• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Advokatų kontorai „Sgka Legal“ – gresia rimti nemalonumai. Ji ėmėsi atstovauti ir A.Tapiną, ir TV3 tuo pačiu metu. Taip galėjo grubiai pažeisti advokatų veiklos principus.

Advokatų kontorai „Sgka Legal“ – gresia rimti nemalonumai. Ji ėmėsi atstovauti ir A.Tapiną, ir TV3 tuo pačiu metu. Taip galėjo grubiai pažeisti advokatų veiklos principus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalui tv3.lt informavus, kad A. Tapino įkurta „Laisvės TV“ galimai pažeidžia įstatyme numatytą pareigą registruoti audiovizualinį turinį kuriantį subjektą Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje ir mokėti mokesčius autoriams bei komisijai nuo pajamų, A.Tapinas socialiniuose tinkluose paskelbė, jog tokios kalbos pakenkė jo dalykinei reputacijai ir pasitelkęs advokatus iš bendrijos „Sgka Legal“ surašė reikalavimą šią informaciją paneigti.

REKLAMA

Tačiau pasirodė, kad A.Tapiną nemokamai pasišovusi ginti bendrovė „Sgka Legal“, tuo pat metu turėjo galiojančią teisinių paslaugų sutartį su TV3 ir gan ilgą laiką atstovavo televiziją tokiose pačiose bylose. Už tai jai buvo ne tik mokama, bet ir teikiama konfidenciali informacija apie TV3 veiklą.

Taip „Sgka Legal“ advokatė Astra Astrauskienė, galėjo grubiai pažeisti vieną svarbiausiu advokatų veiklos principų – neatstovauti dviejų, priešingus interesus turinčių klientų.

REKLAMA
REKLAMA

TV3 atstovai sako yra apstulbę dėl tokio elgesio. „Manau, kad „Sgka Legal“ advokatė A.Astrauskienė vaikydamasi populiarumo grubiai pažeidė advokatų veiklos principus ir sukėlė abejonių dėl to, ar veikia profesionaliai ir yra patikima“, - sako TV3 atstovė spaudai Erika Vyšniauskaitė.

Advokatų kontora labai stipriai rizikuoja

Advokatų garbės teismo pirmininkas Mindaugas Kukaitis taip pat teigia, kad  taip elgtis advokatai negali. Anot pašnekovo, advokatų kontoros ar bendrijos advokatai negali atstovauti priešingoms pusėms vienu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pati advokatų bendrija, kaip vienas juridinis asmuo, teikti paslaugas dviem skirtingoms šalims toje pačioje byloje negali“, – pažymėjo M. Kukaitis.

Pasak Advokatų garbės pirmininko, nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojęs naujas advokatų etikos kodeksas numato, kad tos pačios advokatų kontoros advokatai atstovauti priešingoms pusėms gali tik tada, kai abi pusės duoda raštišką sutikimą ir kai yra užtikrinamas informacijos konfidencialumas, bei laikomasi taip vadinamo „Kinų sienos principo“ – kai didelėse advokatų kontorose skirtingu advokatai garantuoja veiklų atskyrimą. Tačiau pasak M. Kukaičio, Advokatų taryba šių taisyklių dar nėra sukonkretinusi, tad jos dar negalioja.

REKLAMA

Vis dėlto, advokatai, darydami tokį veiksmą, labai stipriai rizikuoja prieš pačius savo klientus“, – pažymėjo M. Kukaitis.

Jis patarė vengti advokatų kontoroms vienu metu atstovauti priešingoms klientų pusėms.

„Reikia suprasti tokį dalyką, kad reikia vengti tokių situacijų, kada vienoje kontoroje sėdi du advokatai, kai vienas atstovauja ieškovą, o kitas – atsakovą.

Vengti tokių situacijų dėl ko? Dėl to, kad mes suprantame, kad, jei yra kilęs ginčas, viena šalis pralaimės.

Bet, jeigu viena šalis bus nelaiminga, tai ji visada sakys: „tu tos pačios kontoros advokatas“. O jeigu iš advokatų dar vienas buvo seniūnas, o kitas jo mokinys, tai sakys, kad „buvai priklausomas“ ir tas gandas, aidas skambės prieš advokatą arba prieš abu, sakys, kad abu buvo negeri.

REKLAMA

Aš asmeniškai vengčiau tokios situacijos, kuri yra dviprasmiška, kurioje gali nukentėti advokato vardas arba iš vienos pusės, arba iš kitos“, – pabrėžė M. Kukaitis.

„Sgka Legal“ advokatė labai užsiėmusi

Portalo tv3.lt žurnalistams susisiekti su A. Tapino prodiuserių bendrovei atstovaujančia UAB „Media Matrix“ advokate A.Astrauskiene, dirbančia advokatų bendrijoje „Sgka Legal“, nepavyko. Kelias dienas ji per atstovus teigė neturinti laiko pokalbiui.

Tačiau TV3 televizija gavo A.Astrauskienės raštą, kuriame ji teigia, jog sutartį su televiziją pasirašė ir interesus bendrovėje atstovavo ne ji, o kitas advokatas, todėl ji mananti, jog pažeidimo nepadarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Astrauskienė taip pat teigia, jog nieko nežino apie tai, kokiuose klausimuose TV3 atstovavo jos kolega, tačiau kitoje atsiųsto rašto vietoje teigia, jog jos byla niekaip nesusijusi su ankstesnėmis TV3 bylomis ir net gi informuoja, jog sutartis jau yra įvykdyta.

„Akivaizdu, kad advokatė A.Astrauskienė žino, kokiose bylose jos kontora atstovavo TV3, taip pat matosi, jog naudojasi informacija apie mūsų bendrovę, kuri buvo skirta tik mūsų atstovams“,- teigia E.Vyšniauskaitė.

Nepaisant to, kad neigia grubiai pažeidusi advokatų veiklos principus, ir nieko bloga tame, kad sudarė sutartį su A.Tapinu turėdama galiojančią sutartį su TV3 nematanti, A.Astrauskienė informavo, jog nutraukia sutartį su UAB TV3.

Tuo tarpu televizija sako, jog reikalaus, kad tokią advokatės veiklą įvertintų Advokatų taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų