiniems vidaus politikos reikalams.

Kalifornijos gubernatoriaus metiniame pranešime nustatoma šios daugiausiai gyventojų turinčios Amerikos valstijos politinė darbotvarkė. Po konfrontacinės kalbos 2005-aisiais A.Schwarzeneggeris patyrė didžiausią savo politinę nesėkmę, nes tais metais rinkėjai atmetė visus konservatyvius jo pasiūlymus.

REKLAMA

2006-aisiais jis demokratų dominuojamame valstijos parlamente kalbėjo atsižvelgdamas į abiejų pagrindinių partijų linijas ir pasiūlė per dešimtmetį infrastruktūrai skirti daugiau kaip 222 mlrd. dolerių (590 mlrd. litų). Vėliau ši suma buvo sumažinta iki 42,7 mlrd. dolerių ir lapkritį patvirtinta rinkėjų.

Penktadienį sakydamas savo inauguracinę kalbą A.Schwarzeneggeris ragino laikytis dvipartiškumo ir politinio centrizmo.

Antradienį jis taip pat atgaivino vieną 2005 metų iniciatyvą ir paragino keisti tai, kaip valstija yra skirstoma į politines apygardas. Gubernatorius teigė, kad dabartinė sistema nepalanki nuosaikiesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų