REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą savaitę Seime vyks krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko ir žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės interpeliacijos procedūros.

Kitą savaitę Seime vyks krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko ir žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės interpeliacijos procedūros.

REKLAMA

„Rugsėjo 28 dieną privalome pradėti interpeliacijos procesą, tai privalomos procedūros“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Ji priminė, kad pagal Seimo statutą, kai ministrai atsako į interpeliacijos klausimus, parlamentarai balsuoja, ar tie atsakymai tenkina. Jeigu nusprendžiama, kad netenkina, rengiamas slaptas balsavimas dėl pasitikėjimo ministrais.

„Jeigu po slapto balsavimo atidarius balsadėžes rastume, kad pareikštas nepasitikėjimas ministrais, būtų pasikeitę daugiau kaip pusė ministrų. Tuomet ministras pirmininkas ir Vyriausybė turėtų gauti iš naujo įgaliojimus“, – teigė L.Graužinienė.

Pasak jos, toks balsavimas vyktų prieš pat Seimo rinkimus spalio 5 dieną.

„Gali kilti tam tikras politinis chaosas prieš rinkimus“, – įspėjo ji.

Interpeliacijas J.Olekui ir V.Baltraitienei inicijavo opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

REKLAMA
REKLAMA

J.Olekui pateikti devyni klausimai: kaip vyksta įsigijimo procesai krašto apsaugos sistemoje, konkrečiai teiraujamasi, kaip pirkti virtuvės įrankiai iš bendrovės „Nota Bene“ ir kodėl ši įmonė dažniausiai laimi pirkimus, ar „Nota Bene“ akcininkai yra finansavę Socialdemokratų partiją, kodėl ministras neprisiima asmeninės atsakomybės už gynybai skirtų lėšų švaistymą, kaip jis įsivaizduoja tolesnį savo darbą ministerijoje, kai nepasitikėjimą juo pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kt.

REKLAMA

Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė turės aiškintis dėl korupcinių skandalų Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose institucijose. Jos teiraujamasi, iš kokių lėšų bus grąžinti 546 tūkst. eurų Europos socialinio fondo agentūrai po 2-3 kartus brangesnių produktų nepasiturintiesiems pirkimo skandalo, klausiama dėl bendrovės „Lietuvos žirgynas“ padėties, paaiškėjus, kad neseniai žirgynui skirtas 1 mln. eurų finansavimas, o gyvūnai sulysę, pašarų žiemai nėra. Taip pat teiraujamasi dėl padėties Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, jos vadovo Jono Miliaus veiksmų ir atsakomybės, dėl ministrės veiksmų kovojant su nesaugios produkcijos patekimu į Lietuvą, dėl atsakomybės trūkumo sukeliant tarptautinį skandalą su kaimynine Latvija ir diskredituojant Lietuvos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad būtų pareikštas nepasitikėjimas ministru ir jis būtų atstatydintas, už tai turi balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

J.Olekas interpeliaciją vertina kaip galimybę atsakyti į klausimus

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas opozicijos pateiktą interpeliaciją vertina kaip galimybę atsakyti į klausimus.

„Interpeliacija yra politikų Seimo numatyta procedūra - ruošiu atsakymus, pagal numatytą Statute terminą pateiksiu. Tai yra dar viena proga atsakyti tam, kas domisi tais klausimais“, - žurnalistams sakė ministras.

Jis įsitikinęs, kad į klausimus dėl vadinamosios „auksinių šaukštų“ pirkimo istorijos jau yra atsakęs bei kartojo, kad ministerija visą medžiagą dėl „bandžiusių neteisingai elgtis su krašto apsaugos pinigais“ buvo perdavusi prokurorams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teisėsauga savo darbą atlieka, gaila, kad jis užtrunka ilgiau, nei mes tikėjomės ir, manau, visi atsakymai bus pateikti“, - sakė jis.

Dėl aštuoniskart brangesnių nei rinkoje įrankių pirkimo istorijos ministru nepasitikėjimą yra pareiškusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sakydama, kad „ toks ministras negali dirbti“.

„Tikiuosi laimėti rinkimus. Tikiuosi dirbti tėvynės labui, kokiose pozicijose - nėra taip svarbu“, - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų