• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo grasinimų išžaginti ir nužudyti iki raginimų teisėjus pakarti – Aukštojo teismo sprendimas, kuriuo britų parlamentui suteikiama teisė balsuoti dėl „Brexit“, vėl pakurstė aistras ir tūžmingą retoriką.

Nuo grasinimų išžaginti ir nužudyti iki raginimų teisėjus pakarti – Aukštojo teismo sprendimas, kuriuo britų parlamentui suteikiama teisė balsuoti dėl „Brexit“, vėl pakurstė aistras ir tūžmingą retoriką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagiežingam diskursui vadovavo britų bulvariniai leidiniai, kurių antraštėmis buvo reiškiamas įnirtingas prieštaravimas ketvirtadienį priimtam Teismo sprendimui. „Daily Mail“ penktadienį trijų Aukštojo teismo teisėjų atvaizdus pirmajame puslapyje paskelbė po antrašte „Žmonių priešai“ ir apkaltino juos „bandymu įvykdyti perversmą“.

REKLAMA

Garsusis laikraščio komentatorius Richardas Littlejohnas sakė, kad teisėjų sprendimas „palaikyti tuos ... nevykėlius, kurie nori sužlugdyti Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos, kelia pasipiktinimą“.

Pasipiktinimą reiškė ir laikraštis „The Sun“, o „Daily Express“ pareiškė: „Mes privalome ištrūkti iš ES“ ir savo redaktoriaus skiltyje paskelbė šūkį „Kova! Kova! Kova!“.

Nuosaikesnis euroskeptiškas laikraštis „The Daily Telegraph“ laikėsi panašaus tono ir išspausdino antraštę: „Teisėjai prieš žmones.“

REKLAMA
REKLAMA

Pirmajame puslapyje jis skyrė vietos laikinajam JK nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderiui ir „Brexit“ aktyvistui Nigelui Farage'ui, kuris pareiškė, kad vyksta „didelė išdavystė“, ir perspėjo: „Britų žmonės paprasčiausiai neleis šio neįtikimai arogantiško melo.“

Kairiosios pakraipos proeuropietiškas „The Guardian“ komentavo nuosaikiau ir padarė išvadą, kad Teismo sprendimas yra smūgis ministrei pirmininkei Theresai May, bet „Brexit“ nesužlugdys.

„Nors abiejose Bendruomenių Rūmų pusėse yra daugybė parlamentarų, kurie per referendumo kampaniją rėmė pasilikimą (Europos Sąjungoje), ... tik saujelė užkietėjusių (deputatų) dabar sako, kad nori blokuoti „Brexit“, – rašė skiltininkė Heather Stewart.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grasinimai mirtimi

Viena ieškovų, verslininkė Gina Miller, sakė, kad iškėlusi šią bylą sulaukė grasinimų mirtimi.

„Aš pati gavau grasinimų mirtimi ... Matyt, mano galva turi kaboti ant Išdavikų vartų“, – neseniai AFP sakė ši 51 metų verslininkė, viena investicijų fondo „SCM Private“ įkūrėjų. Ji paminėjo arką, pro kurią į Londono Tauerį 16-ajame amžiuje buvo gabenami kaliniai.

Seanas Stevensonas „Facebook“ parašė: „Gina Miller turėtų būti nušauta, jeigu „Brexit“ bus panaikintas.“ Mike'as Newcombe'as  tvirtino: „Gina Miller turėtų būti pakarta kaip demokratijos išdavikė.“

REKLAMA

Laikraštis „The Times“ rašė, kad kitas „Facebook“ vartotojas paskelbė G.Miller nuotrauką su svastika ant jos kaktos ir pakomentavo: „Kas man padės išžaginti šitą kalę?“.

Tuo tarpu UKIP šalininku prisistatęs Peteris Cluttonas piktinosi idėja, kad trys teisėjai gali pakeisti „istorinę žmonių valią“, ir per „Twitter“ ragino: „Veskit juos prie artimiausio medžio ir pakarkit!“

Tokiame užgauliojimų sraute, kuriame taip pat yra komentarų apie G.Miller šaknis Gajanoje, kai kas vis dėlto reiškė paramą. Rašytoja Bonnie Greer (Boni Grir) „Twitter“ parašė: „Didžiuojuosi, kad būtent juodaodė britė primena šaliai, kad #ParliamentisSoverign#“ (parlamentas yra nepriklausomas).

REKLAMA

Daug pagiežos buvo išlieta ir per kampaniją prieš birželio 23-iosios referendumą, per kurį 52 proc. rinkėjų balsavo už išstojimą iš ES. Tai itin akcentavo leiboristų parlamentarės Jo Cox (Džo Koks) nužudymas birželio mėnesį.

Referendumas suskaldė šalį į ES šalininkų ir priešininkų stovyklas.

Aukštojo teismo ketvirtadienio sprendimas parodė, kad susiskaldymas nė kiek nemažėja, nors T.May siekia suvienyti šalį ir savo kolegas iš Konservatorių partijos „Brexit“ reikalui, kuriam ir pati kažkada nepritarė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų